Use of fresh native fruits in feeding pacu (piaractus mesopotamicus).
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v18i6.51123Keywords:
Agroecological aquaculture, Family fish farming, Fish feedingAbstract
The present research aimed to collect data on the productivity of strawberry guava (Psidium cattleianum), guabiroba (Campomanesia xanthocarpa), and tarumã (Vitex montevidensis) and experimentally evaluate the feeding preference of the pacu fish species (Piaractus mesopotamicus) in relation to the fruits of these three native species from the Atlantic Rainforest.
Downloads
References
ALTIERI, Miguel. Agroecologia: A dinâmica produtiva da agricultura sustentável. 5ª ed. - Porto Alegre: Editora da UFRGS. 2004. 120 p.
CALDEIRA, Sandriani D. et al. Caracterização Físico-Química do Araçá (Psidium guineense SW.) e do Tarumã (Vitex cymosa Bert.) do Estado de Mato do Grosso do Sul. Boletim Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v. 22, n. 1, p. 145-154, 2004. Disponível em: https://revistas.ufpr.br/alimentos/article/view/1186/987. Acesso em: 20 ago. 2023.
EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Valor Nutricional da Guabiroba. Colombo: Embrapa Florestas, 2015. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/131712/1/2015-folder-guabiroba-ef.pdf. Acesso em: 20 ago. 2023.
EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Valor Nutricional do Araçá. Colombo: Embrapa Florestas, 2015. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1027134/valor-nutricional-do-araca. Acesso em: 20 ago. 2023.
FREITAS, Eliane G.; NISHIDA, Silvia M. Métodos de Estudo do Comportamento, In: YAMAMOTO Maria Emília; VOLPATO Gilson L. (Org) Comportamento Animal. Natal: Edufrn, 2007. p. 47-85. Disponível em: https://edisciplinas.usp.br/pluginfile.php/4115904/mod_resource/content/1/Livro%20COMPORTAMENTO_ANIMAL%20Yam%20_%20Volpato.pdf.Acesso em: 03 dez. 2020.
GALÍCIO, Guilherme S.; SILVA, Luciana E. S. Alimentação de Peixes em Piscicultura Intensiva. Enciclopédia Biosfera, v. 8, n. 15, p. 49-62, 2012.
LOPES, Jackelline C. O. Piscicultura. Floriano: EDUFPI, 2012. Disponível em: https://proedu.rnp.br/bitstream/handle/123456789/1460/Piscicultura_Z_WEB.pdf?sequence=1&isAllowed=y.Acesso em: 19 ago 2023.
LORENZ, Konrad. Os Fundamentos da Etologia. 1ª ed. São Paulo: Editora da Unesp. 1995, 466p.
LORENZI, Harri. Árvores Brasileiras: Manual de Identificação e Cultivo de Plantas Arbóreas Nativas do Brasil. 4. ed. Nova Odessa: Instituto Plantarum de Estudos da Flora Ltda. 2002.
ΜΑΙΑ, Lúcia A.; CHALCO, Fiorella P. Produção de Frutos de Espécies da Floresta de Várzea da Amazônia Central Importantes na Alimentação de Peixes. Acta amazônica, v. 32, n. 1, p. 45-53, 2002.
NUNES, José S. et al. Piscicultura Agroecológica: Utopia ou Necessidade? In: Congreso Latinoamericano de Agroecologia. La Plata. Anais eletrônicos... La Plata – Argentina. 2015. p. 1-5. Disponível em: http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/52445/Documento_completo.pdf-PDFA.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 09 set. 2021.
FAO, ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS PARA ALIMENTAÇÃO E AGRICULTURA. A Pesca e a Aquicultura são Críticas para a Transformação dos Sistemas Agroalimentares Globais. (Notícias – on line) 2021. Disponível em: http://www.fao.org/brasil/noticias/detail-events/pt/c/1371997/. Acesso em: 16 abr. 2021.
SILVA, Fabricio N. L. et al. Alimentos Alternativos da Agricultura Familiar como Proposta em Rações para Tambaqui (Colossoma macropomum Cuvier, 1818). PUBVET, v.11, n.2, p.103-112, 2017. Disponível em: https://www.pubvet.com.br/uploads/860511ca5e2665270c615e4b81905782.pdf. Acesso em: 10 ago. 2023.
Silva, Jorge A. M.; FILHO. Manoel P.; PEREIRA. Maria. I. O. Frutos e Sementes Consumidos pelo Tambaqui, Colossoma macrompum (Cuvier, 1818) Incorporados em Rações: digestibilidade e velocidade de trânsito pelo trato gastrointestinal. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n.6, p.1815-1824, 2003. Disponível em: https://www.sbz.org.br/revista/artigos/3765.pdf. Acesso em: 12 ago. 2023.
UTUMY, Edson.; LEÃO, Marcelo. F. Descrição dos Frutos Nativos Utilizados na Alimentação do Povo Indígena Rikbaktsa. Revista Exitus, v. 8, n. 3, p. 423 – 451, 2018. Disponível em: https://portaldeperiodicos.ufopa.edu.br/index.php/revistaexitus/article/view/652/407. Acesso em: 19 ago. 2023.
VALENTI, Wagner. C.; KIMPARA, Janaina M.; PRETO, Bruno. L. Measuring Aquaculture Sustainability. World Aquaculture, v. 42, n. 3, p. 26-30, 2011. Disponível em: https://www.was.org/Magazine/ArticleContent/749. Acesso em: 22 ago. 2023.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Adriano De Col, Betina Muelbert, Diego dos Santos
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright Notice
The copyright of articles published in this journal remains with the authors, with first publication rights for the journal.
License
When published in this open access journal, licensed through CC BY 4.0, articles are distributed free of charge and can be shared and adapted for any purpose, including commercial. As attribution of use, the license requires that due credit be given, with a link to the license and indication of changes. This does not mean that the licensor endorses the use of the information in the article, or the person who used this information. It also implies the impossibility of applying legal or technological measures that restrict the use of the information by third parties.