Non-conventional edible plants

from building a concept to promoting more diversified and resilient production systems

Authors

  • Jaqueline Durigon Universidade Federal do Rio Grande
  • Nuno Rodrigo Madeira Embrapa Hortaliças
  • Valdely Ferreira Kinupp Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas, Campus Manaus Zona Leste

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v18i1.23722

Keywords:

Alternative food, traditional vegetables, sociobiodiversity, food sovereignty

Abstract

Non-conventional edible plants (PANC in Portuguese) consist of a set of species of great nutritional, socioeconomic and cultural value and have been increasingly included in national and international debates on adequate food and sustainable production. In this article, PANC are presented as a strategy for diversifying production systems, promoting autonomy in rural and urban areas, and mitigating the adverse effects of climate change on agriculture. It is also noteworthy, the use and recognition of some species in other countries and some of the impacts of the popularization of PANC in different Brazilian regions are described. Currently, there is a great movement of popularization and valorization of food sociobiodiversity in Brazil driven by the PANC. Based on this broad integrative concept, several initiatives have contributed to the promotion of native species and considered PANC as strategic elements in the construction of more resilient systems.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AQUINO, Adriana M. de; ASSIS, Renato L. de. (ed.) Agroecologia: princípios e técnicas para uma agricultura orgânica sustentável. 1ª ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. 517p.

BHARUCHA, Zareen; PRETTY, Jules. The roles and values of wild foods in agricultural systems. Philosophical Transactions of the Royal Society B, v. 365, n. 1554, p. 2913-2926, 2010.

BÉRENDÈS, Pascale. Plantes sauvages comestibles: 40 recettes originales. Ed. Glénat. Grenoble, France, 2013. 128 p.

BORELLI, Teresa; HUNTER, Danny; POWEL, Bronwen; ULIAN, Tiziana; MATTANA, Efisio; TERMOTE, Céline; PAWERA, Lukas; BELTRAME, Daniela; PENAFIE, Daniela; TAN, Ayfer; Taylor, Mary; Engels, Johannes . Born to Eat Wild: An Integrated Conservation Approach to Secure Wild Food Plants for Food Security and Nutrition. Plants. v.9, n 10. p.1-36, 2020.

BOSCOLO, Odara H.; ROCHA, Joyce A. Saberes tradicionais e a segurança alimentar. In: SANTOS, Marcelo G.; QUINTERO, Mariana (Org.). Saberes tradicionais e locais: reflexões etnobiológicas. Rio de Janeiro, RJ: EDUERJ, 2018. p. 50-71.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de Hortaliças Não Convencionais. Brasília, DF: MAPA/ACS, 2013. 99p.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento/Gabinete da Ministra. Portaria Interministerial MAPA/MMA Nº 10, de 21 de julho de 2021. Institui lista de espécies nativas da sociobiodiversidade de valor alimentício, para fins de comercialização in natura ou de seus produtos derivados. Diário Oficial da União. ed. 137, seção 1, 2021. Disponível em: <https://in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-interministerial-mapa/mma-n-10-de-21-de-julho-de-2021-333502918>. Acesso em: 21 fev. 2022.

BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira, 2. ed., Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2014. 156p. Disponível em: <https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf>. Acesso em: 15 ago. 2022.

BRASIL. Ministério da Saúde. Alimentos regionais brasileiros, 2. ed., Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2015. 484p. Disponível em: <https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/alimentos_regionais_brasileiros_2ed.pdf >. Acesso em: 15 ago. 2022.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Catálogo de Produtos da Sociobiodiversidade do Brasil: Ofertados pelos povos e comunidades tradicionais em Unidades de Conservação Federais. 2. ed., Brasília, DF: ICMBio, Ministério do Meio Ambiente, 2019. 101p.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: Plantas para o Futuro: Região Centro-Oeste. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente, 2016. 1160 p.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: Plantas para o Futuro: Região Norte. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente, 2022. 1452 p.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: Plantas para o Futuro: Região Sul. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente, 2011. 934 p.

BRILHANTE, Miguel; VARELA, Eromise; ESSOH, Anyse P.; FORTES, Arlindo.; DUARTE, Maria C.; MONTEIRO, Filipa.; FERREIRA, Vladimir; CORREIA, Augusto M.; DUARTE, Maria P.; ROMEIRAS, Maria M.Tackling Food Insecurity in Cabo Verde Islands: The Nutritional, Agricultural and Environmental Values of the Legume Species. Foods, v. 10, n. 206, 1-18, 2021.

BUCK, Daniel, GETZ, Christina; GUTHMAN, Julie. From farm to table: the organic vegetable commodity chain of Northern California. Sociologia Ruralis, v. 37, n. 1, p. 3-20, 1997.

CALEGARI, Cristina. R. e MATOS FILHO, Altamito. M. Plantas alimentícias não convencionais – PANCs. Florianopólis, SC: Epagri, 2021. 53 p.

CARDOSO, Marinice O. (coord.). Hortaliças não-convencionais da Amazônia. Brasília, DF: Embrapa-SPI, Manaus, AM: Embrapa-CP AA, 1997. 150p. Disponível em: <https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1123361/1/Hortalicas-nao-convencionais-da-Amazonia-Feijao-de-metro.pdf>. Acesso em: 15 ago. 2022

CARNEIRO, Andréia M. Vegetação ruderal da Vila de Santo Amaro, município de General Câmara, RS, Brasil: ruas, muros, terrenos baldios e passeios públicos. 1999. 174 p. Dissertação (Mestrado em Botânica) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 1999.

CARNEIRO, Andréia M. Espécies ruderais com potencial alimentício em quatro municípios do Rio Grande do Sul. 2004, 111 p. Tese (Doutorado em Botânica) –Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2004.

CASCUDO, Luís da C. História da alimentação no Brasil. Belo Horizonte, MG: Itatiaia, 1983. 926p.

CASTRO, Cristina. M.; DEVIDE, Antônio. C. P. Plantas alimentícias não-convencionais: Sazonalidade no Vale do Paraíba. Pindamonhangaba, SP: Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, 2013. 66 p.

CORADIN, Lídio. A Iniciativa Plantas para o Futuro. In: CORADIN, L.; SIMINSKI, A.; REIS, A. (ed.). Espécies Nativas da Flora Brasileira de Valor Econômico Atual ou Potencial: Plantas para o Futuro – Região Sul. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente, 2011. 936p. Disponível em: <https://www.gov.br/mma/pt-br/assuntos/biodiversidade/fauna-e-flora/Regiao_Sul.pdf >. Acesso em: 15 ago. 2022.

CORRÊA, Manoel P. Dicionário das plantas úteis do Brasil e das exóticas cultivadas. v.1. Rio de Janeiro, RJ: Ministério da Agricultura, Instituto Brasileiro de Desenvolvimento Florestal, 1984. 747p.

CRUZ-GARCIA, Gisella S. Management and motivations to manage “wild” food plants. A case study in a mestizo village in the amazon deforestation frontier. Frontiers in Ecology and Evolution, v. 5, p. 127, 2017.

DARNHOFER, Ika; LINDENTHAL, Thomas; BARTEL-KRATOCHVIL, Ruth; ZOLLITSCH, Werner. Conventionalisation of organic farming practices: from structural criteria towards an assessment based on organic principles. A review. Agronomy for sustainable development, v. 30, n. 1, p. 67-81, 2010.

DÍAZ-BETANCOURT, Martha; GHERMANDI, Luciana; LADIO, Ana; LÓPEZ- MORENO, Ismael R.; RAFFAELE, Estela; RAPOPORT, Eduardo H. Weeds as a source for human consumption. A comparison between tropical and temperate Latin America. Revista de biología tropical, v. 47, n. 3, p. 329-338, 1999.

DUQUE, Juliana; AUSDAL, Shawn V. Los ajiacos colombianos. Revista de Estudios Sociales, n. 29, p.158-165, 2008.

DURIGON, Jaqueline.; MELO, Gabriel. C. B.; VALENTE, Camila. O. Plantas Alimentícias Não Convencionais em Espaços Urbanos In: OLIVEIRA, Giovana (Org) Hortas Urbanas: quando a sustentabilidade encontra a cidade. Pelotas, RS: Editora UFPel, 2021, p.112-136.

FERNÁNDEZ, Carla C. Plantas comestibles de Centroamérica. Santo Domingo de Heredia, Costa Rica: Instituto Nacional de Biodiversidad, INBio, 1ª ed., 2009. 360 p.

FREITAS, Isabela Fredes; PINHO, Thielle Vieira; LOPES, Roberto Caldeira; CALDASSO, Liandra Lopes; MASCARENHAS, Thais Silva; GUATIMOSIM, Eduardo. Comércio justo e solidário na prática: a experiência do Grupo de Consumo Responsável Jerivá. Revista Brasileira de Agroecologia, v.17, n.2, p. 101–111. 2022.

HABER, Lenita L.; ECOLE, Carvalho C.; BOWEN, Walter; RESENDE, Francisco V. (Eds.) Horticultura em Moçambique: características, tecnologias de produção e de pós-colheita. Brasília, DF: Embrapa, 2015. 276 p.

HUNTER, Danny; BORELLI, Teresa; BELTRAME, Daniela M. O.; OLIVEIRA, Camila N. S.; CORADIN, Lidio; WASIKE, Victor W.; WASILWA, Lusike; MWAI, John; MANJELLA, Aurillia; Samarasinghe, Gamini W. L.; MADHUJITH, Terrence; NADEESHANI, Harshani V. H.; TAN, Ayfer; TUĞRUL AY, Saadet; Güzelsoy, Nurcan; LAURIDSEN, Nina; GEE, Eliot; TARTANAC, Florence. The potential of neglected and underutilized species for improving diets and nutrition. Planta, v. 250, n. 3, p. 709-729, 2019.

KINUPP, Valdely. F.; BARROS, Ingrid B. I. de. Teores de proteína e minerais de espécies nativas, potenciais hortaliças e frutas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 4, p. 846-857, 2008.

KINUPP, Valdely F. Plantas alimentícias alternativas no Brasil, uma fonte complementar de alimento e renda. Cadernos de Agroecologia, v. 1, n. 1, p. 333-336, 2006.

KINUPP, Valdely F. Plantas Alimentícias Não Convencionais na Região Metropolitana de Porto

Alegre, RS. 2007. 590 p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) - Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2007.

KINUPP, Valdely F.; LORENZI, Harry. Plantas alimentícias não convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. 1. ed. Nova Odessa, SP: Plantarum, 2014. 768 p.

KUMAR, Ajay; SREEDHARAN, Sajana; PARDEEP, Singh; ACHIGAN-DAKO; Enoch G.; Ramchiar, Nirala. Improvement of a traditional orphan food crop, Portulaca oleracea L. (Purslane) using genomics for sustainable food security and climate-resilient agriculture. Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 5, p. 711820, 2021.

LINARES, Edelmira; BYE, Robert; ORTEGA, Noemi; ARCE Antonio E. Quelites: sabores y saberes Del sureste del Estado de México. Cidade do México, Mexico: Universidad Nacional Autónoma de México. 2019, 96 p.

LOVATTO, Patrícia B. Fitoprotetores botânicos: união de saberes e tecnologias para transição agroecológica. Curitiba, PR: Appris, 2020. 282 p.

MADEIRA, Nuno R.; BOTREL, Neide. Contextualizando e resgatando a produção e o consumo das hortaliças tradicionais da biodiversidade brasileira. Revista Brasileira de Nutrição Funcional, v. 43, n. 78, p. 27-33, 2019.

MADEIRA, Nuno R.; BOTREL, Neide; AMARO, Geovane B.; MELO, Raphael A.C. Mangarito: sabor de tradição. Horticultura Brasileira, v. 33, n. 3, p. 409, 2015.

MADEIRA, Nuno R.; SILVA, Paula C.; BOTREL, Neide; MENDONCA, José L. de; SILVEIRA, Georgeton S. R.; PEDROSA, Marinalva W. Manual de produção de hortaliças tradicionais. Brasília, DF: Embrapa, 2013, 156p.

MADEIRA, Nuno R.; AMARO, Geovani B.; MELO, Raphael. A. de C.; BOTREL, Neide; ROCHINSKI, Elcio. Cultivo de ora-pro-nóbis (Pereskia) em plantio adensado sob manejo de colheitas sucessivas. Brasília, DF: Embrapa, 20 p., 2016. (Circular técnica n. 156).

MADEIRA, Nuno. R.; KINUPP, Valdely. F.; CORADIN, Lidio. Neglected And Underutilized Species In Brazil: From obscurity to non-conventional edible plants. In: PADULOSI, Stefano; KING, E. D. Israel O.; HUNTER, Danny; SWAMINATHAN, M. S. (ed.). Orphan Crops for Sustainable Food and Nutrition Security: Promoting Neglected and Underutilized Species. Londres, Reino Unido: Routledge, 2022. p. 128-137.

MARIUTTI, Lilian R. B.; REBELO, Kemilla S.; BISCONSIN-JUNIOR, Antonio; MORAIS, Janne S. de; MAGNANI, Marciane; MALDONADE, Iriani R.; MADEIRA, Nuno R.; TIENGO, Andrea; MARÓSTICA JR., Mário R.; CAZARIN, Cíntia B. B. The use of alternative food sources to improve health and guarantee access and food intake. Food Research International. v. 149, p. 1-22, 2021.

MELO, Raphael A.C.; BOTREL, Neide; MADEIRA, Nuno R.; AMARO, Geovane B.; AZEVEDO, Uilas S. Avaliação de acessos de fisális sob duas formas de condução de plantas em sistema agroecológico. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 30 p., 2016. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento n. 140).

MELO, Rapahel C.; MADEIRA, Nuno R.; BOTREL, Neide; AMARO, Geovane B.; FREITAS, Kleyson A. Avaliação da produção de muricato (Solanum muricatum Aiton) sob espaçamentos e formas de condução de plantas em sistema agroecológico nas condições do Cerrado. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 20 p., 2017. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento n. 150).

NASCIMENTO, Viviany T.; CAMPOS, Letícia Z. de O.; ALBUQUERQUE, Ulysses P. de. Plantas Alimentícias. In: ALBUQUERQUE, Ulysses. P. de; ALVES, Rômulo R. da N. (ed.). Introdução à Etnobiologia. 2. ed. Recife, PE: NUPEEA, 2018, p. 139-146.

NWEKE, Felix I. Yam in West Africa: Food, Money, and More.1 ed. Michigan, USA: Michigan State University Press, 2015. 167 p.

ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS – ONU. Objetivos do Desenvolvimento Sustentável, 2022. Disponível em: <https://brasil.un.org/pt-br/sdgs>. Acesso em: 15 ago. 2022.

ONYEKA, Joseph Tobias. Status of Cocoyam (Colocasia esculenta and Xanthosoma spp) in West and Central Africa: Production, Household Importance and the threat from Leaf Blight. Lima, Peru: CGIAR Research Program on Roots, Tubers and Bananas, 2014. 32 p.

PADULOSI, Stefano; KING, E. D. Israel O.; HUNTER, Danny; SWAMINATHAN, M. S. Orphan Crops for Sustainable Food and Nutrition Security: Promoting Neglected and Underutilized Species. Londres, UK: Routledge, 2022. 470 p. Disponível em: <https://abre.ai/eRol>. Acesso em: 13 ago. 2022.

PASCHOAL, Valéria; BAPTISTELLA, Ana B.; SOUZA, Neiva dos S. Nutrição Funcional & Sustentabilidade: alimentando um mundo saudável. São Paulo: Editora VP, 2017. 384p.

PASCUAL, Bernardo; MAROTO, J. Vicente; LÓPEZ-GALARZA, Salvador; CASTELL-ZEISING, Vicente. El cultivo de la chufa (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck). Estudios realizados. Generalitat Valenciana. Cons. de Agricultura, Pesca y Alimentación. Serie Div. tècnica.València. 1997. 95 p.

PECKOLT, Theodoro. História das plantas alimentares e de gozo do Brasil. Rio de Janeiro, RJ: Eduardo & Henrique Lemmertz, 1871. 167p.

PEDROSA, Marinalva W. Hortaliças não-convencionais. Prudente de Morais, MG: Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (Epamig), 2013. 23 p.

PINKERTON, Tamzin; HOPKINS, Rob. Cibo locale: Come produrre nella tua comunità alimenti sani e sostenibili.Bologna, Itália: Editora Arianna, 2016. 375 p.

RANIERI, Guilherme. Matos de comer: identificação de plantas comestíveis. 1. ed. São Paulo, 2021. 463 p.

RAPOPORT, Eduardo H.; LADIO, Ana H. Los bosques andino-patagónicos como fuentes de alimento. Bosque, v. 20, n. 2, p. 55-64, 1999.

RAPOPORT, Eduardo. H.; MARZOCCA, Angel.; DRAUSAL, Bárbara. S. Malezas comestibles del Cono Sur y otras partes del planeta. Buenos Aires, Argentina: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria - INTA, 2009. 216 p.

Royal Botanic Gardens, Kew – RBG Kew. 2020. The State of the World’s Plants and Fungi. Report – 2016. Kew, Reino Unido, 2020. Disponível em: https://www.kew.org/science/state-of-the-worlds-plants-and-fungi. Acesso em 29 de setembro de 2022.

SAINT SAUVEUR, Armelle; BROIN, Melanie. Growing and processing moringa leaves. Accra, Ghana: Moringanews. - Moringa Association of Ghana, 2010. 36 p. Disponível em: http://www.moringanews.org/documents/moringawebEN.pdf

SÁNCHEZ, Carrillo; BAÑUELOS, Jimenez. La chaya en el jardín y en la cocina. Centro de Investigación Científica de Yucatán, Mérida, Yucatán, 2015. 128 p.

SANTOS, Milton. A urbanização brasileira. São Paulo, SP: Editora Hucitec, 1993. 157p.

SCHNEIDER, Ângelo A.; IRGANG, Bruno E. Florística e fitossociologia de vegetação viária no município de Não-Me-Toque, Rio Grande do Sul, Brasil. Iheringia, Série Botânica. v. 60, n. 1, p. 49-62, 2005.

SEMINARIO, Juan (ed.). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. Serie: Conservación y uso de la biodiversidad de raíces y tubérculos andinos: Una década de investigación para el desarrollo (1993-2003) No. 6. Lima, Perú: Univ. Nac. Cajamarca, Centro Internacional de la Papa (CIP), Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación, 2004. 376 p.

SEIFERT JR., Carlos. A.; DURIGON, Jaqueline. Sociobiodiversidade como o caminho à Soberania Alimentar em Sucessivas Crises Globais. Revista Democracia e Direitos Fundamentais, 2021. Disponível em: <https://direitosfundamentais.org.br/sociobiodiversidade-como-o-caminho-a-soberania-alimentar-em-sucessivas-crises-globais/>. Acesso em: 15 ago. 2022.

TOMCHINSKY, Bernardo; Ganghelli, Gabriela G.; MADEIRA, Nuno. Plantas alimentícias de uso local na Etiópia. In: Tomchinsky; Ming. (Org.). Plantas alimentícias de uso local no Brasil, Moçambique, e Etiópia com ênfase na alimentação escolar. 1ed. Botucatu, SP: FEPAF, 2018. p. 141-156.

TURNER, Nancy J.; ŁUCZAJ, Łukasz J.; MIGLIORINI, Paola; PIERONI, Andrea; DREON, Angelo L.; SACCHETTI, Linda E.; PAOLETTI, Maurizio G. Edible and tended wild plants, traditional ecological knowledge and agroecology. Critical Reviews in Plant Sciences, v. 30, n. 1-2, p. 198-225, 2011.

ULIAN, Tiziana; DIAZGRANADOS, Maurizio; PIRONON, Samuel; PADULOSI, Stefano; LIU, Udayangani.; DAVIES, Lee; HOWES,Melanie-Jayne R.; BORRELL, James S.; ONDO, Ian.; PÉREZ-ESCOBAR, Oscar A.; SHARROCK, Suzanne; RYAN, Philipa.; HUNTER, Danny; LEE, Mark A.; BARSTOW, Charles; ŁUCZAJ, Łucasz.; PIERONI, Andrea; CÁMARA-LERET, Rodrigo; NOORANI, Arshiya; MBA, Chikelu; WOMDIM, RémiNono; MUMINJANOV, Hafiz; ANTONELLI, Alexandre; PRITCHARD, Hugh W.; MATTANA, Efísio. Unlocking plant resources to support food security and promote sustainable agriculture. Plants, People, Planet. v. 2, n. 5, p. 421-445, 2020.

VALENTE, Camila O.; DORES, Gabriel H. S.; SEIFERT JR., Carlos A.; DURIGON, Jaqueline. Popularizando as plantas alimentícias não convencionais (PANC) no Sul do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 11., 2019, São Cristóvão. Anais eletrônicos... São Cristóvão: UFS, 2019. Cadernos de Agroecologia, v. 15, p. 1-6, 2020.

Published

2023-02-15

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.