The action of environmental effects in the natural mortality of the froghopper Mahanarva fimbriolata (Stål) (Hemiptera: Cercopidae) compared with alternative insecticides in the sugar-cane organic culture
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v6i3.49262Keywords:
neem oil, entomopathogenic, temperature, rainAbstract
The neem oil obtained from the neem tree,Azadirachta indica, and the formulations that contain the Metharizium anisoplae and Beauveria bassiana fungi were used to control the froghopper, Mahanarva fimbriolata, in sugarcane crops. The action of these products was compared with the insect natural mortality, through portions with untreated check. The experiment was performed in the period from March to May 2008, on a plot of sugarcane RB 85 5536 variety conducted in organic system, in Sertãozinho, São Paulo state, Brazil. It was used a statistic outlining in subdivided plots, with 7 treatments, 3 replications and 4 periods. Expressive statistic differences were not observed among the studied treatments. The natural mortality ranged from 55,50% to 80,81%. This suggests that the action of the environmental agents is sufficient to reduce the incidence of leafhopper, M. fimbriolata, without using of inseticides.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2011 autor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Aviso de direitos autorais
Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista permanecem com os autores, com direitos de primeira publicação para a revista.
Licença
Quando publicados nesta revista de acesso aberto, licenciados por meio do CC BY 4.0, os artigos são distribuídos gratuitamente, podendo ser compartilhados e adaptados para qualquer finalidade, inclusive comercial. Como atribuição de uso, a licença exige que seja dado o devido crédito, com um link para a licença e indicação de alterações. Isso não significa que o licenciante endosse o uso das informações do artigo, ou a pessoa que usou essas informações. Implica, também a, impossibilidade de aplicação de medidas legais ou tecnológicas que restrinjam o uso da informação por terceiros.