Alternative food networks in the metropolis of São Paulo: proximity movements between farmers and consumers in pandemic times

Movimentos de proximidade entre agricultores e consumidores em tempos de pandemia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v19i3.54617

Keywords:

Organic food, Short food supply chains, ; Sustainable food systems, Relational proximity.

Abstract

A significant growth of initiatives in alternative food networks has been generating new relations of production, distribution and consumption. With the Covid-19 pandemic, the urgency of transforming agrifood systems in favor of more sustainable practices became evident. This article presents an analysis of the qualitative changes in the relationship of proximity and shared values between farmers and consumers in organic food chains in the city of São Paulo. A literature review and field research were conducted, which included semi-structured interviews with farmers from organic cooperative and structured questionnaires with two responsible consumption networks. The commercialization of organic foods was punctually impacted in the most critical months of Covid-19; however, this period brought innovations in the ways of disposing of production and being in contact with consumers. If, on the one hand, the pandemic limited physical proximity in alternative food networks, on the other, it generated a greater awareness of the importance of healthy eating, and its interrelationship with agroecology and human, animal and environmental health.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Natália Cheung, Instituto Chão

Mestre em Agroecologia e Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal de São Carlos, SP. Trabalhadora associada ao Instituto Chão, São Paulo, SP

Lucimar Santiago de Abreu, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa

Pesquisadora da EMBRAPA Meio Ambiente, Jaguariúna, Brasil. Doutora em Ciências Sociais pelo Instituto de Filosofia e Ciências Sociais da Unicamp, Campinas, Brasil

Adriana E. Sanjuan Montebello , Universidade Federal de São Carlos

Docente do Programa de Pós graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural da Universidade Federal de São Carlos- SP. Doutorado em Economia Aplicada pela Universidade de São Paulo. SP

References

ABREU, Lucimar S. A construção social da relação com o meio ambiente entre agricultores familiares da Mata Atlântica Brasileira. Campinas: Embrapa Meio Ambiente, 2005. 176 p.

ABREU, Lucimar S. et al. Controvérsias e relações entre agricultura orgânica e Agroecologia. In: BRANDENBURG, Alfio; BILLAUD, Jean-Paul; LAMINE, Claire. Redes de Agroecologia: experiências no Brasil e na França. Curitiba: Kairós Edições, 171-198, 2015, 248p.

BRASIL. Lei nº 10.831, de 23 de dezembro de 2003. Dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências. Brasília, DF. Available at: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.831.htm/. Accessed on 20 Jul. 2024.

BRASIL. Ministério da Saúde. Uma só saúde. Site que apresenta a abordagem integrada que conecta saúde humana, animal, vegetal e ambiental. 2024. Available at: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/u/uma-so-saude. Accessed on: 5 Abr. 2024

DAROLT, Moacir R. et al. Alternative food networks and new producer-consumer relations in France and in Brazil. Ambiente & Sociedade, v. 19, n. 2, p. 1-22, 2016.

GOLDBERGER, Jessica R. Conventionalization, civic engagement, and the sustainability of organic agriculture. Journal of Rural Studies, v. 27, p. 288-296, 2011.

GUZMÁN, Eduardo S. et al. (org.). Canales cortos de comercialización alimentaria en Andalucía. Instituto de Sociologia y Estudos Campesinos. Universidad de Córdoba. Centro de Estúdios Andaluces: Sevilla, 2012, 168p.

IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Demográfico 2022. Brasília: IBGE. 2023. Available at: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/sociais/trabalho/22827-censo-demografico-2022.html?edicao=37225&t=resultados . Accessed on 5 abr. 2024.

MODEL, Patricia A.; DENARDIN, Valdir F. Agricultura familiar e a formação de circuitos curtos de comercialização através das feiras livres: o caso da Matinfeira-PR. In: Anais do XVI ENGEMA. São Paulo: USP. 2014.

NAKAMURA, Angélica C. Cooperapas: agricultura e cooperativismo no extremo sul do município de São Paulo. 2016. Dissertação (Mestrado em Geografia Humana) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2016.

OELOFSE, Myles et al. Organic farm conventionalisation and farmer practices in China, Brazil and Egypt. Agronomy for Sustainable Development, v. 243, n. 4, p. 543-560, 2011.

OLIVEIRA, Priscila S.; Marjotta-Maistro, Marta C. Canais de comercialização de orgânicos: alternativas para os agricultores familiares do Leste Paulista. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v. 12, p. 81-103, 2016.

ORGANIS BRASIL. Panorama do consumo de orgânicos no Brasil. Curitiba: Associação de Promoção dos Orgânicos. 2019. Available at: https://organis.org.br/pesquisa-consumidor-organico-2019/. Accessed on: 16 jul. 2020.

PAÜL, Valerià; MCKENZIE, Fiona H. Peri-urban farmland conservation and development of alternative food networks: insights from a case-study area in metropolitan Barcelona (Catalonia, Spain). Land Use Policy, v. 30, p. 94-105, 2013.

PEREZ-CASSARINO, Julian.; FERREIRA, Angela D. D. Agroecologia, construção social de mercados e a constituição de sistemas agroalimentares alternativos: uma leitura a partir da rede Ecovida de Agroecologia. In: NIEDERLE, Paulo A.; ALMEIDA, Luciano de; VEZZANI, Fabiane M. (org.). Agroecologia: práticas, mercados e políticas para uma nova agricultura. 1ed. Curitiba: Kairós, v. 1, p. 171-214, 2013.

PREFEITURA DA CIDADE DE SÃO PAULO, Secretaria Municipal de Urbanismo e Licenciamento. 2024. Ligue os Pontos. Projeto desenvolvido dentro da Secretaria Municipal de Urbanismo e Licenciamento em conjunto com outras secretarias e órgãos municipais. 2024a. Available at: https://ligueospontos.prefeitura.sp.gov.br/. Accessed on 8 abr. 2024.

PREFEITURA DA CIDADE DE SÃO PAULO. Secretaria Municipal de Urbanismo e Licenciamento em conjunto com outras secretarias e órgãos municipais. Sampa+rural. Plataforma que reúne iniciativas de agricultura, turismo e alimentação saudável em um só lugar. 2024b. Available at: https://sampamaisrural.prefeitura.sp.gov.br/. Accessed on 8 abr. 2024.

RENTING, Henk; MARSDEN, Terry K.; BANKS, Jo. Understanding alternative food networks: exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment and Planning A, v. 35, n.3, p. 393-411, 2003.

ROVER, Oscar J.; RIEPE, Ademir de J. A relação entre comercialização de alimentos e princípios agroecológicos na rede de cooperativas de reforma agrária do Paraná/Brasil. Desenvolvimento e Meio Ambiente, v. 38, p. 663-682, 2016.

UGAGLIA, Adeline A. et al. La crise de la covid-19, un levier de changement pour le système alimentaire français? Revue de la régulation - Capitalisme, institutions, pouvoirs. Association Recherche et Régulation, v. 29, 2021. DOI: https://doi.org/10.4000/regulation.18589.

UNEP - UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME. International Livestock Research Institute. Preventing the Next Pandemic: Zoonotic diseases and how to break the chain of transmission. Nairobi, Kenya. 2020. Available at: https://www.unep.org/resources/report/preventing-future-zoonotic-disease-outbreaks-protecting-environment-animals-and. Accessed on: 13 mai. 2021.

WANG, Raymond Y. et al. The transformation of trust in China’s alternative food networks: disruption, reconstruction, and development. Ecology and Society, v. 20, n.2, 2015.

WATANABE, Maria A.; ABREU, Lucimar S.; LUIZ, Alfredo J. B. The fallacy of organic and conventional fruit and vegetable prices in the metropolitan region of Campinas, São Paulo, Brazil. Journal of Asian Rural Studies, v. 4, n.1, p. 1-22, 2020.

WEBER, Max. Economia e sociedade: fundamentos da sociologia compreensiva. Brasília, DF: Editorial UNB, 2004. 464 p.

WILKINSON, John. Economic and agrofood studies in Brazil: combining social networks, convention and social movement approaches. Economic Sociology - The European Electronic Newsletter, v. 11, n.2, p. 3-9, 2010.

Published

2024-09-26

How to Cite

Cheung, N., Abreu, L. S. de, & E. Sanjuan Montebello , A. (2024). Alternative food networks in the metropolis of São Paulo: proximity movements between farmers and consumers in pandemic times: Movimentos de proximidade entre agricultores e consumidores em tempos de pandemia. Revista Brasileira De Agroecologia (Brazilian Journal of Agroecology), 19(3), 284–308. https://doi.org/10.33240/rba.v19i3.54617

Issue

Section

Articles

Similar Articles

<< < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.