The academic hospitality of the Federal University of Ouro Preto

study of the relations and practices of institutional host

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26512/revistacenario.v9i3.35576

Keywords:

Academic Hospitality; Gift; Social Inclusion; Federal University of Ouro Preto.

Abstract

Hospitality is the reason why one is able to host the other in its impossibility and in the
unforeseen with reception policies. This article aims to discuss the idea of hospitality in the
academy from the case study at the Federal University of Ouro Preto (UFOP) as a result of
the results of a scientific initiation project. The theoretical assumption is used by french
authors such as Derrida, Mauss and Gotman, in addition to brazilian authors who work on
the theme of hospitality in its social notion. In addition to the theoretical debate, the article
brings a survey with reports and information on social reception projects to UFOP students. It
is concluded that the human concept of academic hospitality can be improved through a
policy for social inclusion in the university that, in the case presented, is carried out through
some institutional projects.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mayara Dias Costa, Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

https://orcid.org/0000-0002-2062-2080

Leandro Benedini Brusadin, Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

Graduado em Turismo pela Pontifícia Universidade Católica de Campinas (2001), Mestre em Hospitalidade pela Universidade Anhembi Morumbi (2005) e Doutor em História pela Universidade Estadual Paulista de Franca - UNESP (2011). Pós-doutorado pela Escola de Artes, Ciências e Humanidades da Universidade de São Paulo - EACH | USP (2015). Pós-doutorado em Sociologia pela Université de Paris - Faculté des Sciences Humaines et Sociales - Sorbonne (Paris V) onde atuou como pesquisador convidado do Centre de Recherche sur les Liens Sociaux (2019). Professor Associado do Departamento de Turismo da Escola de Direito, Turismo e Museologia da Universidade Federal de Ouro Preto (DETUR - EDTM | UFOP), desde 2008, onde já exerceu os cargos de Vice-Diretor da Unidade e de Coordenador do Comitê de Pesquisa em Ciências Sociais Aplicadas da Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação. Professor Permanente do Mestrado e do Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ambiente Construído e Patrimônio Sustentável da Universidade Federal de Minas Gerais (PPG-ACPS | UFMG). Líder do grupo de pesquisa Turismo, Patrimônio, Relações Sociais e de Trabalho e membro de grupos interdisciplinares. Autor de livros e artigos nas áreas de patrimônio cultural, hospitalidade, história, sociologia e turismo.

References

Araujo, M. C. de. (2008). A teoria das representações sociais e a pesquisa antropológica.

Revista Hospitalidade, São Paulo, ano V, n. 2, jul ”“ dez.

Bastos, S. R., Rameh, L. M., & Bitelli, F. M. (2016). O conceito de hospitalidade de Jacques

Derrida nos artigos científicos do Portal de Periódicos da Capes. Anais XIII Seminário

ANPTUR.

Brusadin, L. B. (2016). O sentido do acolhimento na hospitalidade : entrevista com Conrad

Lashley. Caderno virtual de turismo. Rio de Janeiro, v. 16, n. 3, pp. 9-14.

______. (2016). O estudo da hospitalidade por Luiz Octávio de Lima Camargo : epifania da

dádiva. Revista Hospitalidade. São Paulo, volume 13, n.02, pp. 242-247.

Brusadin, L. B. ; Panosso Netto, A. (2016). La dádiva y el intercambio simbólico : supuestos

sociológicos y filosóficos para la teoría de la hospitalidad en las sociedades antiguas y

modernas. Estudios y Perspectivas en Turismo, v. 25, pp. 520 ”“ 538.

Comandulli, S. P. E. (2015). A ética da hospitalidade no reconhecimento do outro. Seminário

de Pesquisa Em Turismo Do Mercosul, Caxias Do Sul, Universidade Caxias Do Sul, pp. 3”“8.

Camargo, L. O. de L. (2015). Os interstícios da hospitalidade. Revista Hospitalidade, São

Paulo.

Derrida, J.; Dufourmantelle, A. (2003). Da hospitalidade. Trad. Fernanda Bernardo. Viseu:

Palimage.

Derrida, J. (1995). The gift of death. Chicago and London: The University of Chicadg Press.

Funari, P. P. ; Frederico, I. B. (2017). A espiritualidade na hospitalidade: uma viagem da

Antiguidade à s Minas Gerais. In: Brusadin, L. B. Hospitalidade e Dádiva: a alma dos lugares

e a cultura do acolhimento. Curitiba: Primas.

Gotman, A. (2019). Hospitalidade em sentido próprio e figurado. Revista Hospitalidade,

(3), São Paulo, pp. 160”“174.

Lévinas, E. (2004). Entre nós. Ensaio sobre alteridade. Vozes: Petrópolis.

Marcelino, G. K., & Camargo, L. O. De L. (2017). Dimensões teóricas da noção de

hospitalidade. In: Brusadin, L. B. Hospitalidade e Dádiva: a alma dos lugares e a cultura do

acolhimento. Curitiba: Primas.

Mauss, M. (2008). Ensaio sobre a dádiva. Trad.: António Filipe Marques. Lisboa: Edições 70.

O’Gorman, K. D. (2005) Modern Hospitality: Lessons From the Past. Journal of Hospitality

and Tourism Management, 12(2), pp. 141”“151.

Pimentel, A. B; Barbosa, R.; Sansolo, D.; Irving; M.A. (2007). Dádiva e Hospitalidade.

Caderno Virtual de Turismo, Rio de Janeiro, Vol. 7, N. 3.

Reis, C. U. F.; Brusadin, L. B. (2013). A identificação feminina com o campo da hospitalida-

de. Anais do V Encontro de hospitalidade e turismo da Universidade Federal Fluminense, p.

”“802.

Sales, M. do R. R.; Bueno, M. S.; Bastos, S. (2010). Desafios da Pesquisa em

Hospitalidade. Revista Hospitalidade, São Paulo, v. VIII, n.1, jan.-jun.

Santos, M. M. C. Dos; Perazzolo, O. A.; Ferreira, L. T. (2017). Dádiva e antidádiva: reflexões

sobre aceitação e rejeição. In: Brusadin, L. B. Hospitalidade e Dádiva: a alma dos lugares e

a cultura do acolhimento. Curitiba: Primas.

Spolon, A. P. G., Netto, A. P., & Baptista, I. (2015). A interação em pesquisa e a importância

do exercício da hospitalidade em ambiente acadêmico. Revista Hospitalidade, São Paulo,

pp. 179”“217.

Tomillo Noguero, F. (2013). La hospitalidad como condición necesaria para el desarrollo lo-

cal. Revista Hospitalidade, São Paulo, v. X, n. 2.

Wada, E. K., Cavenaghi, A. J., & Salles, M. Do R. R. (2015). O marco comparativo e teórico

dos estudos de hospitalidade no Brasil. Revista Hospitalidade, São Paulo, pp. 93”“111.

Published

2021-09-13

How to Cite

Dias Costa, M., & Benedini Brusadin, L. (2021). The academic hospitality of the Federal University of Ouro Preto: study of the relations and practices of institutional host. Cenário: Revista Interdisciplinar Em Turismo E Território, 9(3), 374–385. https://doi.org/10.26512/revistacenario.v9i3.35576

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.