Design and cultivation

research in social networks human relation with plants in urban residences

Authors

  • Lia Paletta Benatti Universidade Federal de Juiz de Fora
  • André Carvalho Mol Silva UFJF
  • Sebastiana Luiza Bragança Lana UEMG

Keywords:

Design; cultivo; plantas; redes sociais

Abstract

The study presents a research on the way design acts facing plant cultivation in the domestic environments of urban spaces. This work aims to outline a perspective that allows to understand what leads ordinary people to grow plants in small spaces and what devices are built so that it is possible to adapt urban routines combined with the adaptation of these microenvironments for domestic plant cultivation. In this work, social networks were used to observe what is exposed about this universe, thus enabling the creation of a theoretical basis that allows the design process to interpret and promote this activity. The result brings the analysis of the observation of the social networks users behaviors regarding the cultivation activities and the suggestion of factors to be observed by the designer when working for this universe.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALBUQUERQUE, Ulysses Paulino de. Introdução à etnobotânica. Rio de Janeiro: Interciência, 2005.

CARDOSO, Ruth C. L. Aventura de antropólogos em campo ou como escapar das armadilhas do método. In.: CARDOSO, Ruth C. L. A aventura antropológica: teoria e pesquisa. Rio de Janeiro: Paz e Terra, 1986.

CARNIELLO, Maria Antônia et al. Quintais urbanos de Mirassol D’Oeste-MT, Brasil: uma

abordagem etnobotânica. Acta Amazônica: vol. 40(3) 2010: 451 ”“ 470. Disponível em: <https://inpa.gov.br/fasciculos/40-3/PDF/v40n3a05.pdf>. Acesso em: 24/01/2018.

CUNHA, Maria Amália de Almeida. O conceito “capital cultural” em Pierre Bourdieu e a

herança etnográfica. Revista Perspectiva: v. 25, n. 2, 2007. Disponível em: <https://periodicos.ufsc.br/index.php/perspectiva/article/view/1820>. Acesso em: 05/06/2018.

DEL GAUDIO, Chiara. Os desafios para o design no âmbito social e as perspectivas futuras: o conceito de infraestruturação e a redefinição do papel do designer, p. 65 ”“ 80. In: OLIVEIRA, Alfredo Jefferson de; FRANZATO, Carlo; GAUDIO, Chiara Del. Ecovisões projetuais: pesquisas em design e sustentabilidade no Brasil. São Paulo: Blucher, 2017. Disponível em: <https://openaccess.blucher.com.br/article-details/06-20541>. Acesso em: 25/07/2018.

ECKERT, Cornelia. Cultura do medo e as tensões do viver a cidade: narrativa e trajetória de velhos moradores de Porto Alegre. In.: Revista Iluminuras, v. 3, n. 6 (2002). Disponível em: <http://seer.ufrgs.br/index.php/iluminuras/article/view/9141/5251>. Acesso em: 05/06/2018.

GIL, Antônio Carlos. Métodos e técnicas de pesquisa social. São Paulo: Atlas, 2008.

HALL, Edward T. A dimensão oculta. Rio de Janeiro: F. Alves, 1977.

LEÃO, P. C. de S.; SILVA, D. J.; BASSOI, L. H. Uva. In: SANTOS-SEREJO, J. A. dos; DANTAS, J. L. L.; SAMPAIO, C. V.; COELHO, Y. da S. (Ed.). Fruticultura tropical: espécies regionais e exóticas. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2009. Disponível em: <https://www.embrapa.br/semiarido/busca-de-publicacoes/-/publicacao/657773/uva>. Acesso em: 26/09/2019.

MOL, André. A importância do design para promover a economia criativa: possibilidades de atuação do designer na valorização de recursos locais. In,: KRUCKEN, L; MOL, A; LUZ, D. Territórios criativos para a valorização da cultura gastronômica e artesanal. Belo Horizonte: editora Atafona, 2017. Disponível em: <https://docs.wixstatic.com/ugd/e29345_6e936458aeb64111a3a49475e240a234.pdf>. Acesso em: 03/08/2018.

MUGGIRI, Martina. Iniciativas de valorização da agrobiodiversidade e do território na perspectiva do design sistêmico: Brasil e Itália. In.: KRUCKEN, L; MOL, A; LUZ, D. Territórios criativos para a valorização da cultura gastronômica e artesanal. Belo Horizonte: editora Atafona, 2017. Disponível em: <https://www.researchgate.net/profile/Carlo_Franzato/publication/321807287_Territorios_criativos_design_para_a_valorizacao_da_cultura_gastronomica_e_artesanal/links/5a32bf77458515afb6f2ceb6/Territorios-criativos-design-para-a-valorizacao-da-cultura-gastronomica-e-artesanal.pdf>. Acesso em: 10/10/2018.

PEIRANO, Mariza. A teoria vivida e outros ensaios de antropologia. Rio de Janeiro: Zahar, 2006.

PEZZINI, Marina; ELY, Vera Helena Moro Bins; SCHULENBURG, Roy Ristow Wippel. Toolkit de design centrado no humano para o mini morar. Design e Tecnologia, [S.l.], v. 8, n. 15, p. 23-50, jun. 2018. Disponível em: <https://www.ufrgs.br/det/index.php/det/article/view/409>. Acesso em: 25/07/2018.

PINTO, Laura de Souza Cota Carvalho Silva; Design, alimento e negócio: o caso De-Lá, um empório em busca da valorização do território brasileiro, p. 385 -402. In: OLIVEIRA, Alfredo Jefferson de; FRANZATO, Carlo; GAUDIO, Chiara Del. Ecovisões projetuais: pesquisas em design e sustentabilidade no Brasil. São Paulo: Blucher, 2017. Disponível em: <http://pdf.blucher.com.br.s3-sa-east-1.amazonaws.com/openaccess/9788580392661/30.pdf>. Acesso em: 10/10/2018.

RITZINGER, Rogério; RITZINGER, Cecília Helena Silvino Prata. Acerola. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v.32, n.264, p.17·25, set./oul. 2011. Disponível em: <https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/54086/1/Acerola-RITZINGER-Rogerio.pdf>. Acesso em: 27/09/2019.

VELHO, Gilberto. A utopia urbana: um estudo de antropologia social. Rio de Janeiro: Jorge Zahar Editor, 1989.

Published

2020-12-24

How to Cite

Paletta Benatti, L., Carvalho Mol Silva, A., & Luiza Bragança Lana, S. (2020). Design and cultivation : research in social networks human relation with plants in urban residences . Revista De Design, Tecnologia E Sociedade, 7(1), 40–56. Retrieved from https://periodicos.unb.br/index.php/design-tecnologia-sociedade/article/view/32472