Fair and solidarity trade in practice

the experience of the Responsible Consumption Group Jerivá

Authors

  • Isabela Freitas Universidade Federal do Rio Grande
  • Thielle Pinho Universidade Federal do Rio Grande
  • Roberto Lopes Universidade Federal do Rio Grande
  • Liandra Caldasso Universidade Federal do Rio Grande
  • Thais Mascarenhas Instituto Kairós
  • Eduardo Guatimosim Universidade Federal do Rio Grande

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v17i2.23559

Keywords:

Agroecology, Family farming, Solidarity Economy

Abstract

Responsible Consumption Groups (GCR) seeks to bring consumers and suppliers closer together, in order to directly purchase products that are aligned with their principles. In São Lourenço do Sul (RS), the GCR Jerivá has been, since 2019, strengthening ties with agroecological family farming and with solidarity economy enterprises present in the southern region of the state. From the databases generated in this research, it was possible to establish relationships and learnings about the supply and consumption of products circulated within the group. In just seven months, around 25,846 products were offered and of these, 5,059 were consumed – representing the amount of R$ 15,743.04. The present study indicates the existence of great potential for expansion of the GCR, given that less than 20% is consumed due to everything that is offered within the group. Despite initial, the study demonstrates that GCR are an important commerce alternative for family farming.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Isabela Freitas, Universidade Federal do Rio Grande

Bacharelanda em Agroecologia da Universidade Federal do Rio Grande (FURG). São Lourenço do Sul, RS, Brasil.

Thielle Pinho, Universidade Federal do Rio Grande

Bacharelanda em Agroecologia da Universidade Federal do Rio Grande

Liandra Caldasso, Universidade Federal do Rio Grande

Docente do Instituto Ciências Econômicas, Administrativas e Contábeis da Universidade Federal do Rio Grande (FURG). Doutora em Políticas Públicas, Estratégias e Desenvolvimento pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. São Lourenço do Sul, RS, Brasil.

Thais Mascarenhas, Instituto Kairós

Pesquisadora do Instituto Kairós. Mestre em Educação pela Universidade de São Paulo. São Paulo, SP, Brasil.

Eduardo Guatimosim, Universidade Federal do Rio Grande

Docente do Instituto de Ciências Biológicas da Universidade Federal do Rio Grande (FURG). Doutor em Fitopatologia pela Universidade Federal de Viçosa. São Lourenço do Sul, RS, Brasil

References

BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira, 2. ed., 2014. 156 p. BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Brasília, DF, 2014. 156 p.

CALABRÓ, Guilherme. Criando um Grupo de Consumo Responsável: Um Passo a Passo para Começar e Estabelecer um GCR. Piracicaba: Instituto Terra Mater, 2016. 22p.

GONÇALVES, Juliana. R.; MASCARENHAS, Thais. Silva. Consumo Responsável em Ação: tecendo relações solidárias entre o campo e a cidade. São Paulo: Instituto Kairós, 2017. 218p.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – IBGE. Censo Agropecuário 2017. Rio de Janeiro: IBGE, 2017. Disponível em: < https://bit.ly/2wzsoU0 >. Acesso em: 29 nov. 2021.

INSTITUTO KAIRÓS; CAPINA (Orgs). Práticas de comercialização: Uma proposta de formação para a economia solidária e a agricultura familiar. São Paulo: Instituto Kairós, 2013. 159p.

KINUPP, Valdely. F. Plantas alimentícias não-convencionais da região metropolitana de Porto Alegre, RS. 2007. 590 p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2007.

MASCARENHAS, Thais Silva; GONÇALVES, Juliana, R. Grupos de consumo responsável: práticas de consumidores baseadas no comércio justo e solidário. In: STELZER, Joana; GOMES, Rosemary. Comércio Justo e Solidário no Brasil e na América Latina. 1. ed. Florianópolis: UFSC, 2016. p. 119–140.

PISTELLI, Renata de Salles, S.; MASCARENHAS, Thais, Silva. Organização de Grupos de Consumo Responsável. São Paulo: Instituto Kairós, 2011. 36p.

SPINDLER, Magda Micheline; SANTOS, Eurico de Oliveira. O Roteiro de Turismo Rural Caminho Pomerano em São Lourenço do Sul (RS): algumas características. In: SEMINÁRIO NACIONAL DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO EM TURISMO, 9., 2012, São Paulo. Anais eletrônicos... São Paulo: Universidade Anhembi Morumbi, 2012. Disponível em https://www.anptur.org.br/anais/anais/files/9/9.pdf. Acesso em 30 mar. 2022.

THEIS, Joan, S.; HEIDEN, Gustavo; DURIGON, Jaqueline; MAUCH, Carlos, R. Mais desperdiçadas do que desconhecidas: partes alimentícias não convencionais na agricultura familiar. In: SEMANA INTEGRADA DA UFPEL, 4., 2018, Pelotas. Anais eletrônicos... Pelotas: UFPel, 2018. Disponível em . Acesso em: 17 mai. 2021.

UENO, Vanessa A.; NEVES, Marcos C.; QUEIROGA, Joel L. de; RAMOS FILHO, Luiz O.; OLIVEIRA, Larissa P. Estratégias de comercialização da Agricultura Familiar: estudos de caso em assentamentos rurais no estado de São Paulo. In: SIMPÓSIO UNIARA-NUPEDOR, 7., 2016, Araraquara. Anais... Araraquara: UNIARA, 2016. p. 1–14.

Published

2022-07-08

Issue

Section

Notas Agroecológicas

Similar Articles

<< < 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.