Soil microbiota in agroecological and conventional vineyards and native vegetation in Caxias do Sul, RS
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v8i3.49642Keywords:
Viticulture, Agroecology, Filamentous fungi, Bacterial populationAbstract
The aim of this study was to evaluate the impact of different agricultural management systems in the production of grapevines on the soil microbiota. Two soil samples were collected in vineyards under agroecological and conventional management, and at native forest area in Caxias do Sul, RS. Soil samples were diluted and plated in specific culture, microbial population was quantified and the filamentous fungi were identified. The soil under native vegetation showed the highest amount of filamentous fungi and the lowest of bacteria, comparing to the agricultural management areas. The soil under agroecological management showed a higher bacterial and filamentous fungi density compared to the area under conventional management, indicating that areas under less intensive management favor the stability of edaphic microbial community. We found 26 genera of filamentous fungi: 16 were present in the native forest; 15 in the conventional vineyard and 20 in the agroecological vineyard.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2013 autor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Aviso de direitos autorais
Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista permanecem com os autores, com direitos de primeira publicação para a revista.
Licença
Quando publicados nesta revista de acesso aberto, licenciados por meio do CC BY 4.0, os artigos são distribuídos gratuitamente, podendo ser compartilhados e adaptados para qualquer finalidade, inclusive comercial. Como atribuição de uso, a licença exige que seja dado o devido crédito, com um link para a licença e indicação de alterações. Isso não significa que o licenciante endosse o uso das informações do artigo, ou a pessoa que usou essas informações. Implica, também a, impossibilidade de aplicação de medidas legais ou tecnológicas que restrinjam o uso da informação por terceiros.