Fontes de adubos orgânicos na produção de rúcula

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v16i2.23252

Keywords:

torta de mamona, bokashi, esterco bovino, eruca sativa

Abstract

There has been an increase in the production of arugula in the organic system, however, there are few studies with organic fertilization in the production of this vegetable. The present paper aims to evaluate the production of arugula with three sources of organic fertilizers before planting, and two sources in top dressing (TD). Six treatments were evaluated, with five replications, in a randomized block design. The evaluated treatments were: control without fertilization; only planting fertilization (PF) with cattle manure (CM); only PF with CM + castor bean cake (CBC); only PF with CM + bokashi (BOK); PF with CM and TD with CBC; PF with CM and TD with BOK. The combination of CM with CBC or BOK before planting and PF with CM + TD with CBC were the treatments superior to the control for all characteristics related to production. Higher number of leaves, fresh weight per plant and plant height were obtained in the treatment with CM before planting + TD with CBC (27,9, 34,1 g and 33 cm, respectively). The incorporation of CBC or BOK can be done when planting together with CM in order to reduce labor costs, compared to its application in TD. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Lucas Kevin Andrade Cruz, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Campus de Botucatu (2013-2020).

Gabriel Marostegan Ruffino, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Campus de Botucatu (2012-2018).

Raíra Andrade Pelvine, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Graduada Engenharia Agronômica pela Universidade José do Rosário Vellano-UNIFENAS, Mestrado em Agronomia - Horticultura e atualmente Doutoranda em Agronomia - Horticultura, pela Universidade Júlio Mesquita Filho - Unesp, Botucatu-SP.

Antonio Ismael Inácio Cardoso, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de São Paulo (1986), mestrado em Agronomia (Horticultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1993) e doutorado em Agronomia Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade de São Paulo (1997). Atualmente é professor titular da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, onde foi coordenador do programa de pós-graduação em Horticultura (2007 a 2009).

Published

2021-06-25

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.