The efficiency of Trichoderma spp. on the growth of açaizeiro seedlings (Euterpe oleracea Mart.)
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v17i4.23629Keywords:
Açaí, biomass, bioproducts, plant growth, palm treeAbstract
The quality of açaí seedlings can influence the survival and productivity of the plants in the orchard. The use of microorganisms during the process of seedlings production could help on the adaptation of the plants for the transplanting moment. This work analyzed the effects of Trichoderma spp. inoculation on the growth of açaí seedlings. An experiment with replication was carried out, considering three fungal isolates and two inoculation methods influencing both chemical and biometric variables. The plant height, stem diameter and number of leaves were evaluated every 15 days. In the final period, root length, shoot and root dry mass, total dry mass and foliar macro and micronutrient contents were measured. The results showed that the inoculated seedlings had a significant increase in the height and diameter of the collar, indicating the ability to use these microorganisms as growth promoters, which may influence the quality of the seedlings and increase the chances of their survival in the field.
Downloads
References
ALMEIDA, Ueliton, O.; ANDRADE NETO, Romeu, C.; LUNZ, Aureny, M. P.; COSTA, David, A.; ARAÚJO, James, M.; RODRIGUES, Maria, J. S. Crescimento de açaizeiro (Euterpe precatoria Mart.) consorciado com bananeira. Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 5, n. 3, p. 154–166, 2018. Disponível em: <https://periodicos.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/2177>. Acesso em: 22 Fev. 2020.
ARAÚJO, James, M. Adubo de liberação lenta e ambiente na produção de mudas de açaizeiro (Euterpe oleracea). 2017. 83 f. Dissertação de mestrado – Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Universidade Federal do Acre, 2017.
ARAÚJO, Cleyton, S.; RUFINO, Conceição, P. B.; BEZERRA, Jessica, L. S.; ANDRADE NETO, Romeu, C.; LUNZ, Aureny, M. P. Crescimento de mudas de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) submetidas a diferentes doses de fósforo. Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 5, n. 1, p. 102–111, 2018. Disponível em: <https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1091405/1/26615.pdf>. Acesso em: 20 Jan. 2020.
BEZERRA, Jéssica, L. S.; ANDRADE NETO, Romeu, C.; LUNZ, Aureny, M. P.; ARAÚJO, Cleyton, S.; ALMEIDA, Ueliton, O. Fontes e doses de nitrogênio na produção de mudas de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.). Enciclopedia Biosfera, v. 15, n. 27, p. 29-40, 2018. Disponível em: <https://www.conhecer.org.br/enciclop/2018a/agrar/fontes.pdf>. Acesso em: 21 Mar. 2020.
CHAGAS JUNIOR, Aloisio F.; .SOUZA, Manuella .; MARTINS, Albert L.L.; LIMA, Celso A., SOUSA, Kellem Â.O.; SANTANA, Paulo A.A.C.P.; LOPES, Milena B.; CHAGAS, Lillina F.B. Eficiência de Trichoplus (Trichoderma asperellum) como promotor de crescimento vegetal em soja em campo no cerrado. Research, Society and Development, v. 11, n. 5, p. 1-13, e 16111527970, 2022.
D'ARACE, Larissa, M. B.; PINHEIRO, Klewton, A. O.; GOMES, Jaqueline, M.; CARNEIRO, Francimary, S.; COSTA, Nisangela, S. L.; ROCHA, Eduardo, S.; SANTOS, Mario, L. Produção de açaí na região norte do Brasil. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, v. 10, n. 5, p. 15-21, 2019. Disponível em: <http://www.sustenere.co/index.php/rica/article/view/CBPC2179-6858.2019.005.0002>. Acesso em: 19 Mar. 2019.
DA SILVA, Alasse, O.; MERA, Willian, Y. W. L.; SANTOS, Dayla, C. R.; SOUZA, Daiane, P.; SILVA, Christian, G. N.; RAIOL, Lucas, L.; SILVA JÚNIOR, Antônio, M. G.; SILVA, Dioclea, A. S.; VIÉGAS, Ismael, J. M. Estudo da produção de açaí (Euterpe oleracea Mart.): aspectos econômicos e produtivos baseados nos anos de 2015 a 2017. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 1, p. 1629-1641, 2020.
DICKSON, Alexander; LEAF, Albert, L.; HOSNER, John, F. Quality appraisal of white spruce and white pine seedling stock in Nurseries. Forestry Chronicle, v. 36, n.01, p. 10-13. 1960. Disponível em: <https://pubs.cif-ifc.org/doi/pdf/10.5558/tfc36010-1>. Acesso em: 19 Mar. 2019.
EMBRAPA. Produtos florestais não madeireiros: uso sustentável de açaí, andiroba, castanha e cipó-titica. 2012. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1005349/produtos-florestais-nao-madeireiros-uso-sustentavel-de-acai-andiroba-castanha-e-cipo-titica#:~:text=Publica%C3%A7%C3%B5es-,PRODUTOS%20florestais%20n%C3%A3o%20madeireiros%3A%20uso%20sustent%C3%A1vel%20de%20a%C3%A7a%C3%AD%2C%20andiroba%2C,%2C%20ra%C3%Adzes%2C%20cascas%20e%20resinas.>. Acesso em: 26 Set. 2022.
EMBRAPA. Boas práticas na cadeia de produção do açaí. Brasília. 2021. Disponível em: <https://www.embrapa.br/documents/10180/46878777/Guia+de+Neg%C3%B3cio+-+Boas+pr%C3%A1ticas+na+cadeia+de+produ%C3%A7%C3%A3o+do+a%C3%A7a%C3%AD/7d697df0-97ae-f4b6-bff4-4a1c662e11ab>, Acesso em: 26 Set. 2022.
GONÇALVES, Danielly, C. M.; GAMA, João, R. V.; CORRÊA, Jesus, A. J.; OLIVEIRA JUNIOR, Raimundo, C. Uso de produtos florestais não madeireiros em comunidades da Flona Tapajós. Nativa, v. 9, n. 3. 2021. Disponível em: <https://www.researchgate.net/publication/353342243_Uso_de_produtos_florestais_nao_madeireiros_em_comunidades_da_Flona_Tapajos>. Acesso em: 26 Set. 2022
LOBO, Ana, C. M.; VELASQUE, Leandra, F. L. Revisão de literatura sobre os efeitos terapêuticos do açaí e sua importância na alimentação. Biosaúde, v. 18, n. 2, p. 97-106 2016. Disponível em: <https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/biosaude/article/view/27624>. Acesso em: 16 mar. 2020.
MARTINS, Albert, L. L.; RAMOS, Antônio, C. C.; SOUZA, Clóvis, M.; SOARES, Layssah, P.; CHAGAS, Lillian, F. B.; CHAGAS JR, Aloísio, F. Trichoderma spp. como promotor de crescimento na fase inicial de mudas de Carica papaya L. Cadernos de Agroecologia, v. 13, n. 1. 2018.
MEDEIROS, Flávio, H. V.; GUIMARÃES, Rafaela, A.; SILVA, Júlio, C. P.; CRUZ-MAGALHÃES, Valter; SOUZA, Jorge, T. Trichoderma: interações e estratégias. In: MEYER, M. C.; MAZARO, S. M.; DA SILVA, J. C. (org.). Trichoderma: uso na agricultura. 1ª ed. Brasília, DF: Embrapa, 2019. 219 – 234.
MELO JÚNIOR, José, A. G. A inoculação com microrganismos afeta positivamente a arquitetura do sistema radicular e o acúmulo de nutrientes em mudas de Euterpe oleracea (Mart.). 2020. 55 f. Dissertação de mestrado – Campus Universitário de Belém, Universidade Federal Rural da Amazônia, 2020.
MELO, Gisely, S.; COSTA, Francimara, S.; SILVA, Luiz, C. O cenário da produção de açaí (Euterpe spp.) no estado do amazonas. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 7, p. 71536-71549, 2021.
NUNES, Rafaela, L. S.; OLIVEIRA, Paula, S. T.; PEREIRA, Ramón, Y. F.; SANTANA, Myllenna, S.; MORAIS, Silvan, F.; CARNEIRO, Carlos, A. M.; SILVA-MATOS, Raissa, R. S. Produção de mudas de açaí submetidas a doses de substâncias húmicas e adubo foliar. In: SILVA-MATOS, Raissa, R. S.; FURTADO, Mariléia, B.; FARIAS, Maryzélia, F. (org.). Tecnologia de produção em fruticultura. Ponta Grossa, PR: Atena Editora. 2019. p. 20 – 30.
REIS, Janaine, M. R.; RODRIGUES, Jaqueline, F.; REIS, Marcelo, A. Produção de mudas de maracujazeiro amarelo com diferentes substratos. Enciclopedia Biosfera, v. 10, n. 18, p.2423-2428, 2014.
RODRIGUES, Rodrigo, A.; AMARAL, Ester, A.; GALVÃO, Andréia, S. Acrofauna em açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) conduzido em diferentes sistemas de cultivo. Revista Agro@mbiente On-line, v. 10, n. 3, p. 273-281, 2016.
RONCHI, Helena, S.; COUTINHO, Emily, T.; BONFIM, Filipe, P. G. Espécies alimentícias e medicinais nativas: produtos florestais não madeireiros e potencial de exploração sustentável. Ciência Florestal, v. 32, n. 3. p 1149-1164, 2022.
SILVA, Danielle, A. Caracterização temporal da temperatura do ar e sua relação com os elementos climáticos e eventos na cidade de Boa Vista – Roraima. 2018. 72 f. Dissertação de mestrado – Programa de Pós-Graduação em Geografia, Universidade Federal de Roraima, 2018.
SILVA, Fernanda, G. C. SILVA, Fernanda, G. C.; NASCIMENTO, Ticiano, G.; LIRA, Giselda, M.; BASILIO JUNIOR, Irinaldo, D.; BORGES, Arthur, L. T. F.; BALLIANO, Tatiane, L. Óleo de Euterpe oleracea (açaí): produção científica e prospecção tecnológica. Revista Humanidade e Inovação, v. 9, n. 13, p. 178-190, 2022.
SNEATH, Peter, H.; SOKAL, Robert, R. Numerical taxonomy: the principles and practice of numerical classification. San Francisco: W. H. Freeman. 573 p. 1973.
SOUZA, Carlos, A. M.; OLIVEIRA, Rone, B.; MARTINS FILHO, Sebastião; LIMA, Julião, S. S. Crescimento em campo de espécies florestais em diferentes condições de adubações. Ciência Florestal, v. 16, n. 3, p. 243-249, 2006.
SOUSA, Luiz, A. S.; JARDIM, Mário, A. G. Produção foliar em mudas de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) em área de vegetação secundária no nordeste paraense. Revista Brasileira de Biociências, v. 5, supl. 1, p. p. 225-227, 2007.
STEFFEN, Gerusa et al. Trichoderma asperelloides promove crescimento inicial em mudas de Corymbia citriodora. Enciclopedia Biosfera, v. 16, n. 29, p. 1699-1708, 2019.
STEWART, Alison; HILL, Robert. Applications of Trichoderma in plant growth promotion. In: GUPTA, Vijai, K. et al. (Edit.). Biotecnology and Biology of Trichoderma. Amsterdam: Elsevier, 2014. p.415 – 425.
TAVARES, Rozane, F. M. Crescimento e fisiologia de mudas de açaí e juçara cultivadas sob estresse hídrico. 2017. 88 f. Dissertação de mestrado – Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, 2017.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Renata Pio-Gonçalves, Hyanameyka Evangelista de Lima-Primo, Daniel Augusto Schurt, Alexandre Curcino, Eliane do Nascimento Cunha , Plínio Henrique Oliveira Gomide
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de direitos autorais
Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista permanecem com os autores, com direitos de primeira publicação para a revista.
Licença
Quando publicados nesta revista de acesso aberto, licenciados por meio do CC BY 4.0, os artigos são distribuídos gratuitamente, podendo ser compartilhados e adaptados para qualquer finalidade, inclusive comercial. Como atribuição de uso, a licença exige que seja dado o devido crédito, com um link para a licença e indicação de alterações. Isso não significa que o licenciante endosse o uso das informações do artigo, ou a pessoa que usou essas informações. Implica, também a, impossibilidade de aplicação de medidas legais ou tecnológicas que restrinjam o uso da informação por terceiros.