Around the table as a place for the transmission of heritage language and culture

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26512/rhla.v22i2.47009

Keywords:

Heritage Language, Family language policies, Bilingualism, Heritage Cuisine

Abstract

This article aims to propose a reflection on the role of interactions around the table in the preservation and intergenerational transmission of the Heritage Language. The data were generated with members of the Conci-Maggio family nucleus, considering the sui generis context that characterizes it, since, after 65 years of the parents’ arrival in Brazil, Italian is still the language of daily communication between the four generations. In the Introduction, the context and methodology of the research are detailed, as well as the concept of Heritage Language that guides the work. Then, a discussion about bilingualism and family policies is proposed. In the third part, based on the definition of Heritage Cuisine (AZEVEDO; ORTALE, 2019), a preliminary analysis of routine interactions related to the acts of growing ingredients, preparing dishes and gathering at the table is presented. And, finally, the main ideas of the text are resumed, as well as the potential of everyday actions with regard to policies for preserving the Heritage Language.

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Author Biographies

Gabrielle Cristina Baumann Salvatto, Universidade de São Paulo

É doutoranda em Língua, Literatura e Cultura italianas pela Universidade de São Paulo e mestra (2018) pela mesma instituição. Bolsista CAPES, com período sanduíche na Università di Bologna. Cursou bacharelado e licenciatura em Letras - Português / Italiano (2014) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP / Araraquara). Tem experiência na área de Educação, dedicando-se ao estudo das subjetividades desde a graduação e atua, principalmente, com os seguintes temas: ensino-aprendizagem de italiano; abordagem autobiográfica em sala de aula; língua de herança, memória e identidade. 

Fernanda Landucci Ortale, Universidade de São Paulo

Fernanda Landucci Ortale é mestre e doutora em Linguística Aplicada pela UNICAMP. Realizou o pós- doutorado na Universidade de Aveiro e desde 2016 dedica-se a pesquisas sobre ensino e formação de professores de línguas de herança na perspectiva pós- método. Atualmente é professora titular da área de Italiano da Universidade de São Paulo e orientadora alunos de mestrado e doutorado do Programa de
Pós-Graduação em Língua, Literatura e Cultura Italianas. – ortale@usp.br

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Published

2023-12-22

How to Cite

Salvatto, G. C. B., & Ortale, F. L. (2023). Around the table as a place for the transmission of heritage language and culture. Revista Horizontes De Linguistica Aplicada, 22(2), DT6. https://doi.org/10.26512/rhla.v22i2.47009

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