Efficiency and safety of the use of biofertilizers in seedlings of flat lettuce (Lactuca sativa var. capitata) and arugula (Eruca sativa L.).
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v19i1.51713Keywords:
Agroecology, Ethnobiofertilizers, Syntropy, Health, Food SafetyAbstract
The use of microbiological broths in agriculture is an ancient practice that adds to the management practices that provide health to the agroecosystem. This work presents a methodology to verify the efficiency and safety of two biofertilizers, made with local ingredients, in the production of flat lettuce (Lactuca sativa var. capitata) and arugula (Eruca sativa L.) seedlings, and in the development, in a definitive bed, of selected arugula treatments. The experiment took place between march and july 2023, at the FURG university student's house, in São Lourenço do Sul, RS. All treatments resulted in faster sprouting of lettuce seedlings when compared to the control treatment. The use of BFM at a concentration of 0.1% showed better effects on the development of the leaf area of arugula plants evaluated in the final bed. The fermentation process carried out eliminates Escherichia coli, resulting in a safe biofertilizer for agricultural use.
Downloads
References
AZEVEDO, Luiz Carlos G. de. Crescimento, Qualidade Microbiológica E Higienização De Lactuca Sativa L. Cultivada Com Biofertilizante Tipo Vairo. 2016, 55 p. Trabalho de conclusão de curso (Bacharelado em Agronomia) - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia De Minas Gerais, São João Evangelista, 2016. Disponível em: <https://www.sje.ifmg.edu.br/portal/images/artigos/biblioteca/TCCs/Agronomia/2016/LUIZ_CARLOS_GOMES_DE_AZEVEDO.pdf> Acesso em: 21 jul. 2023.
BRADY, Nyle C.; WEIL, Ray R. Elementos da natureza e propriedades dos solos. 3ª ed. Tradução: Igo Fernando Lepsch. Porto Alegre, RS: Editora Bookman, 2013, 685 p.
CORRÊA NETO, Nelson E. et al. Agroflorestando o mundo de facão a trator: Gerando práxis agroflorestal em rede. Barra do Turvo, SP: Cooperafloresta, 2016, 180 p.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA / MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Recomendações técnicas para utilização de bandejas multicelulares na produção de mudas de hortaliças. 1ª Ed. Brasília, DF, 2019. 30 p.
FERREIRA, Daniel F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia. v. 35, n. 6, p. 1039-1042. 2011.
FERREIRA, Otoniel G. L.; ROSSI, Fabio D.; ANDRIGHETTO, Claudino. DDA: Determinador Digital de Áreas – Software para determinação de área foliar, índice de área foliar e área de olho de lombo. Versão 1.2. Santo Augusto: IF Farroupilha. 2008. Disponível em <https://wp.ufpel.edu.br/govi/downloads/>. Acesso em: 27 out. 2023.
HIGA, Teruo; PARR, James F. Beneficial and effective microorganisms for a sustainable agriculture and environment. Atami: International Nature Farming Research Center, 1994, 16 p.
KIM, Hong-Lim; JUNG, Bong-Nam; SOHN, Bo-Kyoon. Production of weak acid by anaerobic fermentation of soil and antifungal effect. Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 17, n 4, p. 691-694. 2007.
MANAHAN, Stanley E. Química ambiental. 9. Ed. Tradução: Félix Nonnenmacher. Porto Alegre, RS: Bookman, 2013, 912 p.
MATOS, Elisa R; DURRER, Ademir; ANDREOTE, Fernando D. Ecologia microbiana. In: CARDOSO, Elke J. B. N. (Revisão de linguagem e figuras); ANDREOTE, Fernando Dini (Coordenação editorial). Microbiologia do solo. 2ª Ed. Piracicaba, SP: ESALQ, 2016. p. 37–46.
PEREIRA, Edilaine R. Cultivo da rúcula e do rabanete sob túneis baixos cobertos com plástico com diferentes níveis de perfuração. 2002. 113 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2002. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/11/11143/tde-21052004-141538/publico/edilaine.pdf. Acesso em: 01 jul. 2023.
PINHEIRO, Sebastião. Saúde do Solo: Biopoder camponês versus agronegócio. Canoas, RS: Salles Editora, 2015, 224 p.
PRIMAVESI, Ana M. Manual do solo vivo: solo sadio, planta sadia, ser humano sadio. 2ª ed. rev. São Paulo, SP: Expressão Popular, 2016, 205 p.
QUADROS, Danilo G. et al. Biodigestão anaeróbia de dejetos de caprinos e ovinos em reator contínuo de PVC flexível. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.14, n.3, p.326–332. 2010.
REBELLO, José Fernando Dos Santos; SAKAMOTO, Daniela G. Agricultura sintrópica segundo Ernst Götsch. 2ª Ed. Pinheiros: Editora Reviver, 2021, 156 p.
RESTREPO, Jairo R.; SCHUCH, Dalva S. (Org). Manual de agricultura orgânica. Atalanta, SC, 2014. 82 p. Disponível em: http://www.ecoagri.com.br/web/wp-content/uploads/Manual_AgriCULTURA_ORGANICA_Jairo_Restrepo_Rivera.pdf. Acesso em: 01 jun. 2023.
SIQUEIRA, Ana Paula P. de; SIQUEIRA, Manoel F. B. de. Bokashi: adubo orgânico fermentado. Niterói, RJ: Coordenadoria de Difusão de Tecnologia CDT/Pesagro-Rio, 2013, 16 p.
UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA (UFV) / DEPARTAMENTO DE FITOTECNIA. Caderno dos microrganismos eficientes (EM): Instruções práticas sobre uso ecológico e social do EM. 3ª Ed. Viçosa: UFMG. 2020. 30 p.
WICANDER, Reed; MONROE, James S. Fundamentos de geologia. Tradução: Avritcher, H. O; Revisão técnica: Maurício Antônio Carneiro. São Paulo: Cengage Learning, 2011, 508 p.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Gabriel Bizzo Barbosa de Amorim, Eduardo Saldanha Vogelmann
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Aviso de direitos autorais
Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista permanecem com os autores, com direitos de primeira publicação para a revista.
Licença
Quando publicados nesta revista de acesso aberto, licenciados por meio do CC BY 4.0, os artigos são distribuídos gratuitamente, podendo ser compartilhados e adaptados para qualquer finalidade, inclusive comercial. Como atribuição de uso, a licença exige que seja dado o devido crédito, com um link para a licença e indicação de alterações. Isso não significa que o licenciante endosse o uso das informações do artigo, ou a pessoa que usou essas informações. Implica, também a, impossibilidade de aplicação de medidas legais ou tecnológicas que restrinjam o uso da informação por terceiros.