Vulnerabilities and perspectives of family agriculture in front of the pandemic of COVID-19

Experiences in the mountain environments of Rio de Janeiro state

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v15i4.23277

Keywords:

Agroecologia, Estratégias de Mercado, Sustentabilidade, Segurança alimentar e nutricional

Abstract

In the current context of the COVID-19 pandemic, populations in unfavorable social conditions are more fragile. Agroecology, responsible consumption, and fair trade are strategies to reduce this vulnerability. Experiences in the mountainous region of the state of Rio de Janeiro, related to rural areas to mitigate the consequences of the environmental tragedy that occurred in 2011, as well as the productive scenario and market of organic agriculture, can be references for reversing the effects of the pandemic. It is used interviews, bibliographic review, document analysis and knowledge of the local agricultural reality. It is concluded that the construction of sustainable societies requires agriculture with diversified production systems, with public policies aimed at strengthening social organizations, which recognize the importance of gender issues, contribute to collective processes of building adequate knowledge and favor fair market strategies that bring together farmers and consumers.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gerson José Yunes Antonio, Emater-RJ/Nova Friburgo, RJ. Brasil

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ (1988). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em assistência técnica, extensão rural, organização comunitária, capacitação de agricultores e práticas sustentáveis. Possui mestrado profissional  em Agricultura Organica pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, em parceria com a Embrapa Agrobiologia (2017). É estudante de doutorado pelo Programa de Pós-graduação em Ciência, Tecnologia e Inovação em Agropecuária (PPGCTIA), Programa Binacional Brasil/UFRRJ - Argentina/UNRC (2018). Atualmente exerce a função de Gerente Técnico - Regional Serrano, da Empresa de Assistência Técnica e Extensão Rural do Estado do Rio de Janeiro (EMATER-RIO).

 

Renato Linhares de Assis, Embrapa/NPTA- Nova Friburgo, RJ

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1984), mestrado em Agronomia (Ciências do Solo) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1993) e doutorado em Economia Aplicada pela Universidade Estadual de Campinas (2002). Atualmente é pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), junto ao Centro Nacional de Pesquisa de Agrobiologia, atuando no Núcleo de Pesquisa e Treinamento para Agricultores da Região Serrana Fluminense, e professor do programa de mestrado de Agricultura Orgânica - associação entre a Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro e a Embrapa Agrobiologia, bem como do programa de doutorado binacional em Ciência, Tecnologia e Inovação em Agropecuária - parceria entre a Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro e a Universidad Nacional de Rio Cuarto na Argentina. Tem experiência na área de Agroecologia, com ênfase em Desenvolvimento Rural, atuando principalmente com os seguintes temas: agricultura de montanha, agricultura familiar, agricultura orgânica, processos participativos de construção de conhecimentos, avaliação da sustentabilidade agrícola e políticas públicas.

 

Published

2021-04-22

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.