Coopercuc: valorization paths of local resources for living in harmony with the semiarid climate

Authors

  • Chiara Gentile Centro de Desenvolvimento Sustentável (CDS/UnB)
  • Andrés Burgos Centro de Desenvolvimento Sustentável (CDS/UnB)

DOI:

https://doi.org/10.18472/SustDeb.v7n0.2016.18321

Keywords:

Brazilian semiarid region, Coopercuc, Local development, Social capital, Family farming, Living in harmony with the semiarid

Abstract

The history and evolution of the experience of the Cooperativa Agropecuária Familiar de Canudos, Uauá and Curaçá - Coopercuc, located in the state of Bahia, (Northeastern Brazil), exemplify the successful assertion of events and socio-cultural processes that can reverse the effects of some of the historical and sociopolitical factors associated with the main weaknesses of the Brazilian semiarid region. This article presents the context of this region and its critical issues. It seeks to show the sense of coexistence with the semiarid climate resulting from participation in the cooperative and in agroecological practices. It examines in an exploratory mode the history of Coopercuc, through field work, semi-structured interviews and qualitative data collection. Findings point to processes, agents and results that build a local development experience, which can be considered virtuous because of the sustainable and local social relations that foster integrated pathways of change and benefits.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANA. AGÊNCIA NACIONAL DE ÁGUAS. Disponível em: <http://www2.ana.gov.br/Paginas/default.aspx> Acesso em: 14 out. 2016.

AKRICH, M.; CALLON, M.; LATOUR, B. Sociologie de la traduction. Textes fondateurs, Paris: Editions Mines de Paris, 2006.

ALVES, A. Convivência com o Semiárido Brasileiro. In: CONTI, I. L.; OSCAR, E. Convivência com o Semiárido Brasileiro: autonomia e protagonismo social. Editora IABS: Brasília, DF, p. 35-44, 2013.

ALVES, E.; SOUZA, G. S. O Semiárido segundo o Censo Agropecuário 2006 e os censos de população 1991, 2000 e 2010. Revista de Política Agrícola, n. 1, p. 74-85, 2015.

ANDREWS, G. The Slow Food Story. Politics and Pleasure. London: Pluto Press, 2008.

ARAÚJO, L. A.; LIMA, J. P. R. Transferências de renda e empregos públicos na Economia sem produção do semiárido nordestino. Planejamento e políticas públicas, n. 33, p. 45-77, 2009.

BAPTISTA, N. Q.; CAMPOS, C. H. Possibilidades de construção de um modelo sustentável de desenvolvimento no Semiárido. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 73-88, 2013a.

______. Educação contextualizada para a convivência com o Semiárido. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 99-114, 2013b.
______. Formação, organização e mobilização social no Semiárido brasileiro. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 89-98, 2013c.

______. Caracterização do semiárido brasileiro. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 55-62, 2013d.

BAPTISTA, N. Q.; CAMPOS, C. H. Fatores históricos, sociais, culturais e políticos do Semiárido. In: Estratégias de convivência com o semiárido brasileiro: textos e artigos para alunos(as) participantes. Brasília: Editora IABS, p. 27-34, 2014.

BELLETTI, G. et al. Il processo di valorizzazione delle produzioni agroalimentari tipiche. In: ROCCHI, B.; ROMANO, D. (a cura di). Tipicamente buono. Concezioni di qualità lungo la filiera dei prodotti agroalimentari in Toscana. Milano: Franco Angeli, 2006.

BOISIER, S. El desarrollo territorial a partir de la construcción de capital sinergético. In: Revista Brasileira de Estudos urbanos e regionais, n. 2 /, p. 39-53, novembro 1999.

BRASIL. Lei Orgânica de Segurança Alimentar e Nutricional ”“ Lei 11.346 de 15 de setembro de 2006.

BRASIL. MINISTÉRIO DA INTEGRAÇÃO NACIONAL. Nova Delimitação do Semiárido Brasileiro. IICA, 35 p., 2005.

______. Plano Estratégico de Desenvolvimento Sustentável do Semiárido. IICA, p. 137, 2005. Disponível em: <http://www.mi.gov.br/c/document_library/get_file?uuid=dfcd33d2-f5b6-4de3-bf28-d303ca22510a&groupId=24915> Acesso em: 15 out. 2016.

BRUNORI, G. et al. Marketing Sustainable Agriculture: an analysis of the potential role of new food supply chains in sustainable rural development Policy Recommendations and Practical Protocols ”“ Italian National Report. SUS-CHAIN deliverables, n. 20 & 21, 2006a.

BRUNORI, G. et al. Raw sheep milk cheese of Pistoia mountains ”“ Case study report. SUS-CHAIN deliverable, n. 16.4a, p. 1-39, 2006b.

BRUNORI, G. et al. L’analisi dell’organizzazione dei sistemi socio-economici dei prodotti tipici attraverso l’approccio di network. In: ROCCHI, B.; ROMANO, D. (a cura di). Tipicamente buono. Concezioni di qualità lungo la filiera dei prodotti agroalimentari in Toscana. Milano: Franco Angeli, p. 97-116, 2006c.

BUAINAIN, M.; GARCIA, J. R. Desenvolvimento rural do semiárido brasileiro: transformações recentes, desafios e perspectivas. Confins, n. 19, 2013. Disponível em: <https://confins.revues.org/8633?lang=pt> Acesso em: 15 out. 2016.

BURITY, V. et al. Direito Humano à Alimentação Adequada no Contexto da Segurança Alimentar e Nutricional. ABRANDH, Brasília, 2010.

BURSZTYN, M. O poder dos donos: planejamento e clientelismo no Nordeste. Petrópolis: Vozes, 1984.

BURSZTYN, M.; CHACON, S. S. Ligações perigosas: proteção social e clientelismo no Semiárido nordestino. Estud. Soc. e Agric., v. 19, p. 30-61, 2011.

CALLON, M. Some Elements of a Sociology of Translation: Domestication of the Scallops and the Fishermen of St. Brieuc Bay. In: LAW, J. Power, action and belief: a new sociology of knowledge? London: Routledge, p. 196-223, 1986.

CASTRO, J. Geografia da fome. 3. ed. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira, 2003.

COLEMAN J. S. Foundations of social Theory. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1990.

CONTI, I. L.; PONTEL, E. Transição paradigmática na convivência com o semiárido. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 29-38, 2013.

CORDEIRO, D. L. Reinvenção dos movimentos sociais no Semiárido brasileiro: o caso do P1MC. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 2015-2016, 2013.

FONTANA et al. Prêmio Mandacaru: projetos e práticas inovadoras de acesso à água e convivência com o semiárido. Editora IABS: Brasília, 184 p., 2015.

GEERTZ, C. The Interpretations of Cultures. Selected Essays. New York: Basic Books, 1973.

IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário 2006. Disponível em: <http://ibge.gov.br/home/estatistica/economia/agropecuaria/censoagro/brasil_2006/Brasil_censoagro2006.pdf> Acesso em: 17 fev. 2016.

INSA. INSTITUTO NACIONAL DO SEMIÁRIDO. Sinopse do Censo Demográfico para o Semiárido Brasileiro. Campina Grande: INSA. 2012.

______. INSTITUTO NACIONAL DO SEMIÁRIDO. Sistema de Gestão da Informação e do conhecimento do semiárido brasileiro. INSA. 2014. Disponível em: <http://www.insa.gov.br/sigsab/> Acesso em: 17 fev. 2016.

LEAL et al. Ecologia e conservação da caatinga. Ed. Universitária da UFPE: Recife. 2003. 822 p. Disponível em:
<http://www.mma.gov.br/estruturas/203/_arquivos/5_livro_ecologia_e_conservao_da_caatinga_203.pdf> Acesso em: 17 fev. 2016.

MALVEZZI, R. Semiárido: uma visão holística. Brasília: Confea, 2007.

MARENGO, J. A. Vulnerabilidade, impactos e adaptação à mudança do clima no semiárido do Brasil. In: CGEE. Parcerias Estratégicas. Mudança do Clima no Brasil: vulnerabilidade, impactos e adaptação, 361 p., 2008.


MIRANDA, C.; TIBÚRCIO, B. (Org.) A nova cara da pobreza rural: desenvolvimento e a questão regional. (Série desenvolvimento rural sustentável, v. 17). Brasília, IICA. 2013.

NEVES, F. C. Getúlio e a seca: políticas emergenciais na era Vargas, Revista Brasileira de História, v. 21, n. 40, p. 107-131, 2001.

______. A ideologia de uma natureza perversa: seca, trabalho, conflito social. In: FILHO, F. A. S.; MOURA, A. D. Memórias do Fórum Natureza e Sociedade nos Semiáridos. Fortaleza: BNB/Funceme, p. 135-145, 2006.

PEREIRA, E. S. Educação Contextualizada e Convivência com o Semiárido: lutas, conquistas e desafios. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. Convivência com o Semiárido Brasileiro: autonomia e protagonismo social. Editora IABS, Brasília, 208 p., p. 115-124, 2013.

PUTNAM, R. D. Making Democracy Work: Civic Traditions in Modern Italy. Princeton, NJ: Princeton University Press, 1993.

ROCHA, J. C. Soberania e segurança alimentar no Semiárido. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 125-134. 2013.

SANTOS, J. M. O papel da mulher na produção. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O.; MEDAGLIA, V. R. (Org.). Construindo saberes, cisternas e cidadania: formação para a convivência com o semiárido brasileiro. Brasília: Editora IABS, p. 124-125, 2014.

SANTOS et al. Construindo saberes para uma educação contextualizada. Feira de Santana: MOC, 124 p., 2011. Disponível em: <http://plataforma.redesan.ufrgs.br/biblioteca/pdf_bib.php?COD_ARQUIVO=10485> Acesso em: 15 out. 2016.

SCHISTEK, H. O Semiárido brasileiro: uma região mal compreendida. In: CONTI, I. L.; SCHROEDER, E. O. (Org.). Convivência com o semiárido brasileiro: autonomia e protagonismo social. Brasília: Editora IABS, p. 41-54, 2013a.

SEDDON et al. Sensitivity of global terrestrial ecosystems to climate variability. Nature, v. 531, p. 229-232, 2016.

SILVA, R. M. A. Entre o combate à seca e a convivência com o semiárido. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Sustentável). Centro de Desenvolvimento Sustentável, Universidade de Brasília, 2006.

SILVA, M. L. M.; RODRIGUES, A. O.; SILVA, S. L. Transformações e protagonismo social no Semiárido. In: Estratégias de convivência com o semiárido brasileiro: textos e artigos para alunos(as) participantes. p. 38-58. Editora IABS: Brasília, 2014.

SLOW FOOD. Bem-vindos ao nosso mundo. O manual. Bra (Cn): Slow Food, 2013.

VALENTE, F. L. S. Do Combate à Fome à Segurança Alimentar e Nutricional: o Direito à Alimentação Adequada. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas. 10 (1): 20-36, jan./jun. 1997.

Published

2016-12-07

How to Cite

Gentile, C., & Burgos, A. (2016). Coopercuc: valorization paths of local resources for living in harmony with the semiarid climate. Sustainability in Debate, 7, 136–151. https://doi.org/10.18472/SustDeb.v7n0.2016.18321

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.