Soil attributes and common bean yield after the combination of green manuring with organic composts and/or rhizobium inoculation

Authors

  • Flávia Aparecida de Alcântara Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa.
  • Luis Fernando Stone Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
  • Enderson Petrônio de Brito Ferreira Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
  • Alexandre Bryan Heinemann Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v17i3.23544

Keywords:

Phaseolus vulgaris L., green manures, composting, rhizobium

Abstract

 

The combination of soil management practices in Agroecology is common but little studied. This work evaluated the effects of green manures, organic compounds and inoculation of seeds with rhizobia on the soil and yield of common bean. It was a randomized block design, split plots and four replications for two seasons. The plots included: sunn hemp, jack bean and dwarf velvet bean. The subplots, in addition to the control (F1), included: F2 (inoculation), F3 (organic compost to supply 60 kg ha-1 of N) and F4 (inoculation plus organic compost to supply 30 kg ha-1 of N). Soil samples (0.0-0.10 m) were collected before the 1st and after the 2nd harvest. Physical and biological parameters were not changed, as well as organic matter. The jack bean contributed more Ca and Mg to the soil; F3 provided more P, Ca, Mg and Zn and, increased pH. In the 1st harvest, the yield was higher after jack bean; while in the 2nd harvest it occurred after sunn hemp and velvet bean and seed inoculation.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Flávia Aparecida de Alcântara, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa.

Embrapa Arroz e Feijão, Departamento de Pesquisa & Desenvolvimento, Áreas de Fertilidade do Solo e Agroecologia, atuando principalmente nos seguintes temas: manejo do solo em sistemas agroecológicos, desenvolvimento de fertilizantes orgânicos e organominerais para sistemas agroecológicos, adubação verde e plantas de uso múltiplo e pesquisa participativa.

Luis Fernando Stone, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa

Pesquisador/Embrapa Arroz e Feijão. Doutor em Solos e Nutrição de Plantas/Universidade de São Paulo. Santo Antônio de Goiás, GO, Brasil. 0000-0003-3089-6381. luis.stone@embrapa.br

References

AGNE, Sandra, A.A.; KLEIN, Vilson, A. Matéria orgânica e atributos físicos de um Latossolo Vermelho após aplicações de dejeto de suínos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 7, p. 720-726, 2014.

ALMEIDA, Karina; CÂMARA, Francisco, L.A. Produtividade de biomassa e acúmulo de nutrientes em adubos verdes de verão, em cultivos solteiros e consorciados. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 6, n. 2, p. 55-62, 2011.

ALVARES, Clayton, A.; STAPE, José, L.; SENTELHAS, Paulo, C.; GONÇALVES, José, L.M.; SPAROVEK, Gerd.Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v. 22, n.6, p.711-728,2013.

AMBROSANO, Edmilson, J.; WUTKE, Elaine, B.; SALGADO, Gabriela, C.; ROSSI, Fabricio; DIAS, Fábio, L.F.; TAVARES, Silvio; OTSUK, Ivani, P. Caracterização de cultivares de mucuna quanto a produtividade de fitomassa, extração de nutrientes e seus efeitos nos atributos do solo. Cadernos de Agroecologia, v. 11, n. 2, p. 1-9, 2016.

ANDRADE, Divas, S.; HAMAKAWA, Paulo, J. Estimativa do número de células viáveis de rizóbio no solo e em inoculantes por infecção em plantas. In: HUNGRIA, Mariângela; ARAUJO, Ricardo S. (Ed.). Manual de métodos empregados em estudos de microbiologia agrícola. Brasília, DF: Embrapa-SPI, 1994. p.63-94.

ARAUJO, Aridouglas, S.; SILVA, José, E. C.; SANTOS, Antônio, C.; SILVA NETO, Sabino, P.; DIM, Valdinéia, P.; ALEXANDRINO, Emerson. Substituição de nitrogênio por esterco bovino na produtividade de forragem e qualidade do solo. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 12, n. 4, p. 852-866, 2011.

BARBOSA, Flávia, R.; GONZAGA, Augusto, C.O. (Ed.). Informações técnicas para o cultivo do feijoeiro-comum na Região Central-Brasileira: 2012-2014. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2012. 247p. (Documentos, 272).

BERTOLDO, Juliano, G.; PELISSER, Amanda; SILVA, Raquel, P.; FAVRETO, Rodrigo; OLIVEIRA, Luciene, A.D. Alternativas na fertilização de feijão visando a reduzir a aplicação de N-ureia. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 45, n. 3, p. 348-355, 2015.

BOWLES, Timothy, M.; ACOSTA-MARTÍNEZ, Veronica; CALDERÓN, Francisco; JACKSON, Louise, E. Soil enzyme activities, microbial communities, and carbon and nitrogen availability in organic agroecosystems across an intensively-managed agricultural landscape. Soil Biology and Biochemistry, v. 68, p. 252- 262, 2014.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de métodos analíticos oficiais para fertilizantes minerais, orgânicos, organominerais e corretivos. Brasília, DF, 2014. 220 p.

CALVO, Cássio, L.; FOLONI, José, S.S.; BRANCALIÃO, Sandro, R. Produtividade de fitomassa e relação C/N de monocultivos e consórcios de guandu-anão, milheto e sorgo em três épocas de corte. Bragantia, v. 69, n. 1, p. 77-86, 2010.

CARDOSO, Ricardo, A.; BENTO, Anderson, S.; MORESKI, Humberto, M.; GASPAROTTO, Francielli. Influência da adubação verde nas propriedades físicas e biológicas do solo e na produtividade da cultura de soja. Semina: Ciências Biológicas e da Saúde, v. 35, n. 2, p. 51-60, 2014.

CARVALHO, Arminda, M.; MARCHÃO, Robélio, L.; BUSTAMANTE, Maria, M.C.; ALCÂNTARA, Flávia, A.; COSER, Taís, R. Characterization of cover crops by NMR spectroscopy: impacts on soil carbon, nitrogen and phosphorus under no tillage regimes. Revista Ciência Agronômica, v. 45, n. 5, p. 968-975, 2014.

CARVALHO, João, L.N.; CERRI, Carlos, E.P.; FEIGL, Brigitte, J.; PICCOLO, Marisa, C.; GODINHO, Vicente, P.; CERRI, Carlos, C. Carbon sequestration in agricultural soils in the Cerrado region of the Brazil Amazon. Soil and Tillage Research, v. 103, n. 2, p. 342-349, 2009.

CARVALHO, Maria, C.S. Adubação. In: SILVEIRA, Pedro, M. (Ed.). Árvore do conhecimento: feijão. 2012. Disponível em: <https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/feijao/producao/adubacao>. Acesso em: 29 set. 2022.

CHERUBIN, Maurício, R.; EITELWEIN, Mateus, T.; FABBRIS, Cristiano; WEIRICH, Sidinei, W.; SILVA, Rodrigo, F.; SILVA, Vanderlei, R.; BASSO, Claudir, J. Qualidade física, química e biológica de um latossolo com diferentes manejos e fertilizantes. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 39, n. 2, p. 615-625, 2015.

COÊLHO, Jackson, D. Produção de grãos – feijão, milho e soja. Caderno Setorial ETENE, ano 3, n. 51, p. 1-14, 2018.

CONAB. Acompanhamento da safra brasileira de grãos safra 2021/22: 2º Levantamento. Brasília, DF, nov. 2021. Disponível em: <https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/graos/boletim-da-safra-de-graos>. Acesso em: 19 nov. 2021.

CUNHA Eurâimi, Q.; STONE, Luís, F.; DIDONET, Agostinho, D.; FERREIRA, Enderson, P.B.; MOREIRA, José, A.A.; LEANDRO, Wilson, M. Atributos químicos de solo sob produção orgânica influenciados pelo preparo do solo e por plantas de cobertura. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 15, n. 10, p. 1021-1029, 2011a.

CUNHA Eurâimi, Q.; STONE, Luis, F.; FERREIRA, Enderson, P.B.; DIDONET, Agostinho, D.; MOREIRA, José, A.A. Atributos físicos, químicos e biológicos de solo sob produção orgânica impactados por sistemas de cultivo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 16, n. 1, p. 56-63, 2011b.

FAVARATO, Luiz, F.; SOUZA, Jacimar, L.; GUIMARÃES, Gabriel, P. Alterações químicas do solo após sucessão crotalária/milho-verde associadas a níveis de N em compostos. Horticultura Brasileira, v. 31, n. 2, p. S2226-S2233, 2014.

FAVARATO, Luiz, F.; SOUZA, Jacimar, L.; GALVÃO, João, C.C.; SOUZA, Caetano, M.; GUARÇONI, Rogério, C. Atributos químicos do solo com diferentes plantas de cobertura em sistema de plantio direto orgânico. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v.5, n. 2, p.19-28, 2015.

FERREIRA, Enderson, P.B.; STONE, Luís, F.; PARTELLI, Fábio, L.; DIDONET, Agostinho, D. Produtividade do feijoeiro comum influenciada por plantas de cobertura e sistemas de manejo do solo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 15, n. 7, p. 695-701, 2011.

FERREIRA, Juliana, G.; SILVA, Nilton, A.; VENTUROSO, Luciano, R. Uso do fertilizante organomineral (Fertpeixe) para adubação do feijão. Saber Científico, v. 9, n. 1, p. 112 – 120, 2020.

FERREIRA, Leonardo, E.; SOUZA, Eliziete, P.; CHAVES, Arilene, F. Adubação verde e seu efeito sobre os atributos do solo. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 7, n. 1, p. 33-38, 2012.

FRANCHINI, Júlio, C.; MIYAZAWA, Mario; PAVAN, Marcos, A.; MALAVOLTA, Eurípedes. Dinâmica de íons em solo ácido lixiviado com extratos de resíduos de adubos verdes e soluções puras de ácidos orgânicos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.34, n. 12, p. 2267-2276, 1999.

GALLO, Anderson, S.; GUIMARÃES, Nathalia, F.; SOUZA, Maicon, D.B.; AGOSTINHO, Patrícia, R.; GOMES, Simone, S.; SILVA, Rogério, F. Produtividade da cultura do feijoeiro em sucessão a adubos verdes, com adição de dejeto líquido de suínos. Revista de la Facultad de Agronomía, v. 114, n. 3, p. 45-51, 2015.

GERLACH, Gustavo, A.; ARF, Orivaldo; SILVA, Juliano; YANO, Elcio. Aplicação de fertilizante orgânico e mineral em feijoeiro irrigado no período “de inverno”. Enciclopédia Biosfera, v. 9, n. 16, p. 285-294, 2013.

GOMES, Jerônimo, A.; SCAPIM, Carlos, A.; BRACCINI, Alessandro, L.; VIDIGAL FILHO, Pedro, S.; SAGRILO, Edvaldo; MORA, Freddy. Adubações orgânica e mineral, produtividade do milho e características físicas e químicas de um ArgissoloVermelho-Amarelo. Acta Scientiarum Agronomy, v. 27, n. 3, p. 521-529, 2005.

HICKMANN, Clério; COSTA, Liovando, M. Estoque de carbono no solo e agregados em Argissolo sob diferentes manejos de longa duração. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.16, n.10, p.1055–1061, 2012.

HUNGRIA, Mariangela; VARGAS, Milton, A.T. Environmental factors affecting N2 fixation in grain legumes in the tropics, with emphasis on Brazil. Field Crops Research, v. 65, n. 2/3, p. 151-164, 2000.

LEAL, Marco, A.A.; GUERRA, José, G.M.; ESPINDOLA, José, A.A.; ARAÚJO, Ednaldo, S. Compostagem de misturas de capim-elefante e torta de mamona com diferentes relações C:N. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.17, n.11, p.1195–1200, 2013.

LIMA, Ana, C.R.; BRUSSAARD, Lijbert; TOTOLA, Marcos, R.; HOOGMOED, Willem, B.; GOEDE, Ron, G.M. A functional evaluation of three indicator sets for assessing soil quality. Applied Soil Ecology, v. 64, n. 2, p.194-200, 2013.

LOURENTE, Elaine, R.P.; MERCANTE, Fábio, M.; ALOVISI, Alessandra, M.T.; GOMES, Cezesmundo, F.; GASPARINI, Adriano, S.; NUNES, Cássio, M. Atributos microbiológicos, químicos e físicos de solo sob diferentes sistemas de manejo e condições de cerrado. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 41, n. 1, p. 20- 28, 2011.

MARTINS, Jéssyca, D.L.; MOURA, Márcio, F.; OLIVEIRA, João, P.F.; OLIVEIRA, Marcos; GALINDO, Cathylen, A.F. Esterco bovino, biofertilizante, inoculante e combinações no desempenho produtivo do feijão comum. Revista Agro@mbiente On-line, v. 9, n. 4, p. 369-376, 2015.

MÓSQUERA, Martín, P.; REYES, Oscar, E.S.; PRAGER, Marina, S.; GALLEGO, José, M.; SÁNCHEZ, Diego, I.A. Abonos verdes: tecnología para el manejo agroecológico de los cultivos. Agroecología, v.7, n.1, p. 53-62,2012.

MOSTASSO, Lilian; MOSTASSO, Fabio, L.; DIAS, Beatriz, G.; VARGAS, Milton, A.T.; HUNGRIA, Mariângela. Selection of bean (Phaseolus vulgaris L.) rhizobial strains for the Brazilian Cerrados. Field Crops Research, v. 73, n. 2/3, p. 121-132, 2002.

NAKAO, Allan, H.; RODRIGUES, Ricardo, A.F.; SOUZA, Marcelo, F.P.; DICKMANN, Lourdes; CATALANI, Gabriela, C.; CENTENO, Daniela, C. Aplicação de composto orgânico e adubo químico no feijoeiro e seu efeito residual sobre a cultura do milho. Cultura Agronômica, v.25, n.4, p.387-400, 2016.

NASCIMENTO, Alexandre, F.; MATTOS, Jorge, L.S.; MENDONÇA, Eduardo, S. Decomposição da biomassa de adubos verdes no sudoeste de Mato Grosso e sua estimativa pelo modelo NDICEA. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 11, n. 4, p. 319-327, 2016.

NELSON, Darrell, W.; SOMMERS, Lee, E. Total carbon, organic carbon, and organic matter. In: SPARKS, A.L. et al. (Ed.). Methods of soil analysis. Madison: American Society of Agronomy: Soil Science Society of America, 1996. p. 961-1010. Part 3: Chemical methods.

OLIVEIRA, Leandra, B.; ACCIOLY, Adriana, M.A.; MENEZES, Rômulo, S.C.; ALVES, Romildo, N.; BARBOSA, Flávia, S.; SANTOS, Carlos, L.R. Parâmetros indicadores do potencial de mineralização do nitrogênio de compostos orgânicos. Idesia, v. 30, n. 1, p. 65-73, 2012.

PADOVAN, Milton, P.; MOTTA, Ivo, S., CARNEIRO, Leandro, F.; MOITINHO, Mara, R.; FERNANDES, Shaline, S.L. Acúmulo de fitomassa e nutrientes e estádio mais adequado de manejo do feijão-de-porco para fins de adubação verde. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 6, n. 3, p. 182-190, 2011.

PAVINATO, Paulo, S.; ROSOLEM, Ciro, A. Disponibilidade de nutrientes no solo: decomposição e liberação de compostos orgânicos de resíduos vegetais. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 32, n. 3, p. 911-920, 2008.

PEREIRA, Leandro, B.; ARF, Orivaldo; SANTOS, Neli, C.B.; OLIVEIRA, Aline, E.Z.; KOMURO, Lauro, K. Manejo da adubação na cultura do feijão em sistema de produção orgânico. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 45, n. 1, p. 29-38, 2015.

PICAZEVICZ, Angelita, A.C.; SHOCKNESS, Leonardo, S.F.; RODIRGUES, Bruno, H.S.; SILVA, Kenad, A.M.; MARQUARTE, Luciano; ELLER, Marcos, H. D.; JASINSKI, João, V.A.; SOUZA, Weverton, F.L. Características físicas, químicas e biológicas do solo em resposta a adubos verdes na Amazônia Ocidental. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 11, n. 1, p. 213-217, 2021.

POSSE, Sheila, C.P.; RIVA-SOUZA, Elaine, M.; SILVA, Geraldo, M.; FASOLO, Luciano, M.; SILVA, Marcelo, B.; ROCHA, Marcio, A.M. Informações técnicas para o cultivo do feijoeiro-comum na região Central-Brasileira: 2009-2011. Vitória: Incaper, 2010. 245 p. (Documentos, 191).

R DEVELOPMENT CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. Vienna, 2018. Disponível em: <http://www.R-project.org>. Acesso em: 25 maio 2018.

RIVERO HERRADA, Marisol; MOZENA, Leandro, W.; FERREIRA, Enderson, P.B. Leguminosas isoladas e consorciadas com milheto em diferentes sistemas de manejo do solo no feijão orgânico. Terra Latinoamericana, v. 35, n. 4, p. 293-299, 2017.

SANTOS, Humberto, G.; JACOMINE, Paulo, K.T.; ANJOS, Lúcia, H.C.; OLIVEIRA, Virlei, A.; LUMBRERAS, José, F.; COELHO, Maurício, R.; ALMEIDA, Jaime, A.; CUNHA, Tony, J.F.; OLIVEIRA, João, B. Sistema brasileiro de classificação de solos.3.ed. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 353p.

SCHERER, Eloi, E.; NESI, Cristiano, N.; MASSOTTI, Zemiro. Atributos químicos do solo influenciados por sucessivas aplicações de dejetos suínos em áreas agrícolas de Santa Catarina. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 34, n. 3, p. 1375-1383, 2010.

SCHERER, Eloi, E.; SPAGNOLLO, Evandro. Propriedades químicas do solo e produtividade de milho e feijão no sistema orgânico com uso de diferentes fontes de adubo. Revista Agropecuária Catarinense, v.27, n.1, p.80-85, 2014.

SILVA, Silvando, C.; XAVIER, Luciano, S.; SANTANA, Neiva, M.P.; CARDOSO, Gleice, M.; PELEGRINI, Jose, C. Informações meteorológicas para pesquisa e planejamento agrícola, referentes ao município de Santo Antônio de Goiás, GO - 2001. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2002. 21p. (Documentos, 136).

SILVA, Victor, M.; TEIXEIRA, Alex, F.R.; REIS, Edvaldo, F.; BENASSI, Antônio, C.; MENDONÇA, Eduardo, S. Atributos químicos do solo em sistemas de adubação orgânica de café conilon. Coffee Science, v. 8, n. 4, p. 469-477, 2013.

SORATTO, Rogério, P., CRUSCIOL, Carlos, A.C.; COSTA, Claudio, H.M.; FERRARI NETO, Jayme; CASTRO, Gustavo, S.A. Produção, decomposição e ciclagem de nutrientes em resíduos de crotalária e milheto, cultivados solteiros e consorciados. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.47, n.10, p.1462-1470, 2012.

SOUZA, Jacimar, L.; GUIMARÃES, Gabriel, P.; FAVARATO, Luiz, F. Desenvolvimento de hortaliças e atributos do solo com adubação verde e compostos orgânicos sob níveis de N. Horticultura Brasileira, v.33, n. 1, p. 19-26, 2015.

STONE, Luís, F.; FERREIRA, Enderson, P.B.; DIDONET, Agostinho, D.; HEINEMANN, Alexandre, B.; OLIVEIRA, Jaison, P. Correlação entre a produtividade do feijoeiro no sistema de produção orgânica e atributos do solo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 17, n.1, p.19-25, 2013.

TEIXEIRA, Paulo, C.; DONAGEMMA, Guilherme, K.; FONTANA, Ademir; TEIXEIRA, Wenceslau, G. (Ed.). Manual de métodos de análise de solo. 3. ed. Brasília, DF: Embrapa, 2017. 574p.

TRINDADE-SANTOS, Matheus, E.; CASTRO, Marina, S. Manejo ecológico do solo: chave para o processo de transição agroecológica. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 16, n. 1, p. 16-27, 2021.

VANCE, Eric, D.; BROOKES, Philip, C.; JENKINSON, David, S. An extraction method for measuring soil microbial biomass C. Soil Biology and Biochemistry, v. 19, n. 6, p.703-707, 1987.

VENTURINI, Saulo, F.; ANTONIOLLI, Zaida, I.; STEFFEN, Ricardo, B.; VENTURINI, Evandro, F.; GIRACCA, Ecila, M.N. Efeito do vermicomposto, ureia e inoculação com Rhizobium phaseoli na cultura do feijoeiro. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 4, n. 1, p. 52-59, 2005.

VEZZANI, Fabiane, M.; MIELNICZUCK, João. Agregação e estoque de carbono em argissolo submetido a diferentes práticas de manejo agrícola. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 35, n. 1, p. 213-223, 2011.

Published

2022-10-04

Issue

Section

Artigos

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.