Financial and economic viability analysis of baru almond (Dipteryx alata Vogel) agroextractivism in the Urucuia River Valley, Arinos/MG
DOI:
https://doi.org/10.18472/SustDeb.v15n2.2024.54132Palabras clave:
Non-timber forest products, Economic indicators, Profitability, Net present valueResumen
The baru tree (Dipteryx alata) plays a vital role in the conservation of the Brazilian Cerrado. Its almonds are highly valued for their nutritional content and the increasing demand for sociobiodiversity products, generating income for agroextractivists. This study analyses the viability of baru extractivism in the Urucuia River Valley, Arinos/MG. Financial and economic data were collected from the 2013-2014 harvests through semi-structured interviews. Costs, revenues, and cash flow were calculated based on production volatility in different scenarios. The results indicated that extractivism is financially viable in most profitability indicators, except for medium-scale agroextractivists in the 2014 harvest, due to increased labour costs. The simulation of economic viability over 10 years, including investments, showed that extractivism is viable only in scenarios involving the association of agroextractivists. Therefore, cooperation and community organisation strategies are essential for the viability of baru extractivism.
Descargas
Citas
AFONSO, S. R. Innovation Perspectives for the Bioeconomy of Non-Timber Forest Products in Brazil. v. 13, Forests, 2022. Available at: https://doi.org/10.3390/f13122046.
ALBUQUERQUE, U. P.; LUCENA, R. F. P.; LINS NETO, E. M. F. Seleção dos participantes da pesquisa. In: ALBUQUERQUE, U. P.; LUCENA, R. F. P. Métodos e técnicas na pesquisa etnobiológica e etnoecológica. Recife: Nupeea; 2010. p. 21-38.
ARINOS. Lei 1.669, de 21 de dezembro de 2022. Declara a necessidade e forma de manejo do baruzeiro (Dipteryx alata Vog.) no município de Arinos. Available at: https://sapl.arinos.mg.leg.br/norma/4634. Access at: 29 may 2024.
BENTO, A. P. N.; COMINETTI, C.; SIMÕES FILHO, A.; NAVES, M. M. V. Baru almond improves lipid profile in mildly hypercholesterolemic subjects: a randomized, controlled, crossover study. Nutrition, Metabolismand Cardiovascular Disease. v. 24, n. 12, p. 1330-1336, 2014. Available at: https://doi.org/10.1016/j.numecd.2014.07.002.
BISPO, T. W.; DINIZ, J. D. A. S. Agroextrativismo no Vale do Rio Urucuia - MG: uma análise sobre pluriatividade e multifuncionalidade no Cerrado. Sustentabilidade em Debate, Brasília, v. 5, n. 3, 2014. Available at: https://doi.org/10.18472/SustDeb.v5n3.2014.
BOTEZELLI, L.; DAVIDE, A. C.; MALAVASI, M. M. Características dos frutos e sementes de quatro procedências de Dipteryx alata Vogel – (baru). Cerne, v. 6, n.1, p. 9-18, 2000. Available at: http://repositorio.ufla.br/handle/1/14024.
BUDIYOKO, B.; ZULKIFLI, L.; DHARMAWAN, B.; SUNENDA, S.; RACHMAH, M. A.; PRASETYO, K.; SAPUTRO, W. A.; RISA, D. Unlocking the sustainable livelihoods strategy for forest communities in the southern slope of Mount Slamet, Indonesia. Sustainability in Debate, Brasília, v. 15, n.1, p. 216-232, 2024. Available at: https://doi.org/10.18472/SustDeb.v15n1.2024.52568.
CAMPIDELLI, M. L. L.; CARNEIRO, J. D. S.; SOUZA, E. C.; VILAS BOAS, E. V. B.; BERTOLUCCI, S. K. V.; AAZZA, S.; DE OLIVEIRA, R. R.; CHALFUN JUNIOR, A.; REIS, G. L.; SEIXAS, J. N.; NELSON, D. L.; PEREIRA, L. J. Baru almonds (Dipteryx alata Vog.) and baru almond paste promote metabolic modulation associated with antioxidant, antiinflammatory, and neuroprotective effects. Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 80, 2022. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2022.103068.
CASTELO, C. E. F. Avaliação econômica da produção familiar na Reserva Extrativista Chico Mendes no estado do Acre. Caderno de Pesquisa em Administração, São Paulo, v. 1, n. 11. 2000. Available at: http://www.artavaleconprodfamresex.
CASTILLO, D. P. Impact evaluation based on benefit indicators (IEBBI): methodological proposal for agroecological farmers’ markets. Evaluación del impacto basada en indicadores de beneficios (IEBBI): propuesta metodológica para mercados de productores agroecológico. Sustainability in Debate, Brasília, v. 12, n. 2, 2021. Available at: https://doi.org/10.18472/SustDeb.v12n2.2021.36070.
COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Custos de Produção Agrícola: a metodologia da Conab. Brasília: Conab, 2010. Available at: http://www.conab.gov.br/conabweb/download/safra/custos.pdf. Access at: 20 nov., 2024
ELIAS, G. A.; SANTOS, R. Produtos florestais não madeireiros e valor potencial de exploração sustentável da floresta atlântica no sul de Santa Catarina. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 26, n. 1, p. 249-262, jan.-mar., 2016. Available at: https://doi.org/10.5902/1980509821117.
ENGEL, V.; ALMEIDA, G. G. F.; DEPONTI, C. M. Agricultura familiar no contexto das cooperativas rurais: o caso da Ecocitrus. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 34, n. 1, p. 59-81, jan./abr. 2017. Available at: http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2017.v34.26293.
FERNANDES, T.; ROCHA, R. S.; SANTOS, M. R. L. Qualidade microbiológica, físico-química e sensorial de cookies enriquecidos com farinha de baru. Científic@ – Multidisciplinary Journal, v. 10, n. 1, 2023. Available at: https://doi.org/10.37951/2358-260X.2023v10i1.6239.
FERREIRA, D. F. Sisvar – Sistema de análise de variância para dados balanceados. Lavras: UFLA, 1999.
FIEDLER, N. C.; SOARES, T. S.; SILVA, G. F. da. Produtos Florestais Não Madeireiros: importância e manejo sustentável da floresta. Revista Ciências Exatas e Naturais, v. 10, n. 2, p.16, 2008. Available at: https://revistas.unicentro.br/index.php/RECEN/article/view/712/885.
GIL, A. C. Métodos e Técnicas de Pesquisa Social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2009.
GUENEAU, S.; DINIZ, J. D. D. A. S.; BISPO, T.; MENDONÇA, S. D. In: GUÉNEAU, S. (ed.); DINIZ, D. A. S. J. (ed.); PASSOS, C. J. S. (ed.). Alternativas para o bioma Cerrado: agroextrativismo e uso sustentável da sociobiodiversidade. Brasília: IEB Mil Folhas, p. 329-367, 2020. Available at: https://agritrop.cirad.fr/595842/
IBGE. Divisão Regional do Brasil em Regiões Geográficas Imediatas e Regiões Geográficas Intermediárias. IBGE, Coordenação de Geografia. Rio de Janeiro: IBGE, 2017.
LOPES, I. M.; LOBO, L. O.; GARCÍA-PRADO, J. A.; FREITAS, R. R. de. Viabilidade Econômico-Financeira de um modelo agroecológico em uma comunidade quilombola. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento, v. 8, n. 2, 2019. Available at: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v8i2.659.
MAGALHÃES, R. M. A cadeia produtiva da amêndoa do Baru (Dipteryx alata Vog.) no Cerrado: uma análise da sustentabilidade de sua produção. Ciência Florestal, Santa Maria, RS, v. 24, n. 3, p. 665-676, 2014. Available at: https://doi.org/10.1590/1980-509820142403014.
MAGALHÃES, R. M. A sustainability analysis of the exploitation of the baru almond (Dipteryx alata Vogel) in the Brazilian Savanna. Sustainability in Debate, Brasília, v. 10, n. 2, p. 85-97, 2019. Available at: https://doi.org/10.18472/SustDeb.v10n2.2019.25666
MARCHETTI, M.; PALAHÍ, M. Le prospettive della bioeconomia, tra strategie, Green Deal e Covid19. Forest@ Journal of Silviculture and Forest Ecology, v. 17, p. 52-55, 2020. Available at: https://doi. org/10.3832/efor0059-017.
MENDES, J. T. G. Economia agrícola: princípios básicos e aplicações. Curitiba, PR (Brazil). 1989. Scientia et Labor. 399 p.
MINAS GERAIS. Lei n. 24.181, de 14 de junho de 2022. Confere ao Município de Arinos o título de Capital Estadual do Baru. Minas Gerais. Diário do Executivo, página 2, coluna 1, 15 jun. 2022. Available at: https://www.almg.gov.br/legislacao-mineira/LEI/24181/2022/. Access at: 29 may 2024.
MONTEIRO, G. M.; CARVALHO, E. E. N.; VILAS BOAS, E. V. B. Baru (Dipteryx alata Vog.): fruit or almond? A review on applicability in food science and technology. Food Chemistry Advances, v. 1, 2022. Available at: https://doi.org/10.1016/j.focha.2022.100103.
NEUMANN, R. P.; HIRSCH, E. Commercialisation of non-timber forest products: review and analysis of research. Center for International Forestry Research, Bogor, Indonesia, 2000. Available at: https://doi.org/10.17528/cifor/000723.
NEVES, R. D.; REIS, J. N.; CRUZ, M. P. M.; CRUZ, C. M. Análise da comercialização do coco-verde no estado do Ceará nos anos de 2013 a 2019. Revista de Economia e Agronegócio, Viçosa-MG, v. 20, n. 1, p. 1-23, 2022. Available at:http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/71734.
OLIVEIRA, T. R.; ROCHA, L. C. S.; FARIA, J. V. C.; AQUILA, G.; ROTELA JUNIOR, P. Apuração de custos como ferramenta de gestão na agricultura familiar: um estudo de caso na região do Baixo Jequitinhonha. Custos e @gronegócio on line, v. 16, n. 2, Apr/Jun - 2020.
PIMENTEL, N. M.; DEL MENEZZI, C. H.; GONÇALEZ, J. Aproveitamento dos Produtos Florestais Não Madeireiros do Baru (Dipteryx alata Vog,). In: BENSUSAN, N. Unindo Sonhos: pesquisas ecossociais no Cerrado. Brasília, Instituto Internacional de Educação no Brasil, p. 269-293. 2009.
RAGUSA NETTO, J. Feeding ecology of the Red-and-green Macaw (Ara chloropterus; Gray 1859) in a habitat mosaic from Cerrado. Brazilian Journal of Biology, v. 84, 2024. Available at: https://doi.org/10.1590/1519-6984.280711
RÊGO, L. J. S. Análise econômica da produção da amêndoa de cumaru e caracterização do seu mercado em Santarém e Alenquer, Pará. 105 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Florestais) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2014.
REIS, A. F.; SCHMIELE, M. Characteristics and potentialities of Savanna fruits in the food industry. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 22, e2017150, 2019. Available at: https://doi.org/10.1590/1981-6723.15017.
REZENDE, J. L. P.; OLIVEIRA, A. D. Análise econômica e social de projetos florestais. Viçosa, MG: UFV, 2013. 384 p.
RIBEIRO, G. J. L.; VIEIRA, I. C. G. Trajetória histórica e resiliência em um projeto de assentamento agroextrativista no Baixo Rio Tocantins, Pará, Brasil. Sustainability in Debate, Brasília, v. 12, n. 2, p. 125-143, 2021. Available at: 10.18472/SustDeb.v12n2.2021.34091.
SÁ, C. P.; BAYMA, M. M. A.; WADT, L. H. O. Coeficientes técnicos, custo e rentabilidade para a coleta de amêndoa-dobrasil no estado do Acre: sistema de produção melhorado. Rio Branco: Embrapa Acre, Comunicado Técnico, n. 168. 2008. Available at: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/494706/1/comunicado168.pdf.
SANO, S. M.; SIMON, M. F. Produtividade de Baru (Dipteryx alata Vog.) em Ambientes Modificados, durante 10 anos. In: IX SIMPÓSIO NACIONAL CERRADO. II SIMPÓSIO INTERNACIONAL SAVANAS TROPICAIS. ParlaMundi, Brasília, DF, 2008. Available at: http://simposio.cpac.embrapa.br/simposio_pc210/fichas/00712_trab1_ficha.pdf.
SANO, S. M.; BRITO, M. A.; RIBEIRO, J. F. Dipteryx alata (Baru). In: VIEIRA, R. F.; CAMILLO, J.; CORADIN, L. Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro. Região Centro-Oeste. Brasília, DF: MMA, 2016. (Série Biodiversidade; 44).
SANTOS, J. C. dos; VEIGA, S. A.; SÁ, C. P. de; WADT, L. H. de O.; NASCIMENTO, G. C. do; SILVA, M. R. da. Estimativa de custo de coleta e rentabilidade para sistema extrativo de castanha-do-Brasil no Acre, safra 2001/2002. Embrapa Acre. Comunicado Técnico, nº 156, 2002. 4p. Available at: www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/497734/1/comunicado156.pdf.
SILVA, M. L.; JACOVINE, L. A.; VALVERDE, S. R. Economia florestal. 2nd ed. Viçosa: UFV, 2008. 178 p.
SILVA, P. S. Análise econômica e socioambiental da produção extrativista de frutos de cerrado: o caso da Cooperfruto, Tocantins. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Regional e Agronegócio) – Universidade Federal do Tocantins, Palmas, Tocantins, 148 p., 2011
SILVA, A. S.; SANTOS, M. K. V.; GAMA, J. R. V.; NOCE, R.; LEÃO, S. Potencial do Extrativismo da Castanha-do-Pará na Geração de Renda em Comunidades da Mesorregião do Baixo Amazonas, Pará. Floresta e Ambiente, v. 20, n. 4, 2013. Available at: https://doi.org/10.4322/floram.2013.046.
SIQUEIRA, A. P. S.; PACHECO, M. T. B.; NAVES, M. V. Nutritional quality and bioactive compounds of partially defatted baru almond flour. Food Science and Technology, Campinas, v. 35, n. 1, p. 127-132, 2015. Available at: https://doi.org/10.1590/1678-457X.6532.
WWF BRASIL; CONEXSUS. Baru: análise de riscos e oportunidades para o desenvolvimento da cadeia. Brasília:
WWF; CONEXSUS, 2021. Available at: https://www.conexsus.org/conexsus-e-wwf-brasil-lancam-estudo-sobreos-riscos-e-oportunidades-para-a-cadeia-produtiva-do-baru/. Access at: 18 jul. 2024
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2024 Sustainability in Debate
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0.
La presentación de la(s) obra(s) científica(s) original(es) por parte de los autores, como titulares de los derechos de autor de los textos enviados a la revista, de conformidad con la Ley 9.610/98, implica la cesión de derechos de autor de publicaciones impresas y/o digitales a la Revista de Sustenibilidad en Debate de los artículos aprobados para fines de publicación, en un único número de la Revista, autorizando también que la(s) obra(s) científica(s) aprobada(s) se divulguen de forma gratuita, sin ningún tipo de reembolso de derechos de autor, a través del sitio web de a Revista, para leer, imprimir y/o descargar el archivo de texto, a partir de la fecha de aceptación para publicación. Por lo tanto, los autores, al presentar los artículos a la Revista y, en consecuencia, la libre cesión de derechos de autor relacionados con el trabajo científico presentado, son plenamente conscientes de que no serán remunerados por la publicación de los artículos en la revista.Â
La Revista está licenciada bajo una licencia no comercial y sin derivaciones Creative Commons (No permite la realización de obras derivadas) 3.0 Brasil, con el propósito de difundir conocimientos científicos, como se indica en el sitio web de la publicación, que permite el intercambio del texto y el reconocimiento de su autoría y publicación original en esta revista.
Los autores pueden asumir contratos adicionales por separado, para la distribución no exclusiva de las obras publicadas en la revista Sustenibilidad en Debate (por ejemplo, en un capítulo de libro), siempre que se indique que los textos se publicaron originalmente en esta revista y que se menciona el DOI correspondiente. Se permite y incentiva a los autores a publicar y distribuir su texto online después de su publicación (por ejemplo, en repositorios institucionales o en sus páginas personales).Â
Los autores aceptan expresamente los términos de esta Declaración de Derechos de Autor, que se aplicará a la presentación si es publicada por esta Revista.