The sodium prevalence in carbonated soft drinks sold in Brazil

Autores

  • Sandra Fernanda Nunes Universidade Estadual do Maranhão Departamento de Química e Biologia, CECEN
  • Sonia Maria Freire Universidade Federal do Maranhão
  • Maria Margarida Castel-Branco Universidade de Coimbra
  • Isabel Vitória Figueiredo Universidade de Coimbra

Resumo

The carbonated soft drinks intake has changed the children eating habits. This factor may be directly associated with arterial hypertension due the high consumption of sodium present in foods and drinks industrialized. This study was to compare sodium levels between two different types of carbonated soft drinks, carbonated sugar drinks and diet drinks to define what type of drink has the lowest sodium content and alerting healthcare professionals about the presence of sodium in industrialized beverages. The study included labels of carbonated soft drinks n = 33 ”“ sugar drinks (n = 21) or diet drinks (n = 12) ”“ of five different flavors.All carbonated soft drinks evaluated have sodium in its composition. However, the sodium presence in carbonated sugar drinks was significantly lower when compared with carbonated diet drinks (69.05 ± 16.55 vs. 145.30 ± 47.36mg Na/l, respectively).Studies to identify children's eating habits related with increased consumption of foods and drinks manufactured are needed to identify, reduce and prevent high blood pressure.

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Biografia do Autor

Sandra Fernanda Nunes, Universidade Estadual do Maranhão Departamento de Química e Biologia, CECEN

Departamento de Química e BiologiaGraduação em Farmácia, Mestrado e Doutorado em Farmacologia

Sonia Maria Freire, Universidade Federal do Maranhão

Doutorada em Biotecnologia ”“ RENORBIO, Professora do Departamento de Ciências Fisiológicas

Maria Margarida Castel-Branco, Universidade de Coimbra

PhD em Farmacologia pela Universidade de Coimbra. Professora da Faculdade de Farmácia, Pesquisadora de Centro de Estudos Farmacêuticos (CEF).

Isabel Vitória Figueiredo, Universidade de Coimbra

PhD em Farmacologia pela Universidade de Coimbra. Professora da Faculdade de Farmácia, Pesquisadora de Centro de Estudos Farmacêuticos (CEF).

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Publicado

07-08-2017

Como Citar

1.
Nunes SF, Freire SM, Castel-Branco MM, Figueiredo IV. The sodium prevalence in carbonated soft drinks sold in Brazil. Rev. G&S [Internet]. 7º de agosto de 2017 [citado 19º de dezembro de 2024];1(1):1738-44. Disponível em: https://periodicos.unb.br/index.php/rgs/article/view/217

Edição

Seção

Artigos de Pesquisa

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