University Extension as a Reflection and Construction of Contemporary Educational Practices in the Context of Food and Nutritional Security and Sovereignty
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v18i6.51593Keywords:
Extension, Human Right to Adequate Food, Agroecology, Food EducationAbstract
Efforts made by social actors to guarantee Food and Nutritional Education (FNE) practices make a difference in food systems, safeguarding food sovereignty and Agroecology. This work reports the development of an online FNE course conducted on interactive digital platforms (e.g.: Teams, Mentimeter, and Padlet), with research and content production created by students enrolled in the extension program. The course had four synchronous fortnightly meetings opened to the community, and was evaluated objectively and subjectively. Around 93% of participants indicated the highest level of general satisfaction and 96% stated interest in the course themes, expressing values intrinsic to the multidimensionality of food in the proposed activities. The course was validated for the impact of its development by extension academics from UNESA
Downloads
References
BRASIL. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação (FNDE). Portaria Interministerial nº 1010, de 8 de maio de 2006. Brasília, 2006. Disponível em http://www.fnde.gov.br/acessibilidade/item/3535-portaria-interministerial-n%C2%BA-1010-de-8-de-maio-de-2006. Acesso em: 15 fev. 2023.
______. Presidência da República. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009, Brasília, DF, 16 jun. 2009. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm. Acesso em: 21 fev. 2023.
______. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: MDS; Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional, 2012.
______. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. 1. ed., 1. reimpr. Brasília: Ministério da Saúde, 2013a.
______. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. O direito humano à alimentação adequada e o sistema nacional de segurança alimentar e nutricional. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília: ABRANDH, 2013b.
______. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Educação Alimentar e Nutricional: uma estratégia para a promoção do DHAA. – Brasília, DF: MDS; Coordenação Geral de EAN, 2014a.
______. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014b. Disponível em: https://aps.saude.gov.br/biblioteca/visualizar/MTM1Mw. Acesso em: 22 fev. 2023.
______. Constituição (1988). Constituição da República Federativa do Brasil de 1988. Brasília, DF; Presidência da República, 2016. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/constituicao/constituicao.htm. Acesso em: 17 fev. 2023.
______. Ministério da Educação. Base Nacional Comum Curricular (BNCC). Brasília, DF, 2018c. Disponível em: http://basenacionalcomum.mec.gov.br/abase/. Acesso em 15 fev. 2023.
______. Presidência da República. Secretaria Geral. Lei nº 13.666, de 16 de maio de 2018, Brasília, DF, 16 mai. 2018d. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_Ato2015-2018/2018/Lei/L13666.htm. Acesso em: 15 fev. 2023.
______. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento e Ministério da Educação. Orientações para a execução do PNAE durante a situação de emergência decorrente da pandemia do Coronavírus (Covid-19). Brasília, DF, 2020. Disponível em: https://www.fnde.gov.br/index.php/programas/pnae/pnae-area-gestores/pnae-manuais-cartilhas/item/13454-orienta%C3%A7%C3%A3os-para-a-execu%C3%A7%C3%A3o-do-pnae-pandemia-do-coronav%C3%Adrus-covid-19. Acesso em: 15 fev. 2023.
CARREIRA, Fernanda. C. et al. Ensino remoto em tempos de pandemia: oportunidades para uma aprendizagem transformadora. São Paulo: FGV EAESP. Revista Administração de Empresas, v. 63, n. 1, e2021-0703, p. 01-21, 2023.
CHAVES, Braulio. S. et al. Extensão popular e agroecologia em tempos de pandemia: saúde, territórios e economia solidária na construção de espaços formativos e outros futuros possíveis. Em Extensão, v. 20, Edição Especial: A extensão em tempos de pandemia - desafios e contribuições, p. 18-36, 2021.
DOS-ANJOS, Cristiane dos A.; PERRELO, Luís. F. C. Políticas públicas na produção de alimentos orgânicos: desafios e perspectivas. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 16, n. 2, p.183-194, 2021.
FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2022: repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. Roma: FAO. 2022. Disponível em: https://doi.org/10.4060/cc0639en. Acesso em: 21 fev. 2023.
GOMES, Carolina V.; FRINHANI, Fernanda de M. D. Alimentação saudável como direito humano à saúde: uma análise das normas regulamentadoras da produção de alimentos orgânicos. Leopoldianum, v. 43, n. 121, p. 73-93, 2017.
KERR, Rachel B. et al. Can agroecology improve food security and nutrition? A review. Global Food Security, v. 29, art. 100540, 2021.
LANG, Regina M. F.; CIACCHI; Érika M. R. (organização); CORDEIRO, Amábela de A. et al. (colaboração). EAN – Educação Alimentar e Nutricional: Fundamentação Teórica e Estratégias Contemporâneas. 1 ed. Rio de Janeiro: Rubio, 2021. 496 p.
SANTOS, Mylena F. dos. Educação alimentar e nutricional para o cultivo e consumo de alimentos agroecológicos com crianças de um assentamento na Zona da Mata Sul pernambucana. 2019. 72 p. Trabalho de Conclusão de Curso – Centro Acadêmico de Vitória, Universidade Federal de Pernambuco, Vitória de Santo Antão, 2019. Disponível em: https://repositorio.ufpe.br/handle/123456789/33830. Acesso em: 21 fev. 2023.
SANTOS, Rafaela; MENEZES, Sonia. S.M. Educação alimentar e nutricional a partir da aquisição de alimentos pelo PNAE entre desafios e possibilidades: o PNAE como espaço de valorização da produção da agricultura familiar. Cadernos de Agroecologia. Anais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe, v. 15, n. 2, resumo 4294, 2020.
TASSI, Érika M. M.; BEZERRA, Islandia. A soberania alimentar que desperta e aprofunda os saberes em direitos por terra, por comida de verdade e por igualdade de gênero. Em Extensão, Edição especial, p. 42-52, 2020. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/revextensao/article/view/54371. Acesso em: 26 fev. 2023.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Débora Martins Martinez, Carla Stringuetti de Mattos, Carolina Olga da Fonseca Ribeiro, Sabrina de Freitas Peixoto, Teresa Cristina Ciavaglia Vilardi Oliveira
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright Notice
The copyright of articles published in this journal remains with the authors, with first publication rights for the journal.
License
When published in this open access journal, licensed through CC BY 4.0, articles are distributed free of charge and can be shared and adapted for any purpose, including commercial. As attribution of use, the license requires that due credit be given, with a link to the license and indication of changes. This does not mean that the licensor endorses the use of the information in the article, or the person who used this information. It also implies the impossibility of applying legal or technological measures that restrict the use of the information by third parties.