AFRO-RELIGIOUS GASTRONOMY

PROFESSIONALIZATION OF AXÉ BLACK WOMEN

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26512/lc.v23i52.20088

Keywords:

Candomblé.Vocational education. Afro-religious gastronomy. Black women.

Abstract

Brazilian candomblés produce the cuisine of the Orixás. Theyre-signifyfood, spices, techniques and eating habits into identity symbols, as well as a source of income and professionalization, allowing the financial autonomy of many Black women of axé. With the specific cut of race relations education (Law 10.639/2003), the text indicates the importance of the gastronomy of the Afro-Brazilian deities for a vocational education. Through bibliographic review and participant observation it is possible to demonstrate there levant of educational practices, developed in candomblé terreiros, that strengthen professional learning and the exercise of citizenship.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Denise M. Botelho, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Professora Associada do Departamento de Educação; Professora do Programa de Pós-Graduação em Educação, Culturas e Identidades - UFRPE/FUNDAJ; Líder do Grupo de Estudos em Educação, Culturas, Gênero e Sexualidades Audre Lorde - GEPERGES Audre Lorde. denise.botelho@ufrpe.br

Francineide Marques da C. Santos, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Mestra em Educação, Culturas e Identidades - UFRPE/FUNDAJ; Pesquisadora do Grupo de Estudos em Educação, Culturas, Gênero e Sexualidades Audre Lorde - GEPERGES Audre Lorde. francineidemarques@gmail.com

References

BAIANAS do acarajé. Disponível em www.cultura.gov.br. Acesso em: 27 dez. 2010.
Rita Santos, a ‘baiana do acarajé’ que venceu a Fifa. BBC do Brasil em São Paulo.
Edição de 20/06/2013. Disponível em http://www.bbc.com/portuguese/
noticias/2013/06/130620_baiana_acaraje_rita_santos_perfil_lgb. Acesso em
09/05/2016.
Linhas Críticas, Brasília, DF, v.23, n.52, p.664-676, jun. 2017 a set. 2017. 675
BRASIL. LEI Nº 12.206, DE 19 DE JANEIRO DE 2010. Disponível em http://www.
planalto.gov.br/ccivil_03/_Ato2007-2010/2010/Lei/L12206.htm.Acesso em 08
de maio de 2016.
BRASIL. LEI Nº 12.519, DE 10 DE NOVEMBRO DE 2011. Disponível em http://
www.planalto.gov.br/ccivil_03/_Ato2011-2014/2011/Lei/L12519.htm.Acesso
em 08 de maio de 2016.
BRASIL. Instituto de Preservação Histórico Nacional. OYÀ DIGITAL. Disponível em
http://portal.iphan.gov.br/noticias/detalhes/2365. Acesso em 08/05/2016.
CANTARINO, Carolina. Baianas do acarajé: uma história de resistência in Revista
Eletrônica do Iphan. Disponível em: <http://www.dc.mre.gov.br/imagens-e-textos/
revista-textos-do-brasil/portugues/revista13-mat16.pdf>. Acesso: 27 dez.
LEAL, Cristian Oliveira Benevides Sanches e TEIXEIRA, Carmen Fontes. Comida
de rua: um estudo crítico e multirreferencial em Salvador, BA − Brasil in Revista
VISA em debate. Disponível em https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/
visaemdebate/article/view/410. Acesso em 07/05/2016.
SILVA, Vagner G. da. (Org.). Intolerância religiosa: impactos do neopentecostalismo no
campo religioso brasileiro. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2015.
SOARES, Cecília Moreira. As ganhadeiras: mulher e resistência negra em Salvador
no século XIX in Revista Afro-Asia. nº 17, 1996. Disponível em http://www.afroasia.
ufba.br/edicao.php?codEd=70. Acesso em 05/05/2016

Published

2018-12-07

How to Cite

Botelho, D. M., & Santos, F. M. da C. (2018). AFRO-RELIGIOUS GASTRONOMY: PROFESSIONALIZATION OF AXÉ BLACK WOMEN. Linhas Críticas, 23(52). https://doi.org/10.26512/lc.v23i52.20088

Issue

Section

Dossiê: Currículos e Práticas educativas em espaços formais de educação

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 

You may also start an advanced similarity search for this article.