NUTRITIONAL EDUCATION IN SCIENCE TEACHING

Authors

Keywords:

Nutrition education. Feeding. BMI.

Abstract

The objective of this research was to develop an investigative project with 5th year elementary school students (initial years) of a Municipal School (GO). Focusing on the importance of nutritional education in children's lives, the stimulus to good eating habits was promoted through teaching by research. Therefore, this study involved 18 students of the 5th year of elementary school who were asked to verify their weight measurements during the class, for calculation and subsequent analysis of body mass index (BMI). The students had the opportunity to discuss healthy eating, healthy habits for health maintenance, as well as relate the classification of calculated IMCs with indications of health, thinness or obesity. The children had the opportunity to discuss these parameters, relating them to the energy intake of nutrients, while recognizing that some factors, such as lack of physical activity, can lead to obesity. There was an exchange of experiences between the students, and the results show their interest to the theme worked due to the interactive methodology focused on the student, facilitating the learning process.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Olavo Leopoldino da Silva Filho, Universidade de Brasília

imagem2.jpg INSTITUTO DE FÃSICA, UNIVERSIDADE DE BRASÃLIA.

  • Formação: Dr. em Física, Mestre em Física, Mestre em Filosofia, Bacharel em Física, Matemática, Ciências da Computação e Filosofia.
  • Interesses: História da Física, Filosofia da Física, Ensino de física, Fundamentos de Mecânica Quântica.
  • Atuação Profissional: Professor Associado do Instituto de Física da Universidade de Brasília - UnB
  • Membro efetivo do Mestrado Nacional Profissional em Ensino de Física (MNPEF), Pólo 01
  • Coordenador de Licenciatura em Física - Instituto de Física, Universidade de Brasília - Universidade Aberta do Brasil (UAB)

References

BRASIL. Ministério da Educação. Base Nacional Comum Curricular. MEC, 2017. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/conselho-nacional-de-educacao/base-nacional-comum-curricular-bncc. Acesso em: out.2021.

CARVALHO, Anna Maria Pessoa de (org.). Ensino de ciências por investigação: condições para implementação em sala de aula. São Paulo: Cengage Learning, 2013.

CLEMENT, Luiz; CUSTÓDIO, José Francisco; DE PINHO ALVES FILHO, José. Potencialidades do ensino por investigação para promoção da motivação autônoma na educação científica. Alexandria: Revista de Educação em Ciência e Tecnologia, v. 8, n. 1, p. 101-129, 2015.

CLEOPHAS, Maria das Graças. Ensino por investigação: concepções dos alunos de licenciatura em Ciências da Natureza acerca da importância de atividades investigativas em espaços não formais. Revista Linhas. Florianópolis, v. 17, n. 34, p. 266-298, maio/ago.2016.

CRESPO, Carlos J. et al. Assistir televisão, ingestão de energia e obesidade em crianças nos Estados Unidos: resultados da terceira Pesquisa Nacional de Exame de Saúde e Nutrição, 1988-1994. Arquivos de pediatria e medicina do adolescente, v. 155, n. 3, pág. 360-365, 2001.

DAVANÇO, Giovana Mochi; TADDEI, José Augusto de Aguiar Carrazedo; GAGLIANONE, Cristina Pereira. Conhecimentos, atitudes e práticas de professores de ciclo básico, expostos e não expostos a Curso de Educação Nutricional. Revista de Nutrição, v. 17, p. 177-184, 2004.

DOS SANTOS, Nilva de Oliveira Brito; GASPARIN, João Luiz. O trabalho educativo: contribuições da teoria histórico-cultural e da pedagogia histórico-crítica. In: 9o. ANPED SUL. 2012.

Ministério da Educação e do Desporto. Secretaria de Educação Fundamental. Parâmetros curriculares nacionais: terceiro e quarto ciclos: apresentação dos temas transversais. Brasília: MEC/SEF, 1997. Disponível em: Acessado em: 26 set. 2021.

Ministério da Educação. Secretária da Educação Básica. Base Nacional Curricular Comum. Brasília: Ministério da Educação, 2017. Disponível em: http://basenacionalcomum.mec.gov.br/images/BNCC_publicacao.pdf. Acessado em: 26 set. 2021.

REGO, Teresa Cristina Vygotsky: uma perspectiva histórico-cultural da educação. Petrópolis, RJ: Vozes, 1995.SÁ, Lauro Chagas. Práticas pedagógicas na educação profissional: experiências em cursos técnicos integrados ao ensino médio. 2017.

SÁ, Lauro Chagas. Práticas pedagógicas na educação profissional: experiências em cursos técnicos integrados ao ensino médio. 2017.

SANTOS, Beatriz; SILVA, Clara; PINTO, Elisabete. Importância da escola na educação alimentar em crianças do primeiro ciclo do ensino básico-como ser mais eficaz. Acta Portuguesa de Nutrição, n. 14, p. 18-23, 2018.

SILVA, Giselia Alves Pontes da; BALABAN, Geni; MOTTA, Maria Eugênia F. de A. Prevalência de sobrepeso e obesidade em crianças e adolescentes de diferentes condições socioeconômicas. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil, v. 5, p. 53-59, 2005.

SILVA, Andrea Souza; COELHO, Simone Côrtes. Obesidade Infantil: Influência de Hábitos Alimentares Inadequados. Saúde & Ambiente em Revista, v. 4, n. 2, p. 9-14, 2009.

VASCONCELLOS, Marcelo Barros de; ANJOS, Luiz Antonio dos; VASCONCELLOS, Mauricio Teixeira Leite de. Estado nutricional e tempo de tela de escolares da Rede Pública de Ensino Fundamental de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil. Cadernos de Saúde Pública, v. 29, p.

-722, 2013.

VAZ, Diana Souza Santos; BENNEMANN, Rose Mari. Comportamento alimentar e hábito alimentar: uma revisão. Revista Uningá Review, [S.l.], v. 20, n. 1, out. 2014. ISSN 2178-2571. Disponível em: http://34.233.57.254/index.php/uningareviews/article/view/1557. Acesso

em: 22 jul. 2021.

ZOMPERO, Andreia Freitas et al. A Educação Alimentar nos documentos de ensino para Educação Básica. Revista Ciências & Ideias ISSN: 2176-1477, v. 6, n. 2, p. 71-82, 2015.

Published

2022-04-17

How to Cite

de Moura Mercadante, E. E., Silva Filho, O. L. da, Ferreira, M., & Martins Costa, M. R. (2022). NUTRITIONAL EDUCATION IN SCIENCE TEACHING. Physicae Organum, 8(1), 20–39. Retrieved from https://periodicos.unb.br/index.php/physicae/article/view/42815

Issue

Section

Ciência é 10!

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>