Agroecology, pesticide and adequate and healthy food: bibliographic review.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v18i5.51266

Keywords:

Food and Nutrition Security, dequate and Healthy Food, Pesticide, Agroecology

Abstract

Given the challenges related to the impacts of the conventional agricultural model on health and the environment, there is an increasing need to build a new paradigm of food production. However, despite this emergency, there are still different impasses and narrative disputes that raise doubts about the benefits of agroecological foods and hinder the consolidation of an agroecological transition. This research aimed to analyze scientific studies that address the relationship between health, adequate and healthy food, and agroecological and conventional foods. A total of 33 articles relating these foods to the dimensions of the AAS were analyzed. It was concluded that AAS can only be promoted if food production is carried out in sustainable and fair food systems, as proposed by agroecology.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABREU, Pedro H. B; ALONZO, Herling G. A. Salutogênese-Camponês a Camponês: uma metodologia para promoção da saúde de populações expostas a agrotóxicos. Saúde em Debate, v. 42, p. 261-274, 2018.

ABRANDH - AÇÃO BRASILEIRA PELA NUTRIÇÃO E DIREITOS HUMANOS O Direito Humano à Alimentação Adequada e o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília: ABRANDH. 2013.

ANVISA - AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Programa de Análise de Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos (PARA): Relatório de atividades 2017-2018. Brasília: ANVISA 2019. Disponível em: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/agrotoxicos/programa-de-analise-de-residuos-em-alimentos. Acesso em: 5 Set 2021.

AZEVEDO, Elaine; PELICIONI, Maria C.F. Promoção da Saúde, sustentabilidade e Agroecologia: Uma discussão intersetorial. Saúde e Sociedade, v. 20, p. 715-729, 2011.

AZEVEDO, Elaine. Alimentação, sociedade e cultura: temas contemporâneos. Sociologias. v. 19, n. 44, pp. 276-307, 2017.

BOVER-FELICES, Katia; SUÁREZ, Jésus. Contribution of the agroecology approach in the functioning and structure of integrated agroecosystems. Pastos y Forrajes, v. 43, n. 2, p. 96-104, 2020.

BRASIL. Decreto nº 7.794, de 20 de agosto de 2012. Institui a política nacional de agroecologia e produção orgânica. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, Seção 1 – 21/8/2012, p. 4, 2012.

BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para população Brasileira. Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2014. 156p.

CANESQUI, Ana M; GARCIA, Rosa W. D (Org). Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz, 2005; 306 p. Antropologia e Saúde collection. Disponível em http://books.scielo.org/. Acesso em: 30 ago 2021.

CAPORAL, Francisco. R. Agroecologia: uma nova ciência para apoiar a transição a agriculturas mais sustentáveis. Brasília: 2009. 30p. Disponível em: http://www.cpatsa.embrapa.br:8080/public_eletronica/downloads/OPB2442.pdf. Acesso em 11 Set 2021.

CARGNIN, Márcia C. S; ECHER, Isabel C; SILVA, Djulia R. Fumicultura: uso de equipamento de proteção individual e intoxicação por agrotóxico. Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online. Rio de Janeiro. Vol. 9, n. 2, p. 466-472, 2017.

CARNEIRO, Fernando F; et. al. Dossiê ABRASCO: um alerta sobre os impactos dos agrotóxicos na saúde. Rio de Janeiro: EPSJV; São Paulo: Expressão Popular, 2015. 628p.

CARNEIRO, Fernando F; et al. Mapeamento de vulnerabilidades socioambientais e de contextos de promoção da saúde ambiental na comunidade rural do Lamarão, Distrito Federal, 2011. Rev Bras Saúde Ocup. p.143-148, 2012.

CONSEA. III Conferência Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Relatório Final. Brasília: CONSEA, 2007.

DAVID, Marília L; GUIVANT, Julia S. Os Padrões de identidade e qualidade dos alimentos: uma análise de suas transformações no Brasil. Mediações: revista de ciências sociais. Londrina. v. 25, n. 1, p. 247-264, 2020.

DOS SANTOS, Anderson D.G; SILVA, Danielle V da; MACIEL, Kleciane N. A campanha publicitária “Agro é tech, agro é pop, agro é tudo” da Rede Globo de Televisão, como difusora da propaganda sobre o agronegócio no Brasil. Revista Eletrônica Internacional de Economia Política da Informação, da Comunicação e da Cultura. v. 21, n. 1, p. 46-61, 2019.

EKMEIRO-SALVADOR, Jesús. Soberanía Alimentaria: más allá del discurso político. Anales Venezolanos de Nutrición. v. 29, n. 2, p. 81-87, 2016.

ELL, Erica et al. Concepções de agricultores ecológicos do Paraná sobre alimentação saudável. Rev de saúde pública, v. 46, p. 218-225, 2012.

ELVER, Hilal. Report of the Special Rapporteur on the right to food, UN doc. A/HRC/34/48. Genebra: United Nations Human Rights Council, 2017.

ESTEVES, Ester V. O negócio da comida: quem controla nossa alimentação? 1. Ed. São Paulo: Expressão Popular. 2017. 269p.

FARIA, Neice M. X; FASSA, Anaclaudia G; FACCHINI, Luiz A. Intoxicação por agrotóxicos no Brasil: os sistemas oficiais de informação e desafios para realização de estudos epidemiológicos. Ciência & Saúde Coletiva, v. 12, p. 25-38, 2007.

FERREIRA, Verona B; et al. Estimativa de ingestão de agrotóxicos organofosforados pelo consumo de frutas e hortaliças. Cadernos Saúde Coletiva, v. 26, p. 216-221, 2018.

FIOCRUZ. Caderno de estudos: saúde e agroecologia. vol 1. Rio de Janeiro: FIOCRUZ: ANA: ABA-Agroecologia, 2019. 248p.

GARCIA, Mariana S. et al. Reproductive toxicity in male juvenile rats: Antagonistic effects between isolated agrochemicals and in binary or ternary combinations. Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 209, 111766, 2021.

GARCÍA, Segundo P M; CONTRERAS, Adriana C. P; PARRA, Jorge L. P. Alimentos ancestrales que sanan. Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad de Cuenca, v. 36, n. 3, p. 52-58, 2018.

GIL, Antonio C. Como elaborar projetos de pesquisa. 4ª ed. São Paulo: Atlas, 2002. 176p.

HABY, Michelle M. et al. Agriculture, food, and nutrition interventions that facilitate sustainable food production and impact health: an overview of systematic reviews. Revista Panamericana de Salud Publica, v. 40, p. 48-56, 2016.

LARA, Stephanie S. et al. A agricultura do agronegócio e sua relação com a intoxicação aguda por agrotóxicos no Brasil. Hygeia - Revista Brasileira de Geografia Médica e da Saúde, v. 15, n. 32, p. 1-19, 2019.

LOPES, Carla V. A; ALBUQUERQUE, Guilherme S. C. Agrotóxicos e seus impactos na saúde humana e ambiental: uma revisão sistemática. Saúde em debate, v. 42, n. 117, p. 518-534, 2018.

LOPES, Carla V. A; ALBUQUERQUE, Guilherme S. C. Challenges and strides in the control of pesticide residues in Brazil: 15 years of the Program for Analysis of Pesticide Residues in Food Products. Cadernos de Saúde Pública, v. 37, n. 2, e00116219, p. 01-14, 2021.

LOVATTO, Amanda B. et al. Relacionamento e fidelização entre agricultores e consumidores em grupos de venda direta de alimentos agroecológicos em Florianópolis-SC. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 59, n. 3, e227676, 2021.

MACHADO, Priscila P. et al. O indigesto sistema do alimento mercadoria. Saúde e Sociedade. v.25, n2, p. 505-515, 2016.

MALUF, Renato S. et al. Agricultura sensível à nutrição e a promoção da soberania e da segurança alimentar e nutricional no Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 20, p. 2303-2312, 2015.

MARQUES, Jacqueline M. G; SILVA, Marina V. Estimativa de ingestão crônica de resíduos de agrotóxicos por meio da dieta. Revista de Saúde Pública, v. 55, p. 01-09, 2021.

MARTINELLI, Suellen S; CAVALLI, Suzi B. Healthy and sustainable diet: a narrative review of the challenges and perspectives. Ciência & saúde coletiva, v. 24, n. 11, p. 4251-4262, 2019.

MATOS, Natália C.S. et al. Percepção de agricultura sustentável no município de Maringá, Paraná, Brasil. Interações, v. 22, n. 1, p. 243-262, 2021.

MÉNDEZ-SASTOQUE, Marlon Javier; BONILLA ORREGO, Fausto. Narrativas éticas, simbólicas y políticas asociadas al consumo de alimentos Agroecológicos. Un estudio de caso. Luna Azul, n. 35, p. 177-200, 2012.

MERHI, Maysaloun; et al. Occupational exposure to pesticides and risk of hematopoietic cancers: meta-analysis of case–control studies. Cancer Causes & Control, v. 18, n. 10, p. 1209-1226, 2007.

NAKAMURA, Angélica C; MARCOS, Valéria. Agricultura urbana e agroecologia no território do extremo sul do município de São Paulo. Estudos Avançados, v. 35, n. 101, p. 225-240, 2021.

NARLOCH, Leandro. Mito: “o brasileiro ingere 5 litros de agrotóxicos por ano”. Veja. 2015. Disponível em: https://veja.abril.com.br/blog/cacador-de-mitos/mito-8220-o-brasileiro-ingere-5-litros-de-agrotoxicos-por-ano-8221/. Acesso: 18 set 2022.

NASCIMENTO, Shirley G; et al. Produção agroecológica e Segurança Alimentar e Nutricional (Brasil). Revista de Ciências Agrárias, v. 42, n. 1, p. 291–300, 2019.

NODARI, Rubens O.; GUERRA, Miguel P. A agroecologia: estratégias de pesquisa e valores. Estudos avançados, v. 29, n. 83, p. 183-207, 2015.

OLIVEIRA, Anelise R. Comida e aspectos simbólicos na perspectiva de políticas públicas para o cumprimento do Direito Humano à Alimentação Adequada e Saudável. Segurança Alimentar e Nutricional, v. 27, e020025, p. 01-10, 2020.

PAIVA, Janaína B. et al. A confluência entre o “adequado” e o “saudável”: análise da instituição da noção de alimentação adequada e saudável nas políticas públicas do Brasil. Cadernos de Saúde Pública, v. 35, n. 8, e00250318, 2019.

PASTERNAK, Natalia. Mais saudáveis? Sem pesticidas? O mito da superioridade dos orgânicos. Uol. Viva Bem Uol. 2019. Disponível em: https://www.uol.com.br/vivabem/colunas/opiniao/2019/11/17/mais-saudaveis-sem-pesticidas-o-mito-da-superioridade-dos-organicos.htm?cmpid=copiaecola. Acesso em: 18 set 2022.

PEREIRA, Nircia; FRANCESCHINI, Sylvia; PRIORE, Silvia. Food quality according to the production system and its relationship with food and nutritional security: a systematic review. Saúde e Sociedade, v. 29, n.4, e200031,, 2020.

PEREIRA, Maristela C. et al. Mudança no perfil sociodemográfico de consumidores de produtos orgânicos. Ciência & Saúde Coletiva, v. 20, n. 9, 2015.

POMPEIA, Caio. “Agro é tudo”: simulações no aparato de legitimação do agronegócio. Horiz. Antropol., v. 26, n. 56, p. 195-224, 2020.

POMPEIA, Caio. SCHNEIDER, Sergio. As diferentes narrativas alimentares do agronegócio. Desenvolv. e Meio Ambiente. v. 57, Edição especial - Agronegócio em tempos de colapso planetário: abordagens críticas, p.175-198, 2021.

PORTO, Marcelo F; SOARES, Wagner L. Modelo de desenvolvimento, agrotóxicos e saúde: um panorama da realidade agrícola brasileira e propostas para uma agenda de pesquisa inovadora. Revista brasileira de Saúde ocupacional, v. 37, n. 125, p. 17-31, 2012.

RIBEIRO, Silvana M. et al. Agricultura urbana agroecológica-estratégia de promoção da saúde e segurança alimentar e nutricional. Revista Brasileira em Promoção da Saúde, v. 25, n. 3, p. 381-388, 2012.

RIBEIRO, Silvana M; BÓGUS, Cláudia M; WATANABE, Helena A. W. Agricultura urbana agroecológica na perspectiva da promoção da saúde. Saúde e sociedade, v. 24, n. 2, p. 730-743, 2015.

SANBORN Margaret. et al. Cathy Non-cancer health effects of pesticides: systematic review and implications for family doctors. Canadian family physician, v. 53, n. 10, p. 1712-1720, 2007.

SANG, Yaxin et al. Assessment of glyphosate impact on the agrofood ecosystem. Plants, v. 10, n. 2, p. 405, 2021.

SCRINIS, Gyorgy. Nutricionismo: a ciência e a política do aconselhamento nutricional. São Paulo: Editora Elefante, 2021. 539p.

SHINOHARA, Neide K. S. et al. Insegurança alimentar no uso indiscriminado de agrotóxicos. Hig. aliment, v.31, n. 266/267, p. 17-21, 2017.

SOUZA, Marcela T; SILVA, Michelly D; CARVALHO Rachel . Revisão integrativa: o que é e como fazer. Einstein. v.8, p. 102-106, 2010.

SWINBURN, Boyd. A. et al. A sindemia global da obesidade, desnutrição e mudanças climáticas: relatório da Comissão The Lancet – sumário executivo. Organização e tradução do IDEC – Instituto Brasileiro de Defesa do Consumidor. São Paulo: Alimentando Políticas. (publicação online) 2019. Disponível em: https://alimentandopoliticas.org.br/2020/08/a-sindemia-global-da-obesidade-desnutricao-e-mudancas-climaticas-relatorio-da-comissao-the-lancet/. Acesso em : 12 out 2023.

TEIXEIRA, Tarcisio M. Saúde e direito à informação: o problema dos agrotóxicos nos alimentos. Revista de Direito Sanitário, v. 17, n. 3, p. 134-159, 2017.

TETILA, Everton C; et al. Desafios do modelo de desenvolvimento agrícola do estado de Mato Grosso do Sul: uma proposta para o desenvolvimento sustentável. Interações (Campo Grande), v. 21, n. 3, p. 615-632, 2020.

TITTONELL, Pablo. Las transiciones agroecológicas: múltiples escalas, niveles y desafíos. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo, v. 51, n. 1, p. 231-246, 2019.

WALLACE, Rob. Pandemia e agronegócio: doenças infecciosas, capitalismo e ciências. São Paulo: Editora Elefante, 2020. 608p.

WARMLING, Deise; MORETTI-PIRES, Rodrigo O. Sentidos sobre agroecologia na produção, distribuição e consumo de alimentos agroecológicos em Florianópolis, SC, Brasil. Interface-Comunicação, Saúde, Educação, v. 21, n. 62, p. 687-698, 2017.

Published

2023-11-07

Similar Articles

<< < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.