Impacts of the popularization process of non-conventional Edible Plants on the agroecological products offers
the case of the farmer’s market of São Lourenço do Sul (RS)
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v18i1.23760Keywords:
Family farming, PANC, sociobiodiversity, food sovereigntyAbstract
The movement to popularize non-conventional edible plants (PANC, in Portuguese) in Brazil have been advanced towards the expansion of the availability of these foods in local markets, especially at farmer’s market.This study aimed to analyze the supply of PANC by agroecological farmers at the farmer’s marketin the municipality of São Lourenço do Sul, RS, and to evaluate the transformations that have occurred due to the local initiatives that promote these plants, based on the comparison of the current supply with that of previous periods. Over a year of observations, the following were analyzed: the total number of species and products supplied; the number of products weekly supplied by each family and the frequency of product supply. A total of 68 species and 74 products were registered, which represents a great increase in the diversity of the supply of PANC regarding 2018. Considering the total supply, the greatest diversity was recorded during spring, featuringthe leaf green vegetables and the edible flowers.
Downloads
References
ASSIS, Renato L.; ROMEIRO, Ademar R. Agroecologia e agricultura orgânica: controvérsias e tendências. Desenvolvimento e meio ambiente, v. 6, p. 67-80, 2002.
CHUQUILLANQUE, Darwin A.; PORTO, Carmem R. P.; STUMPF, Marcelo T.; TRENTIN, Gracieli; ROLON, Ana S. Caracterização da produção agrícola e dos feirantes da agricultura familiar no município de São Lourenço do Sul - RS. Geografia, v. 43, n. 2, p. 319-333, 2018.
ECHER, Regis. Plantas alimentícias não convencionais, PANC, reconhecidas e utilizadas pelas famílias de estudantes da Escola Família Agrícola da Região Sul, EFASUL. 2020. 263 p. Tese (Doutorado em Agronomia) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2020. Disponível em: <http://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/prefix/7916>. Acesso: 26 jul. 2022.
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – EMBRAPA Hortaliças. Hortaliças PANC: Segurança alimentar e nicho de mercado. Brasília, DF: EMBRAPA, 2021. 12 p.
Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais – EPAMIG. Relatório 2021: Diretoria-Executiva da EPAMIG. Belo Horizonte, MG: EPAMIG, 2021. 110 p.
Flora e Funga do Brasil. Instituto de Pesquisas do Jardim Botânico do Rio de Janeiro. 2022. Disponível em: <http://floradobrasil.jbrj.gov.br/>. Acesso em: 29 set. 2022.
GRALHA, Thiago S. As plantas alimentícias não convencionais (PANC) a partir do conhecimento da agricultura familiar no município de Rio Grande – RS, um estudo de caso. 2020. 89 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2020. Disponível em: <http://guaiaca.ufpel.edu.br:8080/handle/prefix/6586>. Acesso em: 26 jul. 2022.
International Plant Names Index - IPNI. The International Plant Names Index. 2022. Disponível em:<http://www.ipni.org>. Acesso em: 5 jul. 2022.
JUNDIAÍ. Inova na Horta: 100% das escolas municipais vão receber horta com PANC em 2021. 2021. Disponível em: <https://jundiai.sp.gov.br/noticias/2021/11/05/inova-na-horta-100-das-escolas-municipais-vao-receber-horta-com-panc-em-2022/>. Acesso em: 18 jul. 2022.
KINUPP, Valdely F.; LORENZI, Harri. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. 1. ed. Nova Odessa, SP: Instituto Plantarum. 2014, 768p.
Laboratório de Agrometeorologia – AGROMET. Dados meteorológicos de Pelotas/RS em tempo real. 2022. Disponível em: <http://agromet.cpact.embrapa.br/>. Acesso em 30 nov. 2022.
LORENZI, Harri; MATOS, Francisco J. A. Plantas medicinais no Brasil: nativas e exóticas. 2. ed. Nova Odessa, SP: Instituto Plantarum, 2008. 544 p.
MADEIRA, Nuno R.; SILVA, Paula C.; BOTREL, Neide; MENDONCA, José L. de; SILVEIRA, Georgeton S. R.; PEDROSA, Marinalva W. Manual de produção de hortaliças tradicionais. Brasília, DF: Embrapa, 2013, 156 p.
MADEIRA, Nuno. R.; KINUPP, Valdely. F.; CORADIN, Lidio. Neglected and underutilized Species in Brazil: from obscurity to non-conventional edible plants. In: PADULOSI, Stefano; KING, E. D. Israel O.; HUNTER, Danny; SWAMINATHAN, Mankombu S. (Eds.). Orphan Crops for Sustainable Food and Nutrition Security: Promoting Neglected and Underutilized Species. Londres, Reino Unido: Routledge, 2022. p. 128-137.
MAGALHÃES, Rafaela de S. C. de. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC): Estudo etnobotânico no contexto da Associação Regional de produtores Agroecológicos da Região Sul – ARPASUL. 2019. 62 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2019. Disponível em: <http://guaiaca.ufpel.edu.br:8080/handle/prefix/4999>. Acesso em 15 jul. 2022.
MARIUTTI, Lilian R. B.; REBELO, Kemilla S.; BISCONSIN-JUNIOR, Antonio; MORAIS, Janne S. de; MAGNANI, Marciane; MALDONADE, Iriani R.; MADEIRA, Nuno R.; TIENGO, Andrea; MARÓSTICA JR., Mário R.; CAZARIN, Cíntia B. B. The use of alternative food sources to improve health and guarantee access and food intake. Food Research International. v. 149, p. 1-22, 2021.
MEDEIROS, Carlos A. B.; BUENO, Ynaiá M.; ABREU SÁ, Tatiana D. de; VIDAL, Mariane C.; ESPINDOLA, José A. A. (ed.). Objetivos de Desenvolvimento Sustentável 2: Fome zero e agricultura sustentável – contribuição da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. 71 p.
SAMBUICHI, Regina H. R.; GALINDO, Ernesto P.; OLIVEIRA, Michel A. C. de; PEREIRA, Rodrigo M. A diversificação produtiva como forma de viabilizar o desenvolvimento sustentável da agricultura familiar no Brasil. In: MONASTERIO, Leonardo M.; NERI, Marcelo C.; SOARES, Sergei S. D. (ed.). Brasil em desenvolvimento 2014: estado, planejamento e políticas públicas. v.2, Brasília, DF: IPEA, 2014. p. 61-84.
SEIFERT JÚNIOR. Carlos A.; DURIGON, Jaqueline. Sociobiodiversidade como o caminho à Soberania Alimentar em Sucessivas Crises Globais. Democracia e direitos fundamentais. 9. mar. 2021. Disponível em: <https://direitosfundamentais.org.br/sociobiodiversidade-como-o-caminho-a-soberania-alimentar-em-sucessivas-crises-globais/> Acesso em: 18 jul. 2022.
SOUZA, Luiz E. V. de; ASSIS, José G. de A. Diversidade no prato: a experiência da Rede PANC-Bahia. Revista Ingesta, v. 1, n. 2, p. 38-48, 2019.
TAQUARA. Lei nº 6146, de dezembro de 2018. Autoriza a inclusão de plantas alimentícias não convencionais (PANC) na alimentação escolar dos estabelecimentos da rede municipal de ensino do Município de Taquara/RS estabelece critérios para esta inclusão e dá outras providências. Taquara: Câmara Municipal. Disponível em: <https://leismunicipais.com.br/a1/rs/t/taquara/lei-ordinaria/2018/615/6146/lei-ordinaria-n-6146-2018>. Acesso em: 18 jul. 2022.
THEIS, Joan S. Estudo etnobotânico de plantas alimentícias não convencionais (PANC): saberes e sabores da agricultura familiar em São Lourenço do Sul, RS. 2019. 78p. Dissertação (Mestrado em Sistemas de Produção Agrícola Familiar) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2019. Disponível: <http://guaiaca.ufpel.edu.br:8080/handle/prefix/4762>. Acesso em: 15 jul. 2022.
VALENTE, Camila O.; DORES, Gabriel H. S.; SEIFERT JÚNIOR, Carlos A.; DURIGON, Jaqueline. Popularizando as plantas alimentícias não convencionais (PANC) no Sul do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 11., 2019, São Cristóvão. Anais eletrônicos... São Cristóvão: UFS, 2019. Cadernos de Agroecologia, v. 15, n.2, 2020.
VALENTE, Camila O.; DURIGON, Jaqueline. PANCPOP: popularizando o uso das plantas alimentícias não convencionais. In: MOSTRA DA PRODUÇÃO UNIVERSITÁRIA, 18., 2019, Rio Grande. Anais eletrônicos... Rio Grande: FURG, 2019. Disponível em: <https://mpu.furg.br/anais1?layout=edit&id=150>. Acesso em: 5 jul. 2022.
WREGE, Marcos S.; STEINMETZ, Silvio; REISSER JÚNIOR, Carlos; ALMEIDA, Ivan R. de Atlas Climático da Região sul do Brasil: Estados do Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul. Brasília, DF: Embrapa, 2012. 333p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Camila Valente, Gabriel Carlos Baeta Melo, Jaqueline Durigon
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright Notice
The copyright of articles published in this journal remains with the authors, with first publication rights for the journal.
License
When published in this open access journal, licensed through CC BY 4.0, articles are distributed free of charge and can be shared and adapted for any purpose, including commercial. As attribution of use, the license requires that due credit be given, with a link to the license and indication of changes. This does not mean that the licensor endorses the use of the information in the article, or the person who used this information. It also implies the impossibility of applying legal or technological measures that restrict the use of the information by third parties.