Agroecological transition from traditional farming to non-burning agriculture: changes in tilage of soil
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v12i2.50031Keywords:
Family farming, semiarid, experimenter farmersAbstract
This article deals with the practices resulting from the farm transition of traditional burning to unburned fields in the Barra do Leme community, belonging to Barra do Leme settlement, Pentecoste, Ceará. The survey was conducted through a case study, a survey of qualitative and quantitative data, participant observation, directive and non-directive interviews. The results show that the organization and the environmental militancy of the community were fundamental for the decision for the transition for a no-burn agriculture. The work of preparing the land for new cultivation areas has become harder, from there, the cultivation areas were fixed; the coivaras were modified; fertilization was incorporated into the mowing as a form of alternative soil compost replacing fires and was decreased time devoted to agriculture.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 autor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Aviso de direitos autorais
Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista permanecem com os autores, com direitos de primeira publicação para a revista.
Licença
Quando publicados nesta revista de acesso aberto, licenciados por meio do CC BY 4.0, os artigos são distribuídos gratuitamente, podendo ser compartilhados e adaptados para qualquer finalidade, inclusive comercial. Como atribuição de uso, a licença exige que seja dado o devido crédito, com um link para a licença e indicação de alterações. Isso não significa que o licenciante endosse o uso das informações do artigo, ou a pessoa que usou essas informações. Implica, também a, impossibilidade de aplicação de medidas legais ou tecnológicas que restrinjam o uso da informação por terceiros.