Efficiency and safety of the use of biofertilizers in seedlings of flat lettuce (Lactuca sativa var. capitata) and arugula (Eruca sativa L.).

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v19i1.51713

Keywords:

Agroecology, Ethnobiofertilizers, Syntropy, Health, Food Safety

Abstract

The use of microbiological broths in agriculture is an ancient practice that adds to the management practices that provide health to the agroecosystem. This work presents a methodology to verify the efficiency and safety of two biofertilizers, made with local ingredients, in the production of flat lettuce (Lactuca sativa var. capitata) and arugula (Eruca sativa L.) seedlings, and in the development, in a definitive bed, of selected arugula treatments. The experiment took place between march and july 2023, at the FURG university student's house, in São Lourenço do Sul, RS. All treatments resulted in faster sprouting of lettuce seedlings when compared to the control treatment. The use of BFM at a concentration of 0.1% showed better effects on the development of the leaf area of ​​arugula plants evaluated in the final bed. The fermentation process carried out eliminates Escherichia coli, resulting in a safe biofertilizer for agricultural use.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gabriel Bizzo Barbosa de Amorim, FURG

Graduado em Agroecologia pela Universidade Federal do Rio Grande - FURG (2023).

Eduardo Saldanha Vogelmann, Fundação Universidade de Rio Grande

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (2009), Mestrado em Ciência do Solo pela Universidade Federal de Santa Maria (2011) e Doutorado em Ciência do Solo pela Universidade Federal de Santa Maria (2014). Atualmente é Professor do Instituto de Ciências Biológicas da Universidade Federal do Rio Grande, Campus São Lourenço do Sul. Atua no desenvolvimento de projetos de pesquisa, ensino e extensão voltados à hidrogeomorfologia, conservação dos recursos naturais e agricultura familiar com base agroecológica.

References

AZEVEDO, Luiz Carlos G. de. Crescimento, Qualidade Microbiológica E Higienização De Lactuca Sativa L. Cultivada Com Biofertilizante Tipo Vairo. 2016, 55 p. Trabalho de conclusão de curso (Bacharelado em Agronomia) - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia De Minas Gerais, São João Evangelista, 2016. Disponível em: <https://www.sje.ifmg.edu.br/portal/images/artigos/biblioteca/TCCs/Agronomia/2016/LUIZ_CARLOS_GOMES_DE_AZEVEDO.pdf> Acesso em: 21 jul. 2023.

BRADY, Nyle C.; WEIL, Ray R. Elementos da natureza e propriedades dos solos. 3ª ed. Tradução: Igo Fernando Lepsch. Porto Alegre, RS: Editora Bookman, 2013, 685 p.

CORRÊA NETO, Nelson E. et al. Agroflorestando o mundo de facão a trator: Gerando práxis agroflorestal em rede. Barra do Turvo, SP: Cooperafloresta, 2016, 180 p.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA / MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Recomendações técnicas para utilização de bandejas multicelulares na produção de mudas de hortaliças. 1ª Ed. Brasília, DF, 2019. 30 p.

FERREIRA, Daniel F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia. v. 35, n. 6, p. 1039-1042. 2011.

FERREIRA, Otoniel G. L.; ROSSI, Fabio D.; ANDRIGHETTO, Claudino. DDA: Determinador Digital de Áreas – Software para determinação de área foliar, índice de área foliar e área de olho de lombo. Versão 1.2. Santo Augusto: IF Farroupilha. 2008. Disponível em <https://wp.ufpel.edu.br/govi/downloads/>. Acesso em: 27 out. 2023.

HIGA, Teruo; PARR, James F. Beneficial and effective microorganisms for a sustainable agriculture and environment. Atami: International Nature Farming Research Center, 1994, 16 p.

KIM, Hong-Lim; JUNG, Bong-Nam; SOHN, Bo-Kyoon. Production of weak acid by anaerobic fermentation of soil and antifungal effect. Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 17, n 4, p. 691-694. 2007.

MANAHAN, Stanley E. Química ambiental. 9. Ed. Tradução: Félix Nonnenmacher. Porto Alegre, RS: Bookman, 2013, 912 p.

MATOS, Elisa R; DURRER, Ademir; ANDREOTE, Fernando D. Ecologia microbiana. In: CARDOSO, Elke J. B. N. (Revisão de linguagem e figuras); ANDREOTE, Fernando Dini (Coordenação editorial). Microbiologia do solo. 2ª Ed. Piracicaba, SP: ESALQ, 2016. p. 37–46.

PEREIRA, Edilaine R. Cultivo da rúcula e do rabanete sob túneis baixos cobertos com plástico com diferentes níveis de perfuração. 2002. 113 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2002. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/11/11143/tde-21052004-141538/publico/edilaine.pdf. Acesso em: 01 jul. 2023.

PINHEIRO, Sebastião. Saúde do Solo: Biopoder camponês versus agronegócio. Canoas, RS: Salles Editora, 2015, 224 p.

PRIMAVESI, Ana M. Manual do solo vivo: solo sadio, planta sadia, ser humano sadio. 2ª ed. rev. São Paulo, SP: Expressão Popular, 2016, 205 p.

QUADROS, Danilo G. et al. Biodigestão anaeróbia de dejetos de caprinos e ovinos em reator contínuo de PVC flexível. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.14, n.3, p.326–332. 2010.

REBELLO, José Fernando Dos Santos; SAKAMOTO, Daniela G. Agricultura sintrópica segundo Ernst Götsch. 2ª Ed. Pinheiros: Editora Reviver, 2021, 156 p.

RESTREPO, Jairo R.; SCHUCH, Dalva S. (Org). Manual de agricultura orgânica. Atalanta, SC, 2014. 82 p. Disponível em: http://www.ecoagri.com.br/web/wp-content/uploads/Manual_AgriCULTURA_ORGANICA_Jairo_Restrepo_Rivera.pdf. Acesso em: 01 jun. 2023.

SIQUEIRA, Ana Paula P. de; SIQUEIRA, Manoel F. B. de. Bokashi: adubo orgânico fermentado. Niterói, RJ: Coordenadoria de Difusão de Tecnologia CDT/Pesagro-Rio, 2013, 16 p.

UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA (UFV) / DEPARTAMENTO DE FITOTECNIA. Caderno dos microrganismos eficientes (EM): Instruções práticas sobre uso ecológico e social do EM. 3ª Ed. Viçosa: UFMG. 2020. 30 p.

WICANDER, Reed; MONROE, James S. Fundamentos de geologia. Tradução: Avritcher, H. O; Revisão técnica: Maurício Antônio Carneiro. São Paulo: Cengage Learning, 2011, 508 p.

Published

2024-03-28

How to Cite

Bizzo Barbosa de Amorim, G., & Saldanha Vogelmann, E. (2024). Efficiency and safety of the use of biofertilizers in seedlings of flat lettuce (Lactuca sativa var. capitata) and arugula (Eruca sativa L.). Revista Brasileira De Agroecologia (Brazilian Journal of Agroecology), 19(1), 53–70. https://doi.org/10.33240/rba.v19i1.51713

Issue

Section

Articles

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.