Competitiveness and cooperation among small accommodation companies: a study of hostels in Rio de Janeiro

um estudo de hostels no Rio de Janeiro

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26512/revistacenario.v6i10.18754

Keywords:

Hostel. Cooperation. Competitiveness. Rio de Janeiro

Abstract

This paper aimed to map the cooperation relationships among hostels in Rio de Janeiro and the benefits of these actions, taking into account that the collaboration among bussiness can help to increase competitiveness, especially small companies such as the hostels studied. The survey was based on a structured questionnaire responded by 22 hostels managers and/or owners situated in neighborhoods of Copacabana and Ipanema in Rio de Janeiro. Data analysis included descriptive statistical tools and association measures. The results indicated that few cooperation actions are carried out by the hostels selected for the study. The main action identified is an indication of other hostels when the respondent had no vacancies. No association between size, time of operation, location and type of management was found with the cooperation actions carried out and their results. The main difficulty to cooperate is the lack of interest of the enterprises, revealing that there is less interest in establishing joint actions when the companies recognize a favorable conjunctural situation for them .

Downloads

Download data is not yet available.

References

AMATO NETO, João. Redes de Cooperação Produtiva e Clusters Regionais: oportunidades para as pequenas e médias empresas. São Paulo: Atlas, 2000.

BAIARDI, Amilcar; LANIADO, Ruthy Nadia. Entre a Competição e a Cooperação: Valores e Atitudes Empresariais na Perspectiva de uma Atuação Sistêmica. In Revista Organizações & Sociedade, v.7, n.19, Setembro-Dezembro/2000.

BALESTRIN, A. ; VARGAS, L. M. A dimensão estratégica das redes horizontais de PMEs: Teorizações e Evidência. In RAC. Edição Especial, 2004: 203-227.

BALESTRIN,Alsones; VERSCHOORE, Jorge; ANTUNES, Junico. Gestão de redes de cooperação empresarial. In: ANTUNES, Junico; BALESTRIN, Alsones; VERSCHOORE,Jorge (Orgs.).Práticas de Gestão de redes de cooperação. São Leopoldo, Unisinos, 2010.

BENI, Mário C. Análise Estrutural do Turismo. 12. ed. São Paulo: Editora SENAC, 2007.

CASAROTTO FILHO, Nelson; PIRES, Luis Henrique. Redes de Pequenas e Médias Empresas e Desenvolvimento Local. São Paulo: Atlas, 1998.

CASSIOLATO, José Eduardo; LASTRES, Helena M. M. O foco em arranjos produtivos e inovativos locais de micro e pequenas empresas. In: LASTRES, Helena Maria Martins; CASSIOLATO, José Eduardo; MACIEL, Maria Lucia (Orgs.). Pequena Empresa: Cooperação e Desenvolvimento Local. Rio de Janeiro: Relume Dumará: UFRJ, Instituto de Economia, 2003.

CASSIOLATO,José Eduardo; SZAPIRO, Marina. Uma caracterização de arranjos produtivos locais de micro e pequenas empresas.In: LASTRES, Helena Maria Martins; CASSIOLATO, José Eduardo; MACIEL, Maria Lucia. (Orgs.). Pequena Empresa: Cooperação e Desenvolvimento Local. Rio de Janeiro: Relume Dumará: UFRJ, Instituto de Economia, 2003.

CERQUEIRA, Aline Cedraz de; SACRAMENTO, Patrícia Melo; TEIXEIRA, Rivanda Meira. Redes de cooperação entre pequenas empresas do setor hoteleiro e a rede turística: um estudo de casos múltiplos em Aracaju, Sergipe. In Revista Acadêmica do Observatório de Inovação do Turismo. São Paulo, FGV, Ebape volume V n.1- Março de 2010.

COSTA, Helena. Destinos do turismo: percursos para a sustentabilidade. Rio de Janeiro: FGV, 2013.

COSTA, Helena; HOFFMANN, Valmir Emil. A cooperação entre micro e pequenas empresas aglomeradas como recurso estratégico em destinos turísticos. In: Costa, Carlos; Brandão, Felipa; Costa, Rui; Breda, Zelia. (Org.). Produtos e Competitividade do Turismo na Lusofonia: vol II. 1ed.Lisboa: Escolar Editora, 2014, v. II, p. 39-50.

COSTA, Helena; GONCALVES, J. S.; Hoffmann, V. E. Cooperação entre micro e pequenas empresas de hospedagem como fonte de vantagem competitiva: estudo dos albergues de Belo Horizonte (MG). Turismo: Visão e Ação (Online), v. 16, p. 6-27, 2014.

COSTA, Helena; NASCIMENTO, Elimar Pinheiro do. Relações de Cooperação de Micro e Pequenas Empresas (MPE) do Turismo: Um estudo em Jericoacoara, Delta do Parnaíba e Lencóis Maranhenses (Brasil). In Revista Turismo e Desenvolvimento, n. 13, p. 547-556, 2010.

COSTA, Helena; SOUTO MAIOR, Alice. Sistemas Produtivos Locais em Turismo: relacionamentos estratégicos e aglomeração territorial como vantagens competitivas. In Revista Acadêmica do Observatório de Inovação em Turismo. São Paulo, FGV, Ebape, n.1, 2006.

CURTIS, Lali Fleker de; HOFFMANN, Vamil Emil. Relacionamentos Interorganizacionais, em Contexto de Aglomeração Territorial: um Estudo no Setor Hoteleiro das Destinações Turísticas de Gramado e Canela (RS). XXXIII Encontro ANPAD. São Paulo/SP- 19 a 23 de setembro de 2009.

DENCKER, Ada de Freitas Maneti. Métodos e Técnicas de Pesquisa em Turismo. 4 ed. São Paulo: Futura, 2000.

FIPE. Meios de Hospedagem: estrutura de consumo e impactos na economia. Relatório Final. São Paulo, 2006.

GIARETTA, M. J. Turismo da Juventude. Manole, São Paulo, 2003.

GOHR, Cláudia Fabiana; MORETTO NETO, Luis; SANTANA, Edvaldo Alves. Estratégias competitivas: um estudo no setor hoteleiro de Itapema/SC.In Revista Turismo: Visão e Ação- ano4 - n.10 - p.63-90 out- 2001/mar- 2002.

HOFFMANN, Valmir Emil; MOLINA-MORALES, F. Xavier; MARTÃNEZ- FERNÀNDEZ, M. Teresa. Redes de Empresas: Proposta de uma Tipologia para Classificação Aplicada na Indústria de Cerâmica de Revestimento. In RAC 1 Edição Especial 2007: 103-127.

IBGE. As micro e pequenas empresas comerciais e de serviços no brasil -2001.Rio de Janeiro, 2003.

__________. Pesquisa dos serviços de hospedagem 2011: Municípios das Capitais. Rio de Janeiro, 2012.

__________.Economia do turismo:Análise das atividades características do turismo 2003. Rio de Janeiro, 2007.

KNORRINGA, Peter; MEYER- STAMER, Jorg. New Dimensions in Local Enterprise Co-operation and Development: From Clusters to Industrial Districts. Contribution to ATAS Bulletin XI, "New approaches to science and technology co-operation and capacity building. November, 1998.

LOHMANN, Guilherme; PANOSSO NETO, Alexandre. Teoria do Turismo: Conceitos, Modelos e Sistemas. São Paulo: Aleph, 2008.

MINISTÉRIO DO TURISMO. Agência Turismo de Notícias. Albergues: hospedagem ideal para fazer amigos. Disponível em http://www.turismo.gov.br/ultimas-noticias/967-albergues--hospedagem-ideal-para-fazer-amigos. Brasília, maio de 2015.

__________. Mercado de Albergues cresce 25% ao ano. São Paulo, 2010. Disponível em: http://www.turismo.gov.br/turismo/noticias/todas_noticias/20100530-1.html.

__________. Estudo revela quem é o "mochileiro" estrangeiro que visita o Brasil. Brasília, 2010a. Disponível em: http://www.turismo.gov.br/turismo/noticias/todas_noticias/20100530-4.html.

__________.Estudos da Competitividade do Turismo Brasileiro. Serviços de Hospedagem. Universidade de Campinas. NEIT/UNICAMP.

NOGUEIRA; F. L.; SANTOS, G. Precificação de características subjetivas em hostels no Brasil. Revista Hospitalidade, vol XII, num. 2, 2015.

MARQUES, A. C.; KANEGAE, M. Sistema de funcionamento de um hostel em Brasília. 2013. Monografia (Bacharelado em Desenho Industrial) - Universidade de Brasília, Brasília, 2013.

MIRANDA JÚNIOR, Newton; COSTA, Helena; HOFFMANN, Valmir. Dificuldades para a Cooperação entre Hotéis Aglomerados Territorialmente: um estudo da hotelaria em Brasília - DF. In Revista Turismo em Análise, v. 27, p. 153, 2016.

OLAVE, Maria Elena León; AMATO NETO, João. Redes de cooperação Produtiva: Uma estratégia de Competitividade e sobrevivência para Pequenas e Médias Empresas. In Gestão e Produção v.8, n.3, p.289-303, dez.2001.

OLIVEIRA, Otávio J. Pequena Empresa no Brasil: Um estudo de suas características e perspectivas. In Integração jan/fev/mar 2006 ano XII, n.44 p.5-15.

RICHARDSON, Roberto Jarry. Pesquisa Social: métodos e técnicas. São Paulo: Atlas, 1985.

SACRAMENTO, P.; TEIXEIRA, Rivanda M. Redes de cooperación y relacionamento en el sector turístico: estudio de casos múltiples en pequeños y medianos hoteles. In Estudios y Perspectivas en Turismo, Vol 21, p. 1481 ”“ 1501.

SANTANA, L.; HOFFMANN, V. E.; COSTA, H. A. Cooperação como fonte de Competitividade: Um Estudo Comparativo entre os Destinos Turísticos de Alto Paraíso e Pirenópolis (GO). In: 3 Es - Anpad, 2013, Bento Gonçalves. Anais do 3Es, 2013.

SEBRAE (a). As pequenas empresas do simples nacional. Brasília, 2011.

STACKE, A. R. N.; HOFFMANN, V. E.; COSTA, H. A. Knowledge transfer among clustered firms: a study of Brazil. Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, v. 23, p. 90-106, 2012.

TEIXEIRA, Rivanda Meira. Gestão de Marketing em Pequenos Empreendimentos Hoteleiros. In Revista Turismo em Análise USP/SP VOL. 15 N.1 Maio 2004.

THOMAZINE, J.; Hoffmann V. E.; VERSCHOORE FILHO, J. R. S.; COSTA, H.A. Knowledge transfer in territorial clusters: a comparative analysis bettween tourism destination in Brazil. In: Seminario Internacional: Innovación y Competitividad en Áreas Turísticas, ICAT 2014, 2014, Alicante. ICAT 2014. Alicante, 2014.

Published

2018-11-09

How to Cite

Costa, H. A., & Fontes de Oliveira Franco, A. (2018). Competitiveness and cooperation among small accommodation companies: a study of hostels in Rio de Janeiro: um estudo de hostels no Rio de Janeiro. Cenário: Revista Interdisciplinar Em Turismo E Território, 6(10), 25–40. https://doi.org/10.26512/revistacenario.v6i10.18754

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.