Ubiquity and Information Science

Authors

  • Fabricio Foresti Universidade Federal de Santa Catarina, Departamento de Ciência da Informação, Florianópolis, SC, Brasil'
  • Varvakis Gregorio Universidade Federal de Santa Catarina, Departamento de Engenharia do Conhecimento, Florianópolis, SC, Brasil
  • Angel Freddy Godoy Vieira Universidade Federal de Santa Catarina, Departamento de Ciência da Informação, Florianópolis, SC, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.26512/rici.v12.n1.2019.19106

Keywords:

Information Science. Mobile Devices. Ubiquity.

Abstract

Ubiquity is the virtual presence in many places concomitantly and is closely linked to the contemporary phenomena of access and use of information. The objective this bibliographic research is show the ubiquitous nature of information and explore the consequences of ubiquity in users. The methodological procedures adopted are the search for articles from the Social Sciences area in bases Brapci, Scopus and Google Academic, with the term ubiquity in text, without temporal restrictions. The results show that ubiquity is not a new topic in Information Science, although little discussed. It becomes evident that the user is transformed and load the weight of ubiquity in many ways. The conclusions are the goals of exploring the topic about ubiquity under look of Information Science has been achieved, but that many other studies are needed with others methods to fully understand the ubiquity phenomenon and its impacts on the new mobile user.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Fabricio Foresti, Universidade Federal de Santa Catarina, Departamento de Ciência da Informação, Florianópolis, SC, Brasil'

Doutorando em Ciência da Informação. Mestre em Ciência da Informação pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC (2016). Bacharel em Biblioteconomia UFSC (2006). Possui larga experiência na área de Arquivologia. É programador e web designer. Possui trabalhos em gestão da informação e conhecimento. Poeta e músico amador.

Varvakis Gregorio, Universidade Federal de Santa Catarina, Departamento de Engenharia do Conhecimento, Florianópolis, SC, Brasil

Possui graduação em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1979), mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (1982) e doutorado em Manufacturing Engineering - Loughborough University of Technology (1991). Atualmente é professor titular da Universidade Federal de Santa Catarina, Depto de Engenharia do Conhecimento. Tem experiência na área de Gestão, com ênfase em Gestão de Processos, Gestão do Conhecimento e Gestão de Organizações de Serviços, atuando principalmente nos seguintes temas: inovação, gestão do conhecimento, produtividade, melhoria contínua, tecnologia de informação e fluxo informacional.

Angel Freddy Godoy Vieira, Universidade Federal de Santa Catarina, Departamento de Ciência da Informação, Florianópolis, SC, Brasil

Possui graduação em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1979), mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (1982) e doutorado em Manufacturing Engineering ”“ Loughborough University of Technology (1991). Atualmente é professor associado da Universidade Federal de Santa Catarina, Depto de Engenharia do Conhecimento. Tem experiência na área de Gestão, com ênfase em Gestão de Processos Gestão do Conhecimento e Gestão de Organizações de Serviços, atuando principalmente nos seguintes temas: inovação, gestão do conhecimento, produtividade, melhoria contínua, tecnologia de informação e fluxo informacional.

Published

2018-11-19

How to Cite

Foresti, F., Gregorio, V., & Godoy Vieira, A. F. (2018). Ubiquity and Information Science. Revista Ibero-Americana De Ciência Da Informação, 12(1), 191–216. https://doi.org/10.26512/rici.v12.n1.2019.19106

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.