Survey of the wheat and derivatives production chain regarding the 2030 Agenda and the SDG

Authors

  • Ilana Racowski PhD in Biotechnology, Researcher, Departamento de Engenharia de Produção, Escola Politécnica da Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brazil. Professor, Departamento de Engenharia de Alimentos, Faculdade de Tecnologia Termomecanica, São Bernardo do Campo, SP, Brazil https://orcid.org/0000-0003-2305-5285
  • João Amato Neto PhD in Production Engineering, Professor, Departamento de Engenharia de Produção, Escola Politécnica da Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brazil https://orcid.org/0000-0002-4314-4595

DOI:

https://doi.org/10.18472/SustDeb.v12n1.2021.36022

Keywords:

2030 Agenda. 17 SDGs. Wheat and derivatives industry. Sustainable development.

Abstract

The adequacy of the 2030 Agenda and the SDG is a new instrument that companies should implement within their innovative processes to improve social, environmental, and economic issues internally and externally. Thus, this work aims to diagnose the wheat and derivatives segment and the adoption/implementation of the 2030 Agenda and SDG to business practices. To this end, a sample of 91 companies of the wheat agribusiness and processing industry was studied, using the survey-based exploratory-descriptive methodology. Data collected underwent qualitative and quantitative analysis, which demonstrated that although many of the SDGs are under assessment for possible new integration with those remaining and those under implementation, the number of objectives already included in business practices is still trivial (38.4%, that is, about 6 out of 17).

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Author Biographies

Ilana Racowski, PhD in Biotechnology, Researcher, Departamento de Engenharia de Produção, Escola Politécnica da Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brazil. Professor, Departamento de Engenharia de Alimentos, Faculdade de Tecnologia Termomecanica, São Bernardo do Campo, SP, Brazil

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pelo Instituto Mauá de Tecnologia, mestrado em Tecnologia de Fermentações pela Universidade de São Paulo, doutorado em Biotecnologia pela Universidade de São Paulo, MBA em Administração Industrial pela Fundação Getúlio Vargas (FGV) e Especialização em Administração Industrial pela Vanzolini. Recentemente finalizou seu pós doutorado na Escola Politécnica no departamento de  Engenharia de produção da universidade de São Paulo (POLI-USP). Trabalha na  Faculdade de Tecnologia Temomecanica onde é professora titular do Departamento de Engenharia de Alimentos. Tem experiência na área de alimentos em Sustentabilidade industrial, segurança alimentar, Microbiologia e Bioquímica

João Amato Neto, PhD in Production Engineering, Professor, Departamento de Engenharia de Produção, Escola Politécnica da Universidade de São Paulo, São Paulo, SP, Brazil

Professor titular e chefe de Departamento de Engenharia de Produção da Poli-USP (Escola Politécnica da Universidade de São Paulo), no qual leciona as disciplinas de Economia de Empresas, Sustentabilidade e Produção e Redes de Cooperação Produtiva na graduação, no mestrado e no doutorado.  Professor convidado de Supply Chain Management (sourcing & purcharsing) e de Quality Management, no International Master in Industrial Management, no Politecnico di Milano (Itália) e pesquisador visitante na Universidade de Aachen (Alemanha), Werkzeugmaschinenlabor (WZL), Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH). É pós-doutor em Economia e Administração de Empresas pela Università Ca’ Foscari di Venezia (Itália). Livre-docente e Doutor em Engenharia de Produção pela POLI-USP, Mestre em Administração de Empresas pela Fundação Getúlio Vargas (EAESP-FGV) e Bacharel em Engenharia de Produção pela Escola de Engenharia de São Carlos da Universidade de São Paulo (EESC-USP); professor titular e chefe de Departamento de Engenharia de Produção da Poli-USP (Escola Politécnica da Universidade de São Paulo), no qual leciona as disciplinas de Economia de Empresas, Sustentabilidade e Produção e Redes de Cooperação Produtiva na graduação, no mestrado e no doutorado. É coordenador de cursos na Fundação Vanzolini e professor convidado de diversos programas de MBA da FIA (Fundação Instituto de Administração).

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Published

2021-04-29 — Updated on 2021-05-07

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How to Cite

Racowski, I., & Amato Neto, . J. (2021). Survey of the wheat and derivatives production chain regarding the 2030 Agenda and the SDG. Sustainability in Debate, 12(1), 59–100. https://doi.org/10.18472/SustDeb.v12n1.2021.36022 (Original work published April 29, 2021)