Food Security and Global Environmental Change:

an Analysis in the Context of Brazilian Society

Authors

  • Camille Lanzarotti Nolasco Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) Centro de Ciência do Sistema Terrestre (CCST)
  • Myanna Lahsen Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) Centro de Ciência do Sistema Terrestre (CCST)
  • Jean Pierre Henry Balbaud Ometto Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) Centro de Ciência do Sistema Terrestre (CCST)

DOI:

https://doi.org/10.18472/SustDeb.v7n1.2016.16749

Keywords:

Segurança alimentar, Mudanças globais, Vulnerabilidade, Adaptação, Sistemas alimentares

Abstract

Agriculture is closely related to global environment change, being part of both its causes and consequences. Global environmental change can increase the vulnerability of society’s food security. From a holistic point of view of the food system, this texts seeks to contextualize the link between food security and global environmental change by means of a literature review. The study points out the risks posed to Brazil’s food security and its vulnerability, along with the mitigation and adaptation measures needed to overcome the problem. The authors highlight challenges for policy making and scientific research on global environmental change and food security in Brazil.

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Author Biographies

Camille Lanzarotti Nolasco, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) Centro de Ciência do Sistema Terrestre (CCST)

Camille Lanzarotti Nolasco é engenharia agrônoma pela Universidade Estadual Paulista (UNESP), mestre em Ecologia pela Universidade Federal de Juiz de Fora (UFJF), e atualmente doutoranda em Ciência do Sistema Terrestre no Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE), pesquisando segurança alimentar e mudanças globais. Atuou como Project Officer no projeto Global Land Project (GLP).

Myanna Lahsen, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) Centro de Ciência do Sistema Terrestre (CCST)

Myanna Lahsen é antropóloga cultural pela University of Michigan, EUA, e doutora em antropologia pela Rice University, EUA. É pesquisadora titular III no Centro de Ciência do Sistema Terrestre do Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE). Atualmente é membro do Painel Consultivo da revista Nature Climate Change e editora-executiva da Environment Magazine e do WIREs Climate Change.

Jean Pierre Henry Balbaud Ometto, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) Centro de Ciência do Sistema Terrestre (CCST)

Jean Pierre Henry Balbaud Ometto é engenheiro agrônomo pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz da Universidade de São Paulo (ESALQ/USP), Doutor pelo Centro de Energia Nuclear na Agricultura (CENA/USP) e Pós-doutor pela University of Utah, EUA. Pesquisador titular e coordenador do Centro de Ciências do Sistema Terrestre do Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (CCST/INPE). Atuou como Review Editor do Capítulo 27 do WGII e do Techinical Summary do AR5 do IPCC, e Lead Author para o IPCC National Greenhouse Gas Inventories Programme.

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Published

2016-04-30

How to Cite

Nolasco, C. L., Lahsen, M., & Ometto, J. P. H. B. (2016). Food Security and Global Environmental Change:: an Analysis in the Context of Brazilian Society. Sustainability in Debate, 7(1), 29–43. https://doi.org/10.18472/SustDeb.v7n1.2016.16749

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