AFRO-RELIGIOUS GASTRONOMY

PROFESSIONALIZATION OF AXÉ BLACK WOMEN

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26512/lc.v23i52.20088

Keywords:

Candomblé.Vocational education. Afro-religious gastronomy. Black women.

Abstract

Brazilian candomblés produce the cuisine of the Orixás. Theyre-signifyfood, spices, techniques and eating habits into identity symbols, as well as a source of income and professionalization, allowing the financial autonomy of many Black women of axé. With the specific cut of race relations education (Law 10.639/2003), the text indicates the importance of the gastronomy of the Afro-Brazilian deities for a vocational education. Through bibliographic review and participant observation it is possible to demonstrate there levant of educational practices, developed in candomblé terreiros, that strengthen professional learning and the exercise of citizenship.

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Author Biographies

Denise M. Botelho, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Professora Associada do Departamento de Educação; Professora do Programa de Pós-Graduação em Educação, Culturas e Identidades - UFRPE/FUNDAJ; Líder do Grupo de Estudos em Educação, Culturas, Gênero e Sexualidades Audre Lorde - GEPERGES Audre Lorde. denise.botelho@ufrpe.br

Francineide Marques da C. Santos, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Mestra em Educação, Culturas e Identidades - UFRPE/FUNDAJ; Pesquisadora do Grupo de Estudos em Educação, Culturas, Gênero e Sexualidades Audre Lorde - GEPERGES Audre Lorde. francineidemarques@gmail.com

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Published

2018-12-07

How to Cite

Botelho, D. M., & Santos, F. M. da C. (2018). AFRO-RELIGIOUS GASTRONOMY: PROFESSIONALIZATION OF AXÉ BLACK WOMEN. Linhas Críticas, 23(52). https://doi.org/10.26512/lc.v23i52.20088

Issue

Section

Dossiê: Currículos e Práticas educativas em espaços formais de educação

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