The PANC in food
narratives of rural women of Novo Cabrais (RS)
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v18i1.23709Keywords:
agroecology, biodiversity, non-conventional edible plants, food and nutrition securityAbstract
Non-conventional edible plants (PANC, in Portuguese) are plant species or parts of some plants that are not present in the food routine, despite having great nutritional importance. This study aims to investigate the traditional knowledge of PANC in food, according to the narrative of rural women of Novo Cabrais (RS). This is a qualitative research, developed through nine semi-structured interviews. The participants were contacted by the snowball sampling technique, and the data passed through content analysis. With this study, it was possible to verify that rural women value the ancestral food culture and show interest in knowing more about PANC and food nutrition. The protagonism of the women have emerged in their own narratuves in relation to the production and preparation of food, emphasizing the search for food and nutritional security, preserving the local agroecosystem and food culture.
Downloads
References
ALTIERI, Miguel, A. Agroecologia, agricultura camponesa e soberania alimentar. Presidente Prudente: Revista NERA, v. 13, n. 16, p. 22-32, 2010.
AMARAL, Cleomara N. do; COELHO-DE-SOUZA, Gabriela P.; SCHUCH, Ilaine; SOUZA, Marcelino de. Contribuições da produção de autoconsumo em quintais para a segurança alimentar e nutricional e renda em Jangada, Baixada Cuiabana, MT. Guaju, v. 2, n. 1, p. 102-119, 2016.
BARDIN, Laurence. Análise de conteúdo. São Paulo, SP: Edições 70, 2011. 229 p.
BIONDO, Eliane; FLECK, Matheus; KOLCHINSKI, Eliane M.; SANT’ANNA, Voltaire; POLESI, Rejane, G. Diversidade e potencial de utilização de plantas alimentícias não convencionais no Vale do Taquari, RS. Revista Eletrônica Científica da UERGS, v. 4, n.1, p. 61-90, 2018.
BOSQUILIA, Samira G. C. de C.; PIPITONE, Maria A. P. A importância da Soberania Alimentar no âmbito do Conselho de Alimentação Escolar no município de Piracicaba (SP). Segurança Alimentar e Nutricional, v. 26, p. 1-8, 2019.
BRASIL. Conselho Nacional de Saúde. Resolução nº 466, de 12 de dezembro de 2012. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 13 jun. 2013. seção 1, p. 59.
BRASIL, Evi C. de L.; GOMES, André de L.; BEZERRA, Monnara L. da S.; FÉRRER, Juliana A. da C.; BATISTA, Mônica da C.; OLIVEIRA, Rachel R. C. de; FIGUEIREDO, Climério A. de; KLUPPEL, Berta L. P. Nutracêuticos, alimentos funcionais e fitoterápicos: o uso das plantas na promoção, prevenção e restauração da saúde. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À DOCÊNCIA, 11., 2009. João Pessoa. Anais eletrônicos... João Pessoa: UFPB, 2009.
BRASIL. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília, DF: MDS, 2012. 68 p.
BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília, DF: MS, 2008. 210 p.
BRASIL. Presidência da República. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional (SISAN) com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Brasília, DF: Diário Oficial da União, Poder Executivo, Brasília, DF, 18 set. 2006. seção 1, p. 1.
CONCEIÇÃO, Ariane F. da; SCHNEIDER, Sergio. Internet e agricultura familiar: algumas percepções sobre as mudanças no meio rural. Margens, v. 13, n. 20, p. 59-71, 2019.
ECHER, Reges; MAUCH, Carlos R.; HEIDEN, Gustavo; KRUMREICH, Fernanda D. O saber sobre as Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) na Agricultura Familiar vinculada à Escola Família Agrícola da Região Sul (EFASUL), Canguçu, RS. Revista Thema, v. 19 n. 3, p. 635-655, 2021.
FARIA, Nalu. Economia feminista e agenda de luta das mulheres no meio rural. IN: BUTTO, Andrea (org.). Estatísticas rurais e a economia feminista: um olhar sobre o trabalho das mulheres. Brasília: MDA, 2009, p. 11-29.
GUAZI, Taísa S. Diretrizes para o uso de entrevistas semiestruturadas em investigações científicas. Revista Educação, Pesquisa e Inclusão, v. 2, p. 1-20, 2021.
IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Demográfico 2010. Rio de Janeiro: IBGE, 2010. Disponível em: < https://cidades.ibge.gov.br/brasil/rs/novo-cabrais/panorama> Acesso em: 18 jan. 2023.
KINUPP, Valdely F.; LORENZI, Harri. Plantas Alimentícias Não-Convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. São Paulo, SP: Instituto Plantarum, 2014. 768 p.
MADEIRA, Nuno R.; BOTREL, Neide. Contextualizando e resgatando a produção e o consumo das hortaliças tradicionais da biodiversidade brasileira. Revista Brasileira de Nutrição Funcional, v. 43, n. 78, p. 27-33, 2019.
MENASCHE, Renata; MARQUES, Flávia C.; ZANETTI, Cândida. Autoconsumo e segurança alimentar: a agricultura familiar a partir dos saberes e práticas da alimentação. Revista de Nutrição, v. 21, p. 145-158, 2008.
MINAYO, Maria C. de S.; DESLANDES, Suely F.; NETO, Otávio C.; GOMES, Romeu. Pesquisa Social: Teoria, Método e Criatividade. Petrópolis, RJ: Vozes, 2002. 80 p.
OLIVEIRA, Juliana A. de; ELTETO, Yolanda M.; ELTETO, Simone M.; CARDOSO, Irene M.; GUIMARÃES, Carla S. de F. O resgate das plantas da ancestralidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 11., 2019, São Cristóvão. Anais eletrônicos... São Cristóvão: UFS, 2019. Cadernos de Agroecologia, v. 15, n. 2, 2020.
PASCHOAL, Valéria; GOUVEIA, Isabela; SOUZA, Neiva dos S. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANCs): o potencial da biodiversidade brasileira. Revista Brasileira de Nutrição Funcional, v. 68, p. 8-14. 2016.
PEIXOTO, Lucas S.; DOURADO, Suzy H. A.; COSTA, Reginaldo V. da; REIS, Jefferson A.; TAVARES, Lucas F.; NASCIMENTO, Márcio A. N. do. Oficinas sobre plantas alimentícias não convencionais em um centro de referência e assistência social. Expressa Extensão, v. 24, n. 2, p. 27-38, 2019.
POLESI, Rejane G.; ROLIM, Rosângela; ZANETTI, Cândida; SANT'ANNA, Voltaire; BIONDO, Eliane. Agrobiodiversidade e segurança alimentar no Vale do Taquari, RS: plantas alimentícias não convencionais e frutas nativas. Revista Científica Rural, v. 19, n. 2, p. 118-135, 2017.
SFOGGLIA, Natalia; BIONDO, Elaine; ZANETTI, Cândida; CHEROBINI, Luciane; KOLCHINSKI, Eliane M.; SANT’ANNA, Voltaire. Caracterização da agrobiodiversidade no Vale do Taquari, RS: levantamento florístico, consumo e agroindustrialização de hortaliças não convencionais. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 36, n. 3, p. 1-12, 2019.
SILVA, Ívina A. da; CAMPELO, Lucas H. de B. P.; PADILHA, Maria do R. de F.; SHINOHARA, Neide K. S. Mecanismos de resistência das plantas alimentícias não convencionais (PANC) e benefícios para a saúde humana. Anais da Academia Pernambucana de Ciências Agronômicas, v. 15, p. 77-91, 2018.
SPANHOLI, Maira L.; BARRETO, Marliton R. Uso popular de recursos vegetais e perfil socioeconômico de moradores de comunidades rurais de Sinop, Mato Grosso, Brasil. Gaia Scientia, v. 12, n. 1, p. 108-127, 2018.
VIANA, Mayara M. S.; CARLOS, Lanamar A.; SILVA, Ernani C.; PEREIRA, Silvia M. F.; OLIVEIRA, Daniela B.; ASSIS, Maria L. V. Composição fitoquímica e potencial antioxidante de hortaliças não convencionais. Horticultura Brasileira, v. 33, n. 4, p. 504-509, 2015.
VINUTO, Juliana. A amostragem em bola de neve na pesquisa qualitativa: um debate em aberto. Temáticas, Campinas, v. 22, n. 44, p. 203-220, 2014.
ZANETTI, Cândida; BIONDO, Elaine; KOLCHINSKI, Eliane M.; KAMPHORST, Raquel C. M.; SEVERGNINI, Paulo R.; AZEVEDO, Gabriela D. de; FLECK, Matheus; TURATTI, Tatiane. Mulheres e PANCs: resgatando hábitos e saberes alimentares no Vale do Taquari, RS. Revista Ciência em Extensão. v. 16, p.84-100, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Flávia Micheli Glasenapp Borstmann, Fernanda Ludwig, Luana Ribeiro Borges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright Notice
The copyright of articles published in this journal remains with the authors, with first publication rights for the journal.
License
When published in this open access journal, licensed through CC BY 4.0, articles are distributed free of charge and can be shared and adapted for any purpose, including commercial. As attribution of use, the license requires that due credit be given, with a link to the license and indication of changes. This does not mean that the licensor endorses the use of the information in the article, or the person who used this information. It also implies the impossibility of applying legal or technological measures that restrict the use of the information by third parties.