Workshops on Sustainable Consumption for a Group of Overweight Women: an experience report

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v18i5.51323

Keywords:

Women, Sustainability, Food

Abstract

The Brazilian Population Food Guide, in its second edition, points to the population's weight gain and its relationship with dietary monotony and increased consumption of processed and ultra-processed products. This experience report aimed to report strategies on how to work in groups to strengthen sustainable food consumption as a tool for reducing excess weight. At the end of the workshops held, it was possible to notice a reduction in the percentage of body fat, weight reduction, regulation of intestinal transit, disposition in daily activities, in addition to encouraging purchases and consumption of natural teas and agroecological products produced by the Flor do Bosque Settlement. , Messias/AL.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Renata Medeiros Santos, Universidade Estadual de Alagoas

Nutricionista, mestranda em Dinâmicas Territoriais e Cultura pela Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)

References

BELIK, Walter. Estudo Sobre a Cadeia de Alimentos. São paulo: Instituto Ibirapitanga. 2020.126.p.

BRASIL. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. 2006. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.htm. Acesso em: 25 out. 2023.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed., 1. reimpr. – Brasília: Ministério da Saúde, 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf. Acesso em: 20 out. 2023,

BRASIL. VIGITEL Brasil 2021, Vigilância de Fatores de Risco e Proteção Para Doenças Crônicas Por Inquérito Telefônico. Brasília: Ministério da Saúde, 2021.

FARISCO, Myllena. Kombucha: Estudo das Propriedades Funcionais e o Efeito das Redes Sociais na Informação sobre a Bebida. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso de Farmácia-Bioquímica). Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo. São Paulo, 2020. Disponível em: https://repositorio.usp.br/directbitstream/ff9f45d5-2fa2-4624-bd69-e4b2cc5f5cb2/3062403.pdf. Acesso em: 20 out. 2023.

GNATTA, Juliana R.; DORNELLAS, Eliane V.; SILVA, Maria Júlia P. O uso da aromaterapia no alívo da ansiedade. Acta Paul Enferm, v. 24, n. 2, p. 257-63, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-21002011000200016.

LIMA, Clara Regina Medeiros de; PEREIRA, Glaciene Vareiro. Agricultura camponesa e agronegócio: mulheres em resistência. In: MEZADRI, Adriana; et al. (ORG’s.). Feminismo Camponês Popular: reflexões a partir de experiências do Movimento de Mulheres Camponesas. São Paulo: Outras Expressões/ Expressão Popular, p. 87-97, 2020.

LUZ, Daniel C. Horta em Casa: o que plantar e como cuidar das hortaliças. Piracicabe: ESALQ-USP. 2023. Disponível em: https://www.livrosabertos.sibi.usp.br/portaldelivrosUSP/catalog/view/1097/1002/3708. Acesso em: 20 out. 2023.

MACHADO, Ana Cristina et al. Plantas alimentícias não convencionais – PANC. Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo, 2021. 32 p. Disponível em: https://cursosextensao.usp.br/pluginfile.php/772923/mod_book/intro/PANC.pdf. Acesso em: 20 out. 2023.

NORONHA, Gustavo Sout et al. Alimentação e nutrição no Brasil: perspectiva na segurança e soberania alimentar. Rio da Janeiro: Fundação Oswaldo Cruz, 2023, 452p.

NOVAES, Letícia; SANTOS, Mariana F. Técnicas de relaxamento. s.n.t. [São Paulo: USP, 2017] Disponível em: https://edisciplinas.usp.br/mod/resource/view.php?id=2972031. Acesso em: 20 out. 2023.

SILVA, Francisca M.O.; MAIA, Gláucia M.C.; ROCHA, Ihasmyne S.; CARVALHO, Carolina M.L. Roda de conversa na promoção da saúde física e mental de mulheres. In: DAL MOLIN, Rossano S. (Org). Saúde em foco: temas contemporâneos - volume 3. Guarujá: Científica Digital. 2020. Disponível em: https://www.editoracientifica.com.br/articles/code/200901354. Acesso em: 20 out. 2023.

SWINBURN, Boyd A. et. al. A Sindemia Global da Obesidade, da Desnutrição e das Mudanças Climáticas: o relatório da Comissão The LANCET. (Organização e Tradução – IDEC). 2019. Disponível em: https://alimentandopoliticas.org.br/sindemiaglobal/ . Acesso em: 31 jan 2023.

Published

2023-11-07

Similar Articles

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.