Total Food Utilization and Its Impact on Human Health

Authors

  • Fabiane Toste Cardoso Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.
  • Silvana Camello Fróes Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.
  • Reis Friede Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.
  • Maria Geralda de Miranda Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.
  • Carla Junqueira Chagas Fundação Oswaldo Cruz
  • Kátia Eliane Santos Avelar Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.18472/SustDeb.v6n3.2015.16105

Keywords:

Aproveitamento integral de alimentos, Resíduos alimentares, Desperdício de alimentos, Saúde, Sustentabilidade

Abstract

Hunger and food waste are two significant health problems in Brazil. They are two of the paradoxes
in the country, which is one of the world’s major food exporters and, at the same time, a
champion in food waste. This study, which is based on literature review, addresses the importance
of the integral utilization of food and its relation to human health and the environment.
Results point out that families could in fact use wasted food to alleviate hunger and malnutrition
through the development of simple, nutritive meals at the household level. Integral food utilization
can also contribute to the reduction of the environmental impact caused by food waste.

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Author Biographies

Fabiane Toste Cardoso, Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.

Professora e Pesquisadora do Programa de Pós-Graduação Profissional Interdisciplinar em Desenvolvimento Local do Centro Universitário Augusto Motta.

Silvana Camello Fróes, Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.

Mestrando do Programa de Pós Graduação Interdisciplinar Profissional em Desenvolvimento Local.

Reis Friede, Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.

Professor e Pesquisador do Programa de Pós-Graduação Profissional Interdisciplinar em Desenvolvimento Local do Centro Universitário Augusto Motta.

Maria Geralda de Miranda, Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.

Professora Titular e Pesquisadora do Programa de Pós-Graduação Profissional Interdisciplinar em Desenvolvimento Local do Centro Universitário Augusto Motta.

Carla Junqueira Chagas, Fundação Oswaldo Cruz

Doutora em Química de Produtos Naturais pela Universidade Federal do Rio de Janeiro. Atua em pesquisa com plantas medicinais e fitomedicamentos na Fundação Oswaldo Cruz.

Kátia Eliane Santos Avelar, Centro Universitário Augusto Motta, Rio de Janeiro (RJ), Brasil.

Doutora em Ciências pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Professora Titular e Pesquisadora do Programa de Pós-Graduação Profissional Interdisciplinar em Desenvolvimento Local do Centro Universitário Augusto Motta.

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Published

2015-12-23

How to Cite

Cardoso, F. T., Fróes, S. C., Friede, R., de Miranda, M. G., Chagas, C. J., & Avelar, K. E. S. (2015). Total Food Utilization and Its Impact on Human Health. Sustainability in Debate, 6(3), 131–143. https://doi.org/10.18472/SustDeb.v6n3.2015.16105

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