Biomass production and quality of legume trees grown in alley cropping system in Central Amazon Oxisol
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v10i2.49782Keywords:
Agroecology, fabaceae, family agriculture, sustainabilityAbstract
The aim of this study was to evaluate the pruned biomass production and quality of ingazeiro (Inga edulis), palheteira (Clitoria fairchildiana) and sabiá (Mimosa caesalpiniifolia) trees with potential for green manure in alley cropping system. The initial chemical soil characteristics were determined. The plants were measured in height and subjected to pruning of above ground biomass at 1 m height during the 28th week after planting. The biomass was quantified and the quality of leaf biomass was evaluated for nutritional content. The experimental design was in random blocks with three treatments and three repetitions of nine plants. The legume trees showed tolerance to pruning. Sabiá trees produced 4,27 mg.ha-1 fresh biomass, with 2,65 % N-leaf content. The ingazeiro produced 2,11mg.ha-1 fresh biomass with 3,40 % N-leaf. Palheteira tree produced 1,20 mg.ha-1 fresh biomass with 3,14 % N-leaf content. The dry biomass production of the aboveground biomass of sabiá, ingazeiro and palheteira trees were respectively 1,50, 0,81 and 0,37mg.ha-1.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 autor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Aviso de direitos autorais
Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista permanecem com os autores, com direitos de primeira publicação para a revista.
Licença
Quando publicados nesta revista de acesso aberto, licenciados por meio do CC BY 4.0, os artigos são distribuídos gratuitamente, podendo ser compartilhados e adaptados para qualquer finalidade, inclusive comercial. Como atribuição de uso, a licença exige que seja dado o devido crédito, com um link para a licença e indicação de alterações. Isso não significa que o licenciante endosse o uso das informações do artigo, ou a pessoa que usou essas informações. Implica, também a, impossibilidade de aplicação de medidas legais ou tecnológicas que restrinjam o uso da informação por terceiros.