Composition of landrace beans grains production in Arroio do Meio, Vale do Taquari (RS)
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v20i3.57837Keywords:
landrace seeds, agrobiodiversity, Food sovereignty, Family AgricultureAbstract
Landrace species were developed, adapted or produced by family farmers, agrarian reform settlers or indigenous people and carry elements of cultural identity, relating not only to food, but to customs, traditions, ancestry, spirituality, economy, with the organization of groups social issues, ecosystems and biodiversity. Beans are one of the main landraces cultivated in the Vale do Taquari. The objective in this paper was to carry out a survey of cultivars and determine the proximate composition of landrace bean grains cultivated in the municipality of Arroio do Meio, Vale do Taquari. 10 samples of cultivars from different producers were collected at the Landrace Seeds Meeting, in 2023. It was observed that several varieties are cultivated by producers, making it possible to find black, red and striped landrace beans. There are significant differences in the proximate composition between the varieties in relation to proteins, lipids, carbohydrates and ash.
Downloads
References
AOAC. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 20 ed. Rockville: AOAC, 2016.
BARBIERI, Rosa. L; STUMPF, Elisabeth. R. T. Origem e evolução de plantas cultivadas. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2008. 909 p.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Lei no 10.711, de 5 de agosto de 2003. Dispõe sobre o Sistema Nacional de Sementes e Mudas e dá outras providências. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, DF, 06 ago. de 2003.
______. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 12, de 28 de março de 2008. Estabelece o Regulamento Técnico do Feijão, definindo o seu padrão oficial de classificação, com os requisitos de identidade e qualidade, a amostragem, o modo de apresentação e a marcação ou rotulagem, na forma do Anexo à presente Instrução Normativa. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, DF, 31 mar. de 2008.
ELIAS, Moacir. C; et al. Tecnologias de pré-armazenamento, armazenamento e conservação de grãos. Pelotas: Pólo de Inovação Tecnológica em Alimentos da Região Sul Corede-Sul - Sct-Rs - Ufpel, 2015.
GOMES, Fábio. A. et al. Aspectos nutritivos de feijões crioulos cultivados no Vale do Juruá, Acre, Brasil. Enciclopédia biosfera, v. 8, n. 14, 2012.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017. Rio de Janeiro: IBGE, 2019. Disponível em < http://www.ibge.gov.br/>. Acesso em: 13 abr. 2020.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos químicos e físicos para análise de alimentos, 4. ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008.
JOHANN, Liana; DALMORO, Marlon; MACIEL, Mônica J. (Orgs.). Alimentos orgânicos: dinâmicas na produção e comercialização. Lajeado (RS): Univates, 2019.
KOLCHINSKI, Eliane M.; MÜLLER, André; MAIRESSE, Letícia. Intercâmbio de sementes crioulas no Território Rural do Vale do Taquari/RS. In: Biondo, Elaine; Zanetti, Cândida. Articulando a agroecologia em rede no Vale do Taquari/RS. São Leopoldo: Oikaos Editora, 2021.
LEMOS, Leandro B. et al. Características agronômicas e tecnológicas de genótipos de feijão do grupo comercial Carioca. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.39, n.4, p.319-26, 2004.
MALAGGI, Betina L.R. et al. Diagnóstico da Produção de Sementes Crioulas nos Municípios de Encantado e Doutor Ricardo, Vale do Taquari/RS. Cadernos de Agroecologia, v. 15, n. 4, 2020.
MALDONADO, Silvina; SAMMÁN, Norma. Composición química y contenido de minerales de leguminosas y cereales producidos en el noroeste argentino. Archives Latinoamericanos de Nutrición., Caracas, v.50, n.2, p.195-99, 2000.
MARQUEZI, Milene. Características físico-químicas e avaliação das propriedades tecnológicas do feijão comum (Phaseolus Vulgaris L.). Florianópolis, SC, 2013, 115p. Dissertação (mestrado) - Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2013.
MEIRELLES, Laércio R.; RUPP, Luis C. D. Biodiversidade: passado, presente e futuro da Humanidade. Dom Pedro de Alcântara: Centro Ecológico, 2006.
MÜLLER, André; SCHÄFER; Marcos J. Trajetória histórica da Agroecologia no Vale do Taquari. In: Biondo, Elaine; Zanetti, Cândida. Articulando a agroecologia em rede no Vale do Taquari/RS. São Leopoldo: Oikaos Editora, 2021.
NEPA – UNICAMP. Tabela brasileira de Composição de Alimento - TACO. Campinas: UNICAMP. 4ª ed. 161p. 2011.
PEREIRA, Tamara et al. Diversity in common bean landraces from south Brazil. Acta Botanica Croatica. v. 68, n.1, p. 79-82, 2009.
______. Diversidade no teor de nutrientes em sementes de feijão crioulo no Estado de Santa Catarina. Acta Scientiarum. Agronomy, v. 33, n. 3, p. 477-485, 2011.
PEREIRA, Viviane C.; DAL SOGLIO, Fábio K. A Conservação das sementes crioulas: uma visão interdisciplinar da agrobiodiversidade. Porto Alegre/RS: UFRGS, 2020. 558 p.
REZENDE, Amanda A. et al. Nutritional and protein quality of dry Brazilian beans (Phaseolus vulgaris L.). Food Science and Technology. v.38. n.3, 2018.
SOARES JÚNIOR, Manoel S. et al. Características físicas, químicas e sensoriais de feijões crioulos orgânicos, cultivados na região de Goiânia-GO. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. v. 7, n. 3, p. 109-118, jul-set, 2012.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Eliane Maria Kolchinski, Betina Lana Rodrigues, Elaine Biondo

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright Notice
The copyright of articles published in this journal remains with the authors, with first publication rights for the journal.
License
When published in this open access journal, licensed through CC BY 4.0, articles are distributed free of charge and can be shared and adapted for any purpose, including commercial. As attribution of use, the license requires that due credit be given, with a link to the license and indication of changes. This does not mean that the licensor endorses the use of the information in the article, or the person who used this information. It also implies the impossibility of applying legal or technological measures that restrict the use of the information by third parties.










