Organic food at school: construction of a didatic booklet for students and teachers in the public network in the southwest of Paraná.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v18i5.51189

Keywords:

Agroecology, Nutrition education, Food security

Abstract

The work aimed to disseminate knowledge about organic foods and health through the elaboration of a didactic booklet to be used by teachers and high school students, advising on the principles of organic foods, to promote awareness and encourage their consumption. The didactic material proved to be an important tool, enabling the construction of practical material relevant to the school environment.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABREU, Lucimar S. et al. Controvérsias e relações entre agricultura orgânica e agroecologia. In: BRANDENBURG, Alfio; BILLAUD, Jean-Paul; LAMINE, Claire. (Org.). Redes de agroecologias: experiências no Brasil e na França. Curitiba: Kairós Edições, 2015. p. 171-198.

ALMEIDA, Sara Fiorese et al. Cartilha Para Pré-Escolares Com Base no Guia Alimentar. Epitaya, v. 1, n. 27, p. 85-95, 2023.

ALTIERI, Miguel. Agroecologia: bases científicas para uma agricultura sustentável. 3.ed.rev.ampl. São Paulo: Expressão Popular; Rio de Janeiro: AS-PTA, 2012. 400 p.

BALBINOT, Margarete C. Uso de modelos, numa perspectiva lúdica, no ensino de ciências. In. Anais do IV encontro Ibero-Americano de coletivos escolares e redes de professores que fazem investigação na sua escola. Lageado-RS: UNIVATES, 2005.

BEZERRA, José A.B. Educação alimentar e nutricional: articulação de saberes. Fortaleza: Edições UFC, 2018. 120p.

BOTELHO, Alyne M. et al. Diagnóstico nutricional e elaboração de material didático para educação nutricional de escolares. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, v. 13, n. 24, p. 49-63, 2016.

BRASIL, Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Orgânicos na alimentação escolar: A agricultura familiar alimentando o saber. 2020. Disponível em: <https://www.gov.br/fnde/pt-br/acesso-a-informacao/acoes-e-programas/programas/pnae/manuais-e-cartilhas/cartilha-organicos-na-alimentacao-escolar > Acesso em: 16 de Set. 2018.de Ago. 2023.

BRASIL, Lei No 10.831, de 23 de dezembro de 2003. Casa Civil, Subchefia para Assuntos Jurídicos. Brasília, DF. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.831.htm Acesso em: 10 de out. 2022

BRASIL, Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Disponível em: < https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm> Acesso em: 16 de Set. 2018.

BRASIL. Lei nº 13.666, de 16 de maio de 2018. Altera a Lei nº 9.394, de 20 de dezembro de 1996 (Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional), para incluir o tema transversal da educação alimentar e nutricional no currículo escolar. Disponível em: < http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2015-2018/2018/lei/L13666.htm>. Acesso em: 16 de Set. 2018.

DAROLT. Moacir R.; LAMINE, Claire; BRANDEMBURG Alfio. C. A diversidade dos circuitos curtos de alimentos ecológicos: ensinamentos do caso brasileiro e francês. Revista Agriculturas: experiências em agroecologia, v.10, n.2, p. 8-13, 2013.

DE SOUZA, Raquel Pereira; BATISTA, Angelita Pereira; DA SILVA CÉSAR, Aldara. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, 2019.

DE SOUZA, Salete Eduardo; DE GODOY DALCOLLE, Gislaine Aparecida Valadares. O uso de recursos didáticos no ensino escolar. Maringa: Arq Mudi, 2007. p. 110-114p.

DO VALE, Lucimar R. et al. Atividades lúdicas sobre educação nutricional como incentivo à alimentação saudável. Revista Práxis, v. 8, n. 1, 2016.

FISCARELLI, Rosilene B. Material didático e prática docente. Revista Ibero-Americana de estudos em educação, v. 2, n. 1, p. 31-39, 2007.

FONSECA, Maria F.A.C. A institucionalização do mercado de orgânicos no mundo e no Brasil: uma interpretação. 476 f. Tese (Doutorado em Desenvolvimento e Agricultura). Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Programa De Pós-Graduação Em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade. Rio de Janeiro, 2005.

GODOY, Arlida S. Uma revisão histórica dos principais autores e obras que refletem esta metodologia de pesquisa em Ciências Sociais. Revista de Administração de Empresas. São Paulo, v. 35, n. 2, p. 57-63, 1995.

GOLDENBERG, Mirian. A arte de pesquisar: como fazer pesquisa qualitativa em Ciências Sociais. Rio de Janeiro: Editora Record, 2011.

LIMA, Daniela. B., GARCIA, Rosane N. Uma investigação sobre a importância das aulas práticas de Biologia no Ensino Médio. Porto Alegre: Cadernos do Aplicação, v. 24, n. 1, 2011.

NEVES, José L. Pesquisa qualitativa – características, uso e possibilidades. Cadernos de pesquisa em adminsitração, v. 1, n. 3, 1996.

PARANÁ, Lei Ordinária nº 16.751, de 29 de dezembro de 2010. Institui, no âmbito do Sistema Estadual de Ensino Fundamental E Médio, a merenda escolar orgânica. Disponível em: <https://leisestaduais.com.br/pr/lei-ordinaria-n-16751-2010-parana-institui-no-ambito-do-sistema-estadual-de-ensino-fundamental-e-medio-a-merenda-escolar-organica > Acesso em: 16 de Set. 2018.

PENTEADO, Silvio R. Introdução a agricultura orgânica. Viçosa: UFV, 2003.

REBERTE, Luciana M.; HOGA, Luiza A. K.; GOMES, Ana L. Z. El proceso de construcción de material educativo para la promoción de la salud de la gestante. Revista Latino-Americana de Enfermagem, v. 20, p. 101-108, 2012.

SAQUET, Marcos Aurélio; CICHOSKI, Pamela; DE MEIRA, Raquel Alves. Os sujeitos das práticas agroecológicas em Francisco Beltrão, Paraná. Revista NUPEM, v. 11, n. 22, p. 31-42, 2019 a.

SAQUET, Marcos Aurélio; MUSATTO, Rogério Michael; CICHOSKI, Pamela. A comercialização dos produtos agroecológicos em Francisco Beltrão-PR. In: DENARDIN, V. F.; SULZBACH, M. T. Recursos e dinâmicas para desenvolvimentos territoriais sustentáveis. Rio de Janeiro: Conselho Editorial Autografia, 2019 b, p. 19.

SILVA, Alcina. M. T. B. et al. O lúdico no processo de ensino-aprendizagem das ciências. Revista brasileira de estudos pedagógicos, Brasília, v. 88, n. 220, p. 445-458, 2007.

SOUZA, Renato S. et al. Metodologia da Pesquisa. 1. ed. Santa Maria: UFSM, 2008.

WEZEL, Alexander et al. Agroecology as a science, a movement and a practice. A review. Agronomy for sustainable development, v. 29, p. 503-515, 2009.

Published

2023-11-07

How to Cite

Bello, F. F., Schramm Corrêa, B. J., Donazzolo, J., & Filippi, M. (2023). Organic food at school: construction of a didatic booklet for students and teachers in the public network in the southwest of Paraná. Revista Brasileira De Agroecologia (Brazilian Journal of Agroecology), 18(5), 686–697. https://doi.org/10.33240/rba.v18i5.51189

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.