Discussions about commensality and travel experiences for vegans

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26512/revistacenario.v10i1.40850

Keywords:

Hospitality; Commensality; Veganism; Food restriction; Trips

Abstract

The article aims to understand the discussion about the importance of commensality for individuals who have dietary restrictions in their travel experiences. Commensality is a vital aspect for Hospitality, since it is a key element for well-being and the feeling of familiarity between travelers and hosts. For the purpose of contextualizing the proposed scenario, the study focuses on vegans, individuals who refuse to consume any product of animal origin, in addition to having animal liberation as an ideology. The methodology involved an exploratory research on the themes of commensality and veganism, added to a systematic literature review in the Web of Science, Publicações de Turismo, Redalyc and Academic Google databases. The result of the analysis evidenced the need to deepen the theoretical discussion on dietary restrictions during travel from the perspective of commensality and the theory of Hospitality.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Romário Loffredo de Oliveira, Universidade Federal Fluminense

Mestrando no Programa de Pós-Graduação em Turismo da Universidade Federal Fluminense PPGTUR/UFF e Turismólogo pela Universidade Veiga de Almeida.

Bruna Ranção Conti, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro

Doutora em Políticas Públicas Estratégias e Desenvolvimento pela Universidade Federal do Rio de Janeiro e Professora Permanente do PPGTUR/UFF.

Manoela Carrillo Valduga, Universidade Federal Fluminense

Doutora em Turismo pela Universidade de Aveiro e Professora da Faculdade de Turismo e Hotelaria da Universidade Federal Fluminense.

References

Abonizio, J. (2016). CONFLITOS À MESA: VEGETARIANOS, CONSUMO E IDENTIDADE. Revista Brasileira de Ciências Sociais, 31(90), 115-136. doi: https://dx.doi.org/10.17666/3190115-136/2016.

Altoé, I., Menotti G., Azevedo, E. (2019). Comida e afeto: As releituras dos pratos-totem na culinária vegana. Revista Brasileira de Sociologia da Emoção, 18(52), 129-138. Recuperado em: http://www.cchla.ufpb.br/rbse/Alto%C3%A9Art_RBSEv18n52abril2019.pdf.

Azevedo, E. (2017). Alimentação, sociedade e cultura: temas contemporâneos. Sociologias, 19(44), 276-307. doi: https://doi.org/10.1590/15174522-019004412.

Boer, L. D., & Rejowski, M. (2016). Dimensões da hospitalidade em um restaurante comercial. Turismo & Sociedade, 9, 1-23. doi: https://doi.org/10.5380/tes.v9i1.45020.

Boff, L. (2006). Virtudes para um outro mundo possível. Vol III: Comer e beber juntos e viver em paz. Petrópolis: Vozes.

Boni, V., & Quaresma, S. J. (2005) Aprendendo a entrevistar: como fazer entrevistas em Ciências Sociais. Em Tese: Revista Eletrônica dos Pós-Graduandos em Sociologia Política da UFSC, 2 (3), p. 68-80. doi: https://doi.org/10.5007/%25x.

Boutaud, J. J. (2011). Comensalidade: compartilhar a mesa. (p. 1213-1230) In: MONTANDON, Alain. O livro da hospitalidade. São Paulo/SP: Senac.

Marcelino, G. K., & Camargo, L. O. L. (2017). Dimensões teóricas da noção de hospitalidade. In Hospitalidade e dádiva: a alma dos lugares e a cultura do acolhimento. Curitiba, PR: Prismas.

Camargo, L.O.L. (2019). Hospitality, tourism and leisure. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, São Paulo, 13(3), 1 – 15. doi: http://dx.doi.org/10.7784/rbtur.v13i3.1749.

Cavalheiro, C.A; Verdu, F. C., & Amarante, J. M. (2018). Difusão do vegetarianismo e veganismo no Brasil a partir de uma perspectiva de transnacionalização. Revista Eletrônica Ciências da Administração e Turismo, 6(1), 51 – 67.

Coelho-Costa, E. R. (2015). Comensalidade: A dádida da hospitalidade através da gastronomia. Cultur: Revista de Cultura e Turismo, 9, 52-72.

Cretella, R. V., Martins, R. L. G., Petrillo, V. H. M., Dittrich, C. E., & Pinheiro-Júnior, O. A. (2007) Alimentos kosher – revisão bibliográfica. Revista Científica Eletrônica de Medicina Veterinária. 5(7), 1-4 Recuperado em: http://www.faef.revista.inf.br/imagens_arquivos/arquivos_destaque/nvOsPsQLgFtPCfx_2013-5-27-15-51-56.pdf.

Faltin, A. O., & Gimenes-Minasse, M. H. (2019). Comensalidade, hospitalidade e convivialidade: um ensaio Teórico. Rosa dos Ventos. Turismo e Hospitalidade, 11(3), 634-652. doi: http://dx.doi.org/10.18226/21789061.v11i3p634.

Fischler, C. (2010) Gastro-nomía y gastro-anomía: sabiduría del cuerpo y crisis biocultural de la alimentación contemporánea. Gazeta de Antropología, 26(1), 357–380.

Frederico, D.L.B. (2020). Comensalidade e refeição na cultura popular do Cristianismo Primitivo. Revista Caminhando, 25(1), 121-140.

Galvão, M. C. B., & Ricarte, I. L. M. (2019). REVISÃO SISTEMÁTICA DA LITERATURA: CONCEITUAÇÃO, PRODUÇÃO E PUBLICAÇÃO. Logeion: Filosofia Da Informação, 6(1), 57–73. doi: https://doi.org/10.21728/logeion.2019v6n1.p57-73.

Goldenberg, Mirian. (2011). Cultura e gastro-anomia: psicopatologia da alimentação cotidiana. Entrevista com Claude Fischler. Horizontes Antropológicos, 17(36), 235-256. doi: https://doi.org/10.1590/S0104-71832011000200010.

Homero (2005). Ilíada. Lisboa: Livros Cotovia.

Krippendorf, J. (2003) Sociologia do turismo: para uma nova compreensão do lazer e das viagens. São Paulo: Aleph.

Leal, R. E. S. (2010) A Etnografia no Estudo do Turismo sob a Perspectiva Antropológica. VII Seminário da Associação Brasileira de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo – ANPTUR.

Lynch, P., Germann Molz, J., McIntosh, A., Lugosi, P., & Lashley, C. (2011). Theorizing Hospitality. Hospitality and Society, 1, 3-24. doi: https://doi.org/10.1386/hosp.1.1.3_2.

Markowski, K. L., & Roxburgh, S. (2019) “If I became a vegan, my family and friends would hate me:” Anticipating vegan stigma as a barrier to plant-based diets. Appetite, 135, 1–9.

Mauss, M. (1974). Ensaio sobre a dádiva. Forma e razão da troca nas sociedades arcaicas. In: _____. Sociologia e Antropologia. v. II. São Paulo: Edusp.

Montandon, A. (2011). Espelhos da hospitalidade. In A. Montandon (Ed.), O livro da hospitalidade: Acolhida do estrangeiro na história e nas culturas (p. 31–37). São Paulo: Senac.

Morin, E. (1999) O desafio da complexidade. In. _____. Ciência com consciência. (pp. 175-193) Rio de Janeiro: Bertrand Brasil.

Morrison, A. (2018) Hospitality research: legacies and futures. Tourism Management Perspectives, 26, 1–4.

Nguyen, T.-L; Tai, D.H; Hien, L.T; Quynh, D.M; Son, P.N. (2020). A Novel Model to Predict Plant-Based Food Choice - Empirical Study in Southern Vietnam. Sustainability, 12. doi: https://doi.org/10.3390/su12093847.

Perrota, Ana Paula (2017). Vegetarianismo ético e posições carnívoras: questões além do sabor e dos nutrientes. Estudos Sociedade e Agricultura, 25(2), 327-352. Recuperado em: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=599964722006.

Portilho, F. (2020) Ativismo alimentar e consumo político – Duas gerações de ativismo alimentar no Brasil Redes. Revista do Desenvolvimento Regional, 25(2), 411-432. Recuperado em: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=552064726002.

Poulain, J. P. (2006) Sociologias da alimentação. Os comedores e o espaço social alimentar. Florianópolis, Ed. UFSC.

Rodríguez, C. y Cañulaf, P. (2015). Accesibilidad en la oferta gastronómica de la ciudad de Viedma, provincia de Río Negro, Argentina. Turismo y Sociedad, xvi, 31-42. doi: http://dx.doi.org/10.18601/01207555.n16.03.

Souza, L. G. S; Atkinson, A; & Montague, B. (2020) Perceptions about veganism (Relatório de Pesquisa). The Vegan Society, 1-49. Recuperado em: https://www.researchgate.net/publication/338804012.

The Vegan Society (2021). Definition of veganism. Recuperado em: https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism.

Vilela, D. B. L. (2017) Consumo político e ativismo vegano: dilemas da politização do consumo na vida cotidiana. Estudos Sociedade e Agricultura, 25(2), 353-377.

Published

2022-03-03

How to Cite

Oliveira, R. L. de, Ranção Conti, B., & Carrillo Valduga, M. (2022). Discussions about commensality and travel experiences for vegans. Cenário: Revista Interdisciplinar Em Turismo E Território, 10(1), 1–23. https://doi.org/10.26512/revistacenario.v10i1.40850

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 

You may also start an advanced similarity search for this article.