Development of coffee (Coffea arabica L.) under an agroforestry system in a Rainforest enclave in the Semiarid Region
DOI:
https://doi.org/10.33240/rba.v18i1.23736Keywords:
Agroecology, shading, coffee growingAbstract
In most countries, the current model of coffee production is full sun monoculture based. However, although the coffee tree is adapted to shading as it originates from the understorey of equatorial forests of Ethiopia. The objective of this work was to evaluate the vegetative development, productive performance, and adaptation of coffee cultivars in an agroforestry system in a rainforest enclave within a semiarid region. 12 genotypes of Coffea arabica L. were studied intercropped with alleys of gliricidia. The following traits were measured: plant height, number of plagiotropic branches, and base diameter. Among small coffee trees, in the first period, only the Catiguá MG1 genotype presented a statistical difference in base diameter, and Catiguá MG3 in the fifth period. Regarding production, the Acauã genotype had the best performance in terms of harvest weight. For the tall genotype, there was no statistical difference in any measured trait.
Downloads
References
ARAÚJO, Inara. S. Desempenho produtivo do café arábica no brejo paraibano. 2021. 35 p. Monografia (Graduação em Agronomia) – Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Paraíba, Areia, 2021. Disponível em: <https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/20597>. Acesso em: 23 jan. 2023.
CAMPANHA, Mônica. M. Análise comparativa de cafeeiros (Coffea arabica L) em sistema agroflorestal e monocultivo na Zona da Mata de Minas Gerais. 2001. 132 p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2001. Disponível em: <https://www.locus.ufv.br/handle/123456789/11458>. Acesso em: 23 jan. 2023.
CARVALHO, Carlos H. M.; COLOMBO, Alberto; SCALCO, Myriane. S.; MORAIS, Augusto. R.. Evolução do crescimento do cafeeiro (Coffea arabica L.) irrigado e não irrigado em duas densidades de plantio. Ciência e Agrotecnologia, v. 30, n. 2, p. 243-250, 2006.
CARVALHO, Alex M; OLIVEIRA, Alexandrino L; BOTELHO, César E; GUIMARÃES, Antonio N. Crescimento de cafeeiros resistentes à ferrugem em Minas Gerais. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6., 2009, Vitória. Anais eletrônicos... Vitória: Consórcio Pesquisa Café, 2009.
COMPANIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO – CONAB. Acompanhamento. Safra brasileira de café, Safra 2022. 2022. Disponível em: <http://www.conab.gov.br>. Acesso em :24 jan. 2023.
DAMATTA, Fábio M; RENA, Alemar B. Ecofisiologia de cafezais sombreados e a pleno sol. In: ZAMBOLIN, Laércio. (Ed). O estado da arte de tecnologias na produção de café. Viçosa, MG: UFV, 2002. p. 93-136.
DIAS, Fábio. P.; MENDES, Antônio. N. G.; SOUZA, Carlos. A. S.; CARVALHO, Samuel. P.; BOTELHO, César E.; RASO, Bruno S. M. Caracterização de progênies de cafeeiro (Coffea arabica L.) selecionadas em Minas Gerais: I - Caracteres relacionados ao crescimento vegetativo. Revista Ceres, v. 52, n. 299, p.73-83, 2005.
FERREIRA, Daniel. F. Sisvar: um sistema computacional de análise estatística. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FOURNIER, Luís. A. El Cultivo del cafe al sol o a sombra: enfoque agronómico y ecofisiológico. Agronomia costarricense, v. 12, n. 1, p. 131-146, 1998.
GOMES, Lucas. C; CARDOSO, Irene. M. Papel da agricultura familiar no sequestro de carbono e na adaptação às mudanças climáticas. Ciencia e Cultura, v. 73, n. 1, p. 40-43, 2021.
GUERRA, Antonio F.; BARTHOLO, Gabriel F.; ROCHA, Omar; CORDEIRO, Anderson; SILVA, Jaqueline O; JESUS, Lucia A. M. Avaliação de cultivares de café porte baixo resistentes à ferrugem no planalto central do Brasil. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., Araxá, 2011. Anais eletrônicos... Araxá: SBICafé, 2011.
LUNZ, Aureny M. P. Crescimento do cafeeiro sombreado e a pleno sol. 2006. 94 p. Tese (Doutorado em Agronomia) –Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo Piracicaba, 2006. Disponível em: < https://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/503643>. Acesso em: 25 jan. 2023.
MACHADO, Alessandra R.; PUIA, Jacqueline. D.; MENEZES, Katia C.; MACHADO, Wesley. A cultura do café (Coffea arabica) em sistema agroflorestal. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 3, n. 3, p. 1357-1369, 2020.
MARTINS, Adriana N.; ARLINDO, Pinheiro S.; MARCOS, José P.; EDUARDO, Suguino. Avaliação de cultivares de café (Coffea arabica L.) nas condições de Cândido Mota, São Paulo. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., Araxá, 2011. Anais eletrônicos... Araxá: SBICafé, 2011.
MATSUMOTO, Sylvana N. Arborização de cafezais no Brasil. Vitória da Conquista, BA: UESB, 2004. 213 p.
MATIELLO, José. B. Níveis de Sombreamento em cafezal na região serrana de Pernambuco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 15., Maringá, 1989. Anais... Maringá: Fundação Procafé, 1989.
MELO, David M. A. Qualidade de solos em agroecossistemas camponeses no território da Borborema – PB. 2020. 51 p. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) – Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias, Universidade Federal da Paraíba. Bananeiras, 2020. Disponível em: <https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/24551>. Acesso em: 24 jan. 2023.
MESQUITA, Carlos M.; REZENDE, João E.; CARVALHO, Julian S.; JÚNIOR, Marcos A. F.; MORAES, Niwton C.; DIAS, Pedro T.; CARVALHO, Romulo M.; ARAÚJO, Willen G. Manual do café: colheita e preparo (Coffea arabica L.). Belo Horizonte, MG: EMATER-MG, 2016. 52 p.
MIRANDA, José M.; PERECIN, Dilermando; PEREIRA, Antonio A. Produtividade e resistência à ferrugem do cafeeiro (Hemileia vastatrix Berk. et Br.) de progênies F5 de Catuaí Amarelo com o Híbrido de Timor. Ciência e Agrotecnologia, v. 29, n. 6. p. 1195-1200, 2005.
OLIVEIRA NETO, João G.; MAGALHÃES, Welliton B.; ARAÚJO, Alexandre E.; BARRETO, Laís L.; SILVA, João H. C. S. Crescimento e composição foliar de cultivares de café (Coffea arabica L.) em Sistema Agroflorestal na Microrregião do Brejo Paraibano. Nativa, v. 10, p. 312-318, 2022.
RAMALHO, André R. Evidências da datação e identificação da cultivar de Coffea arabica L., das árvores cafeeiras remanescentes no município de Serraria (Paraíba), Porto Velho, RO: EMBRAPA, 2020. 6 p.
RIGHI, Ciro A. Avaliação ecofisiológica do cafeeiro (Coffea arabica L.) em sistema agroflorestal e em monocultivo. 2005. 101 p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2005. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.11606/T.11.2005.tde-05072005-153352. Acesso em: 24 jan. 2023.
SOUZA NETO, Abraão T. Adaptação de genótipos de café arábica no município de areia – PB. 2021. 31 p. Monografia (Graduação em Agronomia) – Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Paraíba, Areia, 2021. Disponível em: <https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/20470>. Acesso em: 24 jan. 2023.
VILLATORO, María A. A. Matéria orgânica e indicadores biológicos da qualidade do solo na cultrura do café sob manejo agroflorestal e orgânico. 2004. 186 p. Tese (Doutorado em Ciências) – Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2004. Disponível em: <http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/504>. Acesso em 24 jan. 2023.
ZARO, Geovanna C.; CARAMORI, Paulo H.; WREGE, Marcos S.; CALDANA, Nathan F. S.; FILHO, Jorim S. V.; MORAES, Heverly; JUNIOR, George M. Y.; CARAMORI, Daniel C. Coffee crops adaptation to climate change in agroforestry systems with rubber trees in southern Brazil. Scientia Agricola v. 80, article e20210142, 2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Gerson João da Silva, Ana Paula Soares Romão, Paulo César Carneiro Barreto, Laís Leite Barreto, Alexandre Eduardo de Araujo
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright Notice
The copyright of articles published in this journal remains with the authors, with first publication rights for the journal.
License
When published in this open access journal, licensed through CC BY 4.0, articles are distributed free of charge and can be shared and adapted for any purpose, including commercial. As attribution of use, the license requires that due credit be given, with a link to the license and indication of changes. This does not mean that the licensor endorses the use of the information in the article, or the person who used this information. It also implies the impossibility of applying legal or technological measures that restrict the use of the information by third parties.